R. Juknevičienė siūlė neklausyti, ką šneka A. Butkevičius

Prasidėjusi Seimo pavasario sesija numato daugiausia dėmesio skirti Lietuvos nacionaliniam saugumui ir kariniam pasirengimui, agresijai atremti, įstatyminei bazei, teisės aktams.

Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

Mar 10, 2015, 11:20 AM, atnaujinta Jan 11, 2018, 1:47 AM

Antradienį buvusi krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė sakė, jog yra nustebinta premjero Algirdo Butkevičiaus pareiškimo, kad šį rudenį privalomai šaukti į kariuomenę gal ir nereikės, užteks savanorių.

„Neklausykite, ką kalba A.Butkevičius apie gynybos dalykus. Ši sritis – ne jo kompetencija“, – antradienį Seime pareiškė R.Juknevičienė.

„Kiek žinau, šiandien jau turime per 3 tūkst. savanorių, kurie ruošiasi eiti į Lietuvos kariuomenę. Skatiname pradėti nuo savanorių“, – pirmadienį Seime žurnalistams sakė A.Butkevičius.

„Jeigu taip bus suformuota, rudeniniame šaukime bus tik savanoriai“, – pridūrė jis, paklaustas, ar tai reiškia, kad rudenį nebus priverstinai šaukiama į privalomąją tarnybą.

Buvusi krašto apsaugos ministrė R.Juknevičienė mano, jog taip kalbėjęs premjeras supainiojo skirtingus dalykus.

„A.Butkevičius gal turėjo galvoje, kad 3 tūkst. jaunuolių ketina savanoriškai atvykti į karinius bazinius mokymus, bet pagal naują tvarką atskirai bazinių mokymų nebelieka. Juk neįmanoma parengti kario per 3 mėnesius. Grąžinama privalomoji karinė tarnyba reiškia, kad iš devynių tarnybos mėnesių tris mėnesius bus mokoma karybos pradžiamokslio, o šešis mėnesius bus lavinami specialūs gynybos įgūdžiai“, – aiškino buvusi krašto apsaugos ministrė.

Premjero svarstymų, kad rudenį nereikės šauktinių ir užteks savanorių, Lietuvos kariuomenės vadovybė išsamiau nekomentavo.

„Šiuo metu Lietuvos kariuomenė tokių duomenų neturi ir tokios informacijos patvirtinti negali“, – pirmadienį sakė Lietuvos kariuomenės vado padėjėjas pulkininkas Valdemaras Rupšys.

Anksčiau buvo planuota, kad jau antradienį, pirmąją pavasario sesijos dieną, Seimas imsis svarstyti šauktinių įstatymą, bet svarstymas buvo atidėtas.

Privalomosios karinės tarnybos įstatymas jau yra, jį tereikia „atšaldyti“. Seimas turėtų apsispręsti, kiek konkrečiai jaunuolių turi būti pakviesta kasmet.

Gali būti svarstomi ir siūlymai į privalomąją karinę tarnybą, paaštrėjus geopolitinei krizei, kviesti ir moteris.

Su šauktiniais susijusius teisės aktus Seimas numato svarstyti kitą savaitę.

R.Juknevičienė sakė, jog turėtų būti nustatytas toks šauktinių skaičius, kad per kelerius metus Lietuva kartu su profesionalais turėtų apie 40 tūkst. parengtų karių rezervą – maždaug tokį turi Estija.

Jau praėjusią savaitę po Vyriausybės posėdžio premjeras A.Butkevičius sakė, jog pirmiausia jaunuoliai bus skatinami atlikti 9 mėnesių privalomąją karo tarnybą savanoriškai. Tokiems jaunuoliams bus apmokama dalis studijų, jiems bus teikiamos lengvatos siekiant valstybės tarnybos, darbdaviai gaus subsidijų. Visiems šauktiniams karo tarnyba bus įskaičiuojama į darbo stažą.

Skaičiuojama, kad šauktinių kariuomenės atkūrimas kainuos apie 20 milijonų eurų.

Atsižvelgdama į Rusijos agresiją Ukrainoje, Valstybės gynimo taryba pasiūlė penkeriems metams grąžinti šaukimą. Tam jau pritarė Vyriausybė, bet galutinį sprendimą priims Seimas. Įstatymo pakeitimą siūloma Seime svarstyti skubos tvarka.

Valstybės ir kariuomenės vadovai teigia, kad šauktiniai būtini siekiant papildyti kariuomenės dalinius ir parengti rezervą. Į privalomąją pradinę karo tarnybą kasmet planuojama šaukti 3–3,5 tūkst. 19–26 metų jaunuolių.

Šauktinių Lietuvos kariuomenėje buvo atsisakyta 2008 metais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.