Vilnius įsitikino: Kaunas ir Klaipėda – miestai be fantazijos

„Sostinė“

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

Mar 7, 2015, 7:00 AM, atnaujinta Jan 11, 2018, 8:48 AM

Iš tiesų mugė, kuri keturis šimtmečius buvo Vilniaus simbolis, dabar po Lietuvą plinta kaip epidemija. Deja, ne pačiomis geriausiomis formomis.

Štai praėjusį savaitgalį, nors dar vasaris nebuvo pasibaigęs, Kaziuko mugė aplankė Klaipėdą.

Kiču dvelkiančių prekių buvo kaip šieno, lankytojų nedaug ir dar mažiau perkančiųjų. Pastarieji skundėsi, kad kainos eurais tokios pat kaip pernai litais. Žodžiu, brangu.

Kai kurie prekeiviai antrą mugės dieną išmontavo prekystalius, susikrovė prekes ir movė namo. Nenuostabu – juk Kaziukas Klaipėdoje neturi jokių tradicijų, tai ne Jūros šventė.

Neturi Kaziuko mugė tradicijų ir Kaune, nes šiame mieste rengiama tik penkioliktus metus. Tačiau Kaunas nutarė pralenkti Vilnių.

Laikinosios sostinės garbei reikia bent paminėti, kad ji mugę rengia kitą savaitgalį, jau po Kaziuko Vilniuje.

Kaunas nusprendė mugę įteisinti krepšininko ūgio šv.Kazimiero skulptūra. Ji bus dviejų metrų aukščio. Kauniečiai dar nesugalvojo, kur stovės šv.Kazimieras, bet pabrėžia, kad jis į Kauną atkeliavo visiems laikams.

Kauniečiai žadėjo daug dėmesio skirti etninei kultūrai. Kas Kaunui yra etninė kultūra?

Visas tris dienas miesto sode įrengtoje scenoje nuo ryto iki vakaro koncertuos visų pamėgti ir Lietuvoje gerai žinomi ansambliai, tokie kaip „Jonis“, „Jovaras“ ar „Svaja“.

Kadangi šie metai Ožkos, Kaunui ūkininkai dovanojo tris avinus. Jie bus kepami pirmąją mugės dieną. Tai – irgi etninė kultūra. Kaip ir verdama žuvienė.

Mugė Vilniuje taip pat pasikeitė ne į gerąją pusę. Tikrieji tautodailininkai juokauja, kad sostinės Kaziuko mugėje pilna staklėmis pagamintų gaminių, žuvį ir šašlykus kepančių menininkų.

Ir Vilniuje atsirado dešrelių tautodailė. Mugėje be vargo nusipirksi Gariūnų „tapkes“ su tautodailės sertifikatu.

Išnaikinti visa tai mugės pradžioje surengus žiaurų patikrinimą? Surinkti kiniškų striukių, kepurių, dantų pastų ir šepetėlių pardavėjus ir nurodyti kryptį į vakarus -- ten, kur Gariūnų turgavietė?

Kažin ar tai išeitis. Reikia pripažinti, kad Kaziuko mugė virsta komerciniu renginiu. Su prekeivių pasistumdymu dėl vietų, su mokesčiais ir tikslia buhalterija.

„Sostinė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.