Senuose Vilniaus troleibusuose apgyvendino bites

Kaip panaudoti transporto priemones, kurių Vilnius pamažu atsikrato? Tai sugalvojo bitininkas Stanislavas Liachovičius, kuris penkiuose troleibusuose įkurdino per pusantro šimto bičių šeimų.

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas („Lietuvos rytas“)

Mar 9, 2015, 7:39 AM, atnaujinta Jan 11, 2018, 5:33 AM

Geltoni troleibusai pamiškėse. Keleivių jie nebevežioja ir į Vilnių nebegrįš. O kaip panaudoti į metalo laužą nurašytas transporto priemones – bitininko S.Liachovičiaus išradimas.

Bitės troleibusuose mažiau nei po trijų savaičių atsibus iš žiemos miego ir išskris iš neįprastų avilių. Tiesa, jie mažiau patinka nei įprastiniai, bet bitės puikiausiai peržiemoja. Mat S.Liachovičius metalinius troleibusų kėbulus apšiltinęs.

Atsivežė tiktai griaučius

Bičių namais S.Liachovičius su sūnumi Robertu jau yra pavertęs penkis troleibusus. Bitininkas tvirtino, kad taip įkurdinti avilius ant ratų kainuoja mažiau nei sukonstruoti naują platformą. Juk mokėti tenka tik už metalo laužą.

Pirmąjį troleibusą S.Liachovičius nusipirko dar tada, kai gyvavo įmonė „Vilniaus troleibusai“, o jai vadovavo Jonas Bagdonavičius.

Atsisakyti sumanymo jis neketina ir ateityje – jei tik sostinė parduos troleibusus.

„Buvo likę tik griaučiai ir ratai. Nei langų, nei sėdynių, nei ūsų, nei jokios įrangos“, – bitininkas prisiminė, kaip graudžiai atrodė iš Vilniaus atkeliavę troleibusai.

Jis įdėjo nemažai darbo, kol troleibusai tapo namais bitėms. Tuo ketino užsiimti dar vienas bitininkas, tačiau ketinimų atsisakė.

Reikia galingo traktoriaus

Bičių daugiabutis – taip galima pavadinti troleibusą „Škoda 14Tr“, stovintį S.Liachovičiaus sodybos kieme. Jame telpa 31 bičių šeima. Tiek pat gyvena ir kituose troleibusuose miškuose ir pamiškėse.

„Būtų galima užeiti ir į troleibuso vidų, bet bitelės dar miega, jų geriau nežadinti“, – aiškino S.Liachovičius, pastebėjęs, kad kartu su ankstyvu pavasariu šiemet anksčiau atsibus ir bitės. Jau dabar viena kita išskrenda pasižvalgyti.

Visi bičių avilių platformoms pritaikyti troleibusai važiuoja. S.Liachovičius įsitikinęs, kad kartą per metus pakeitęs avilių stovėjimo vietą bitėms nepakenksi.

„Tokį troleibusą gali patempti tik galingas traktorius. Labai jau jis sunkus. Juk vasarą kiekviena bičių šeima – tai mažiausiai 150 kilogramų svoris. Todėl toks troleibusas sveria kelias tonas“, – sakė S.Liachovičius.

Jis bitininkauja jau 35 metus, tuo užsiima ir sūnus Robertas. Anksčiau medų pats pardavinėdavo mugėse, bet vėliau nusprendė, kad tai atima per daug laiko. Todėl dabar medų ir bičių produktus parduoda supirkėjams.

Stanislavo ir Roberto ūkyje iš viso – per 300 bičių šeimų. Prisiekę bitininkai ūkį ketina plėsti dar šimtu šeimų.

Riedėjo ketvirtį amžiaus

Bičių aviliams, pasirodo, labiau tinka „jaunesni" troleibusai „Škoda 14Tr“, senesni troleibusai „Škoda 9Tr“ – ne tokie patogūs. Todėl bitininko sodybos kieme liko stovėti neįrengtas senesnis troleibusas „Škoda 9Tr“.

Kadaise šis troleibusas Vilniuje kursavo 2-uoju maršrutu iš stoties į Saulėtekį ir 17-uoju maršrutu iš Naujininkų į Žirmūnus. S.Liachovičius šį troleibusą pavertė sandėliu.

1979-aisiais pagamintas troleibusas Vilniaus gatvėmis riedėjo ketvirtį amžiaus, kol 2004 metais buvo nurašytas.

„Škoda 9Tr" troleibusų įmonėje „Vilniaus viešasis transportas“ likę vos du. Į gatves jie išvažiuoja tik pagal užsakymus, keleivių nebevežioja.

Įmonė už pirmą tokio 33 vietų troleibuso nuomos valandą prašo 88 eurų, o už kitas valandas – 58 eurų.

Nuomos laikas skaičiuojamas nuo troleibuso išriedėjimo pro 1-ojo parko vartus Žolyno gatvėje.

Nupirko ukrainiečiai

Penkiolika 1983–1989 metais pagamintų troleibusų praėjusių metų gruodį nupirko Ukraina. Jie iškeliavo į Dniepropetrovsko gamyklą, kur bus atnaujinami.

Už troleibusus sumokėta 52 tūkst. eurų.

Aukcione parduoti troleibusai buvo nuvažiavę 1,2–1,5 mln. kilometrų, seniai nebenaudojami.

Šiuo metu Vilniaus gatvėmis kursuoja apie 180 troleibusų. Iki miesto transporto pertvarkos 2012 metų liepą jų buvo 225.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.