V. Adamkus: „Kariniai mokymai jaunajai kartai nepakenks“

Artėjant Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo 25-mečiui mokiniai atsigręžė į pilietinę visuomenę. Drauge su nepriklausoma Lietuva auganti jaunoji karta ir prezidentas Valdas Adamkus kėlė klausimus: ar šiandienis jaunimas yra pilietiškas? Ar privaloma karinė tarnyba yra pilietiškumo įrodymas?

Pasak V.Adamkaus, šauktinių kariuomenė tik reikalinga parodyti, kad atliekame pareigą.<br>T.Bauro nuotr.
Pasak V.Adamkaus, šauktinių kariuomenė tik reikalinga parodyti, kad atliekame pareigą.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lina Bartkutė

2015-03-09 14:33, atnaujinta 2018-01-11 04:00

Pirmadienį Vilniaus Senvagės gimnazijoje mokiniams ir gimnazijos bendruomenei pilietiškumo pamoką skaitė kadenciją baigęs prezidentas V.Adamkus. Jis prisiminė savo jaunystę ir papasakojo, kaip nacių okupacijos metais išleido pogrindinį jaunimo laikraštį, kuriame puoselėjo lietuvybę ir laisvę. Per kelis mėnesius laikraštis apėmė visą jaunimą ir ryšininkus.

Mūsų jaunimas neabejingas tėvynei

V.Adamkaus visiškai nesutinka su metama kritika jaunimui, kad jie abejingi Lietuvai. Jis mano, kad mokyklos šiandien sugeba parengti tikrus piliečius. Galbūt kartais reikėtų daugiau organizacinio darbo. Jaunoji karta tikrai yra apsisprendusi, kuriuo keliu eiti į pasaulį.

„Šiandien mūsų jaunimas yra patriotiškas, mylintis savo kraštą ir žinantis, ko siekia. Neturiu jokių abejonių ir dėl to, kad jaunimas prisidės prie Lietuvos augimo. Tai rodo jau per 25 metus atkurtos aukšto lygio mūsų mokyklos. Lietuva itin turtinga jaunų talentingų žmonių“, – sakė prezidentas V.Adamkus.

Ar šauktinių kariuomenė yra patriotiškumo įrodymas?

„Šauktinių kariuomenė reikalinga tik parodyti, kad mes atliekame pareigą. Privalomosios karinės tarnybos įvedimas yra labiau moralinis dalykas. Žinoma, reikia atsižvelgti į esamą padėtį. Įvedus privalomąją karinę tarnybą, Lietuvos karių pajėgumas agresijos atveju būtų 12 ar 20 tūkst. karių, tačiau jiems pakėlus ginklą, nesulaikytų šimtus puolančių karių“, – teigė V.Adamkus.

Prezidento teigimu, gerai, kad per devynis mėnesius Lietuvos jaunimas būtų supažindintas su pagrindinėmis pasipriešinimo žiniomis. Tokie mokymai tikrai nepakenks jaunajai kartais. Labai geras ir sveikintinas dalykas – savanorių pajėgos.

„NATO įsipareigojo ginti Lietuvą, tačiau nereikia pasitikėti vien kitais žmonėmis, kad jie turi ginti mus. Jei mes neturėsime savo pajėgų, už mus kiti irgi nekariaus. Lietuvių pasiryžimas ginti savo laisvę per 50 metų jau yra įrodytas partizaniniu judėjimu“, – pasakojo kadenciją baigęs prezidentas.

Moksleivis pasiryžęs ginti savo šalį

Pakalbintas Senvagės gimnazistas Lukas net nedvejodamas atsakė, kad eitų į privalomąją karinę tarnybą ir prireikus gintų savo kraštą.

„Daugelis mano amžiaus žmonių nenori tos karo tarnybos, nes mano, kad ten labai baisu ir bloga. Kita vertus, tai naudinga, nes viskas daroma tėvynės naudai. Jei reikėtų ginti Lietuvą, būtent tie žmonės apgins tėvynę ir galbūt paskatins, kad Lietuvai padėtų kitos šalys“, – pasakojo Lukas.

Jaunuolį labai sudomino prezidento V.Adamkaus kalba ir jo istorijos. Patraukė pasakojimas, kaip prezidentas jaunystėje leido pasipriešinimo leidinį jaunimui nacių okupacijos laikotarpiu. Pasak Luko, tokie dalykai skatina pilietinę savimonę.

Gimnazijoje mokiniams per istorijos pamokos, pilietinį ugdymą ir kitus mokomuosius dalykus skiepijamas pilietiškumas.

Jaučiasi Lietuvos patriote

Dar viena gimnazistė Rūta džiaugiasi, kad galėjo susitikti su prezidentu ir iš jo pasisemti laisvės idėjų. Po tokios pamokos ji suprato, kad nepaliaujamai reikia puoselėti pilietiškumą ir pati pasijuto tikra Lietuvos patriote.

„Mane sujaudino prezidento pasakota istorija, kaip jis siekė Lietuvos laisvės nacių okupacijos metais. Sužavėjo tai, kaip jį patį jaudina Nepriklausomybės atkūrimas. Dauguma jaunų žmonių šiandien nesusimąsto, kaip svarbu mums dabar būti laisviems ir toliau tą laisvę skleisti“, – svarstė moksleivė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.