Maišto nuotaikos neslopsta, bet perversmininkų ginklai – šimpa

Netikėtai atšauktas penktadienį turėjęs įvykti valdančiosios Darbo partijos tarybos posėdis tik trumpam numalšino maišto nuotaikas, kurias dar labiau pakurstė nesėkmė savivaldos rinkimuose.

Vis dažniau pasigirsta balsų, kad geriausiu atveju partijos vadovo postą L.Graužinienei (dešinėje) gali pavykti išsaugoti iki rudenį planuojamų rinkimų. Tarp pretendentų į šį postą – ir žemės ūkio ministrė V.Baltratienė.<br>M.Kulbio nuotr.
Vis dažniau pasigirsta balsų, kad geriausiu atveju partijos vadovo postą L.Graužinienei (dešinėje) gali pavykti išsaugoti iki rudenį planuojamų rinkimų. Tarp pretendentų į šį postą – ir žemės ūkio ministrė V.Baltratienė.<br>M.Kulbio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 7, 2015, 4:18 PM, atnaujinta Jan 11, 2018, 7:45 AM

Ypač didelis fiasko šią partiją ištiko didžiuosiuose šalies miestuose – Vilniuje ir Kaune, kur „darbiečiai“ nelaimėjo nė vieno mandato. Todėl buvo laukiama, kad jau penktadienį ims ristis kai kurių šios partijos veikėjų galvos.

Apie tai iš karto po rinkimų garsiai prabilo ir šios partijos garbės pirmininkas Viktoras Uspaskichas, vis dėlto neturėjęs progos paburnoti ant bendražygių, jo įkurtą partiją stumiančių į bedugnės kraštą.

Šaltinių teigimu, apie atšauktą posėdį V.Uspaskichas sužinojo tik penktadienį.

Teigiama, kad viena iš priežasčių, kodėl jį buvo nutarta atidėti – ne tik antrasis rinkimų turas ir baimė, kad vidinės rietenos gali gerokai pakenkti į jį iškopusiems partijos kandidatams į merus, bet ir staiga atšipę oponentų ginklai.

Mat, ne paslaptis, kad didžiausias bangas partijoje prieš jos pirmininkę Loretą Graužinienę kėlė buvęs Seimo pirmininkas Vydas Gedvilas. Pastaruoju metu jis buvo laikomas bene pagrindiniu pretendentu, kuris partijoje galėtų ją pakeisti.

Tarp pretendentų į šį postą minėtas ir Vilniaus vicemeras Jonas Pinskus. Tačiau abiejų „darbiečių“ galimybes perimti partijos vadžias į savo rankas palaidojo nesėkmė rinkimuose.

Kaip žinia, į sostinės merus kandidatavęs J.Pinskus liko tik aštuntas. Be to, Vilniaus savivaldybės taryboje „darbiečiai“ neturės nė vieno savo atstovo, nors per savivaldos rinkimus 2011 metais jie buvo laimėję aštuonias vietas.

Prie suskilusios geldos Darbo partija atsidūrė ir Kaune, kur į merus kandidatavęs V.Gedvilas liko devintas, o partijos atstovai nepateko į miesto tarybą.

Todėl pastaruoju metu kaip realiausi pretendentai, kurie galėtų pakeisti L.Graužinienę, minimas rinkimus į Darbo partijos frakcijos Seime seniūno postą laimėjęs Kęstutis Daukšys ir žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė. Tiesa, pastaroji esą į šį postą ne itin veržiasi.

Neatmetama ir kartą partijai jau vadovavusio Vytauto Gapšio kandidatūra. Greičiausiai ją paremtų ir V.Uspaskichas, kuriam esą svarbiausia, kad prie partijos vairo stovėtų jam paklusnus vairininkas.

Bet dėlionė stringa ir todėl, kad „darbiečiai“ anksčiau yra nusprendę sukergti partijos vadovo ir Seimo pirmininko pareigas. Taigi, pakeitus partijos vedlį, L.Graužinienę tektų patraukti ir iš posto Seime.

Net jeigu rimtų pokyčių partijos vadovybėje pavyktų išvengti po nesėkmės savivaldos rinkimuose, abejojama, kad L.Graužinienė būtų perrinkta dar vienai kadencijai.

Nauji partijos pirmininko rinkimai yra numatyti rudenį. Tuo tarpu jau iki šiol virš L.Graužinienės tvenkėsi juodi debesys. Partijos pirmininkę dėl mažo aktyvumo bendražygiai į akis kritikuoja vis dažniau.

L.Graužinienei priekaištaujama, kad ji nepakankamai dirba partijos labui. Smarkiai sušvelninta jos retorika prezidentės Dalios Grybauskaitės atžvilgiu esą nepatinka ir V.Uspaskichui.

Šaltiniai partijoje tvirtina, kad L.Graužinienės tikslas – kaip nors ištempti iki rudens. Apskritai, iki šiol stebimasi, kodėl dvasinis partijos vedlys L.Graužinienę iškėlė taip aukštai – jų santykiai esą niekada nebuvo itin geri.

Galbūt į šalį pasitraukęs V.Uspaskichas numatė, kad šis pasirinkimas netaps kliūtimi jam kada nors susigrąžinti partijos pirmininko postą? Ar tam dar neatėjo tinkamas metas?

Apie tai V.Uspaskicho penktadienį paklausė „Lietuvos ryto" televizija. „Politinė partija, jeigu nori turėti labai gerą lyderį, turi už jį guldyti galvas, kaip ir lyderis už kiekvieną jos narį. Jeigu kas nors panašaus būtų, svarstyčiau, bet tikimybė, kad sutikčiau – tik du trys procentai iš šimto. Nebent nebūtų kitos išeities“, – paklaustas, kas turėtų nutikti, kad jis sugrįžtų prie partijos vairo, pareiškė jos garbės garbės pirmininkas.

Apie galimus pokyčius partijos vadovybėje V.Uspaskichas nebuvo linkęs labai atvirauti, tačiau pripažino, kad dėl prastų rezultatų rinkimuose atsakomybę pirmiausia turėtų prisiimti prastai juose pasirodę skyriai.

L.Graužinienė viešai nekomentavo kalbų apie partijoje esą bręstančius pokyčius.

Seimo pirmininkė aiškino, kad padėtis jos vadovaujamoje partijoje yra normali, o tarybos posėdis atidėtas tik dėl skyrių, kurie aktyviai ruošiasi antrajam rinkimų turui, prašymo.

Pati L.Graužinienė po pirmojo rinkimų turo taip pat stengėsi švelninti padėtį kalbėdama apie partijai nepalankius jo rezultatus. Anot L.Graužinienės, partija pasirodė neblogai, nors rezultatai didžiuosiuose miestuose nuvylė. „Turime šiek tiek ir nuostolio, tą reikia pripažinti. Didieji miestai šį kartą nesublizgėjo ir kažko pritrūko“, – analizavo valdančiosios partijos vadovė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.