Kur nuves čečėnų pėdsakas B. Nemcovo nužudymo byloje?

Ne pagrindinė, bet viena iš nepaskutiniausiųjų B.Nemcovo nužudymo versijų nuo pat pradžių skelbė, kad su V.Putino priešu susidorojo Čečėnijos satrapo Ramzano Kadyrovo pasiųstas baudžiamasis būrys.

Daugiau nuotraukų (1)

Edvardas Čiuldė

2015-03-09 09:27, atnaujinta 2018-01-11 05:22

Tai ne pirmas atvejis, kai šis V.Putino patikėtinis yra įtariamas prikišęs rankas prie labiausiai bjaurių politinių žmogžudysčių, o įspūdį šįsyk sustiprino dar tai, kad iškart po žmogžudystės, išaušus kitai dienai R.Kadyrovas išplatino neįtikėtinai išdidėjusios tuščiakalbystės apimties pranešimą spaudai arba net kažką panašaus į traktatą apie B.Nemcovo politinės karjeros vingius ir savo pamąstymus šia tema už kadro.

Keista ar ne, kad taip „liejosi“ provincijos valdytojas, įsikūręs toli nuo centrinės politikos peripetijų, už pralietą laisvės kovotojų kraują ir ištikimybę V.Putinui išsikovojęs teisę saugiai tupėti mėšlo krūvoje.

Tačiau pastaruoju metu šis atgrasus putinistas, kaip atrodo, siekia įgyti labiau reikšmingo, federalinio rango politikos užkulisių veikėjo statusą – ogi prisiminkite jo nesenus papostringavimus apie Kijevo ir Maskvos karinį konfliktą, galimą savo vaidmenį Ukrainos užpuolime, tokio nesveiko susireikšminimo vienarūšis reiškinys, žiūrint teoriškai, būtų ir B. Nemcovo nužudymas.

Kitas klausimas – parodė perteklinę iniciatyvą, neišturėdamas savo kailyje, ar buvo kažkaip paskatintas nedoriems veiksmams, kaip sakoma, užbėgo į priekį neprašomas ar buvo pastūmėtas? Šiaip ar taip, vienas iš sulaikytų įtariamųjų – Zauras Dadajevas – yra artimiausios R.Kadyrovo aplinkos žmogus.

Tai, kad vėl rašau šia tema nėra nesuvaldyto pretenzingumo persiimti svetimomis funkcijomis ar kažko panašaus išraiška, nes nesidedu jokiu Šerloku Holmsu, sugebančiu praregėti tamsiausias paslaptis ir nesiruošiu pakeisti kriminalistų, disponuojančių tyrimo medžiaga, taigi visa, ką toliau čia rasite, yra tik žiupsnelis retorikos ir viena kita sveiko proto nuoroda, drauge suvokiant tokio publicistinio kalbėjimo sąlygiškumus.

R.Kadyrovo kaip numanomos nusikaltimo organizatoriaus figūros paryškinimas, versija apie čečėnų lemiamą vaidmenį šio slogučio išvešėjime kažkam gali būti patogi kaip užgožianti Kremliaus dalyvavimo versiją, kaip labai tikėtinas įtarimas, permušantis dar labiau nepatogius aukščiausiajai valdžiai įtarimus.

Lengva, net pernelyg lengva įsivaizduoti, kad beraštis, laukinis, normalių refleksų žmogui pasibaisėjimą keliantis Čečėnijos valdytojas nepaklūsta jokiems civilizacijos reikalavimams ir nesuvaldęs žvėries prigimties savyje šitaip apsidirba.

Kita vertus, kaip atrodo, dauguma rusų būtų linkę pateisinti tokią įvykių seką, kai aptikus čečėnų pėdsaką toliau tyrimas pradėtų buksuoti, užsimirštų pažadai surasti nusikaltimo užsakovus, nes vidinis balsas kuždėtų ir kuždėtų, kad R.Kadyrovo nėra kuo pakeisti, siekiant visados prispaustą laikyti maištingąją provinciją, jam neva būtina atleisti daugiau nei kam nors kitam. Taigi nežiūrint dabar išsakytų pažadų, labai galima dalykas, kad nusikaltimo tyrimas greitai pames užčiuoptą giją, o čečėnų pėdsakas niekur taip ir nenuves.

Tačiau viskas gali pasisukti dar kita, net diametraliai priešinga kryptimi. Sunkiai tikėtina, bet iš principo įmanoma yra tokia įvykių seka, kad, pasinaudojęs susiklosčiusia situacija, V.Putinas ryžtųsi ne juokais prispausti patį V.Kadyrovą, kaip atrodo, ne kartą pasižymėjusį ne taip, kaip reikėjo, ne visų paklusniausią savo pavaldinį, kuris disponuoja jau asmeninės kariuomenės pajėgumais ir kelia pavojų, kad kada nors vis tiek nutrūks nuo grandinės.

Tarkime, V.Putinas turi labiau patogų, lengviau suvaldomą kandidatą į R. Kadyrovo vietą, taigi pastarojo pakeitimas, pasinaudojus išpuolusia situacija, būtų dviejų zuikių sumedžiojimas vienu šūviu. Tokiu atveju V.Putino reitingai peržengtų jau 100 proc. ribą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.