Konservatorių lyderis – nepakeičiamas?

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) skyriuose baigiami kelti galimi kandidatai į partijos pirmininkus. Nors jų pasiūlyta jau keliolika, politologai abejoja, ar bus rasta pamaina dabartiniam konservatorių lyderiui Andriui Kubiliui.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Mar 10, 2015, 8:56 AM, atnaujinta Jan 11, 2018, 2:35 AM

Antradienis yra paskutinė diena, kai TS-LKD atstovai kelia kandidatus į partijos vadovus. Taip pat laukiama pretendentų, sutiksiančių dalyvauti TS-LKD pirmininko rinkimuose, apsisprendimo.

Kaip „Lietuvos žinias“ informavo TS-LKD vykdomoji sekretorė Monika Navickienė, tarp pateiktų kandidatūrų dominuoja dabartinio partijos lyderio A.Kubiliaus, europarlamentaro Gabrieliaus Landsbergio ir TS-LKD vicepirmininkės Irenos Degutienės pavardės.

Į pirmininkus taip pat siūlomi parlamentarai Vytautas Juozapaitis, Valentinas Stundys, Mantas Adomėnas, Paulius Saudargas, Emanuelis Zingeris, Kęstutis Masiulis, Rasa Juknevičienė, Jurgis Razma, Liutauras Kazlavickas, Arvydas Anušauskas, Agnė Bilotaitė ir kiti Seimo TS-LKD frakcijos nariai. Keliamos ir partijos garbės pirmininko Vytauto Landsbergio, buvusių europarlamentarių Radvilės Morkūnaitės-Mikulėnienės ir Laimos Andrikienės, politologo Lauryno Kasčiūno ir sostinės mero kėdės siekusio Mykolo Majausko kandidatūros.

Politologas, Kauno technologijos universiteto profesorius Algis Krupavičius abejoja, ar prie didžiausios opozicinės partijos vairo stos naujas vadovas. „Būtų didžiulė dabartinio politinio sezono sensacija, jei TS-LKD ryžtųsi pakeisti lyderį. Visos tendencijos rodo, kad nieko panašaus negali įvykti, poslinkių kaitos link nematyti“, – LŽ tvirtino jis.

Tačiau A.Krupavičius mano, jog TS-LKD atėjo metas keisti vadovą.

„Nenormalu, kad per daugiau kaip du dešimtmečius buvo tik du vadovai. Paprastai demokratinėse partijose, jeigu politinei jėgai ne itin gerai sekasi rinkimuose arba ji turi nedidelius reitingus, stengiamasi rasti naujų lyderių – tokių, kurie būtų patrauklesni, įdomesni rinkėjams“, – aiškino politologas.

Jis pabrėžė, kad tiek buvęs konservatorių vedlys V.Landsbergis, tiek dabartinis TS-LKD pirmininkas A.Kubilius stokoja žmonių simpatijų. „Įsivaizduokime, 2016 metais prasidės aktyvi Seimo rinkimų politinė kampanija ir partijų bus klausiama apie galimus Vyriausybės vadovus. A.Kubilius būtų didžiausia antiagitacija TS-LKD“, – LŽ teigė A.Krupavičius.

Jis nemano, kad TS-LKD trūksta lyderių, kurie galėtų perimti partijos vadovo vairą. Tačiau G. Landsbergis, anot politologo, nelabai tinkamas pasirinkimas. Esą šiuo at-veju būtų kalbama apie nepotizmą, todėl vien G.Landsbergio patvirtinimas kandidatu į TS-LKD vadovus gali turėti „ypač sudėtingų partinės demokratijos problemų“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.