Už melagingos pažymos D.Kedžiui išdavimą mokės valstybė

Melagingos pažymos išdavimas Drąsiui Kedžiui valstybei kainuos 40 tūkst. litų (beveik 11 tūkst. 585 eurai) – tokią sumą Laimutei Stankūnaitei priteisė Panevėžio apygardos teismas, už tai, kad dėl pareigūnų Rasos Kairienės ir Egidijaus Kuckailio kaltės ji ilgą laiką negalėjo matytis su savo dukterimi.

L.Stankūnaitei iš valstybės priteista 40 tūkst. litų neturtinei žalai atlyginti.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
L.Stankūnaitei iš valstybės priteista 40 tūkst. litų neturtinei žalai atlyginti.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė

2015-03-09 12:57, atnaujinta 2018-01-11 04:36

Nors mama su Neringos Venckienės namuose uždaryta dukra negalėjo matytis dėl konkrečių pareigūnų kaltės, teismas nusprendė, kad kompensaciją L.Stankūnaitei turi sumokėti ne su D.Kedžiu ir jo šeimos nariais artimai bendravę pareigūnai ir ne Kauno apskrities vyriausiasis policijos komisariatas, kaip buvo nuspręsta anksčiau, o Lietuva.

Iš R.Kairienės ir E.Kuckailio L.Stankūnaitei taip pat priteista po 3000 litų jos turėtoms advokato paslaugoms atlyginti.

Panevėžio apygardos teismo sprendimas netenkina nei L.Stankūnaitės tėvo Stasio Stankūno, nei moters advokato Gintaro Černiausko.

„Nesuprantu, kodėl turi mokėti valstybė, jei yra nustatyti tikrieji kaltininkai?“, – piktinosi L.Stankūnas.

Vyras taip pat mano, kad dukrai priteista suma yra per maža. „“11 tūkstančių eurų už tai, kad draugui išduota pažyma sugadino mano dukters ir anūkės gyvenimą, už tai, kad Laimutė ilgai negalėjo matytis su dukra, o mergaitė turėjo augti aplinkoje, kur buvo mokama įvairiausių baisybių?“, – kalbėjo S.Stankūnas.

L.Stankūnaitės advokatas Gintaras Černiauskas pirmadienį priimtą nutartį žada skųsti Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

Jo teigimu, teismo sprendimas atlyginti L.Stankūnaitei padarytą žalą iš valstybės biudžeto yra teisėtas ir teisingas, nes R.Kairienė su E.Kuckailiu dirbo valstybės tarnyboje ir veikė valstybės vardu, tačiau priteista suma, advokato nuomone, yra per maža.

„Žmonės yra priteisiama daug didesnė suma ir už mažesnius išgyvenimus, ne tokius, kokius teko patirti L.Stankūnaitei, kai ji buvo atskirta nuo dukters, puolama, kaltinama nebūtais dalykais. Galų gale ji ir dabar negali gyventi normaliai dėl priverstinės emigracijos ir dar 10-15 metų negalės sugrįžti į Lietuvą“, – paaiškino G.Černiauskas.

40 tūkst. litų neturtinei žalai atlyginti L.Stankūnaitei buvo priteisęs ir Panevėžio apylinkės teismas, nors moteris iš teisiamųjų prašė didesnės sumos – 100 tūkst. litų.

Tačiau R.Kairienę ir E.Kuckailį kaltais pripažinęs teismas, nusprendė, kad dukters matyti negalėjusiai moteriai moralinę žalą atlygins, ne teisiamieji, o jų buvusi darbovietė – Kauno apskrities vyriausiasis policijos komisariatas.

Vėliau šį sprendimą panaikino Panevėžio apygardos teismas, tačiau pergale tiek Kauno apskrities VPK, tiek išteisinti R.Kairienė su E.Kuckailiu džiaugėsi vos pusmetį.

Pernai lapkričio 4 dieną Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) buvusią Panemunės policijos komisariato tyrėją R.Kairienę ir jos buvusį viršininką E.Kuckailį pripažino kaltais dėl tarnybinių pareigų neatlikimo ir paliko galioti Panevėžio miesto apylinkės teismo nuosprendį, kuriuo pareigūnai nubausti baudomis po 4860 litų bei suteikė teisę L.Stankūnaitei dar kartą kreiptis dėl neturtinės žalos atlyginimo.

L.Stankūnaitės kasacinį skundą patenkinęs teismas konstatavo, kad ikiteisminį tyrimą dėl tariamos pedofilijos tyrusi R.Kairienė dirbo aplaidžiai.

Ji neatliko įvykio vietos apžiūros, kratų, poėmių, kurie būtų padėję rasti seksualinį išnaudojimą patvirtinančių įkalčių – biologinių pėdsakų patalpoje, ant rūbų ir kitur, o neatlikusi šių veiksmų negalėjo D.Kedžiui išduoti pažymos, kurioje kategoriškai buvo teigta, kad mergaitė buvo tvirkinta L.Stankūnaitės tėvų bute.

Be to, teismo nuomone, R.Kairienė negalėjo išduoti D.Kedžio pažymos negavusi ikiteisminiam tyrimui vadovavusios prokurorės leidimo, o R.Kuckailis neturėjo teisės tokios pažymos pasirašyti.

Dukra iš L.Stankūnaitės buvo atimta labai greitai. 2008 metų gruodžio 19 dieną D.Kedys paprašė išduoti jam pažymą apie pradėtą ikiteisminį tyrimą, kad ją galėtų pateikti Kauno miesto apylinkės teismui, prašydamas uždrausti L.Stankūnaitei bendrauti su dukra.

R.Kairienė šią pažymą parašė, E.Kuckailis pasirašė.

Jau gruodžio 22 dieną D.Kedys kreipėsi į Kauno miesto apylinkės teismą ir šventė pergalę – L.Stankūnaitei buvo uždrausta matytis su dukra.

Po kelių mėnesių, 2009 metų pradžioje, Kauno apygardos teismas žemesnio teismo skirtas laikinąsias apsaugos priemones sušvelnino. L.Stankūnaieti buvo leista bendrauti su dukra susitikimuose dalyvaujant Vaikų teisių apsaugos atstovams, tačiau gyventi su mama mergaitė negalėjo dar ilgai.

Nors pirmas sprendimas, kad vaikas turi gyventi su L.Stankūnaite buvo paskelbtas 2010 metų gegužę, dukrą L.Stankūnaitei iš globėjos Neringos Venckienės namų pavyko atsiimti tik 2012 metų gegužės 17 dieną.

E.Kuckailio ir R.Kairienės baudžiamoji byla Panevėžio miesto apylinkės teisme buvo nagrinėjama dvejus metus, nes teismo posėdžius nuolat tekdavo atidėti dėl įvairių priežasčių – susirgusių kaltinamųjų, neatvykusių arba pasikeitusių advokatų. Kiti teismo proceso dalyviai spėjo, kad taip bandoma sulaukti 2013 metų gruodį sueinančios bylos senaties.

Vėliau paaiškėjo, kad R.Kairienė iš viso turėjo nusišalinti nuo D.Kedžio inicijuoto ikiteisminio tyrimo, nes jos brolis Donatas Zapolskis buvo geras D.Kedžio draugas, o ir pati R.Kairienė jį pažinojo anksčiau.

E.Kuckailis, kaip teigiama, taip pat pažinojo D.Kedžio artimuosius. Jis esą buvo N.Venckienės dabar jau buvusio sutuoktinio Aido Venckaus kurso draugas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.