Seimas renkasi į pavasario sesiją

Antradienį prasidėjusioje Seimo pavasario sesijos darbų programos projekte – apie 700 teisės aktų projektų. Vyriausybė į sesijos darbų programą pasiūlė įrašyti 177, prezidentė Dalia Grybauskaitė – 12, Seimo nariai (frakcijos) – beveik 360 įstatymų projektų.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Mar 10, 2015, 6:12 AM, atnaujinta Jan 11, 2018, 2:45 AM

Be to, sesijoje bus išklausytas šalies vadovės D.Grybauskaitės metinis pranešimas, Vyriausybės metinė veiklos ataskaita.

Pirmajame sesijos posėdyje jos darbų programą Seimui pristatė Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė ir ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius.

Pasak L.Graužinienės, pavasario sesijoje ypač didelį dėmesį ketinama skirti nacionalinio saugumo, krašto apsaugos stiprinimo, socialiniams ir darbo santykių klausimams, viešųjų finansų drausmės užtikrinimui, kovai su šešėline ekonomika, korupcijos prevencijai, teismo procesui optimizuoti ir kitiems visuomenei svarbiems klausimams.

„Numatoma tikslinti šių metų principinę kariuomenės struktūrą. Siūlomas projektas svarbus siekiant labiau sukomplektuoti kariuomenės dalinius, užtikrinti, kad per trumpesnį laikotarpį būtų atkurti ir sukomplektuoti kariuomenės rezervo pajėgumai“, – pabrėžė Seimo vadovė.

Pagal darbų programą, numatoma svarstyti teisės aktų projektus, kurie yra parengti siekiant reglamentuoti Seimo veiklą ir patikslinti leidybos proceso procedūras paskelbus mobilizaciją, įvedus nepaprastąją arba karo padėtį. Tarp prioritetinių klausimų yra siūlymas ratifikuoti Vyriausybės priimtą sprendimą steigti bendrą Lenkijos ir Ukrainos karinių vienetų brigadą.

L.Graužinienė taip pat išskyrė socialinės atskirties ir švietimo srities klausimų aktualumą, kurie yra labai svarbūs Lietuvos žmonėms.

Ministras pirmininkas A.Butkevičius, pristatydamas Vyriausybės teikiamus projektus, išreiškė viltį, kad šioje sesijoje Seimas įteisins elektroninį balsavimą bei penkeriems metams grąžins privalomąją karinę tarnybą.

„Didindama krašto gynybinių galių finansavimą, Vyriausybė neatideda savo piniginių įsipareigojimų Lietuvos gyventojams. Seimui teikiame didelį paketą įstatymų, kurie sudarys palankesnes sąlygas investicijoms, verslo aplinkai, skatins žmones rinktis darbą ir trauktis iš socialinių pašalpų prieglobsčio“, – kalbėjo Vyriausybės vadovas.

Pasak A.Butkevičiaus, vienas didžiausių šios sesijos darbų – naujos redakcijos Darbo kodekso priėmimas. „Sustabarėję, nuo šiuolaikinės rinkos poreikio atitrūkę darbo santykiai Lietuvai tampa rimta kliūtimi, kai reikia varžytis dėl investicijų su kitomis ES šalimis“, – atkreipė dėmesį ministras pirmininkas.

Pristatydamas Seimui teikiamas Mokslo ir studijų įstatymo pataisas A.Butkevičius pabrėžė, kad rengiant šį projektą buvo atsižvelgta į nuolatinę verslo kritiką dėl specialistų rengimo atotrūkio nuo darbo rinkos paklausos.

„Greta studijų krepšelio finansinio modelio siūlome įtvirtinti valstybės užsakymo į valstybės finansuojamas vietas principą, kuris leis lanksčiau reaguoti į rinkos pokyčius. Įstatymo pataisos sudarys palankesnes sąlygas mokslui ir verslui bendradarbiauti akademinių studijų srityje ir mokslo idėjas paversti komercinę sėkmę turinčiais produktais. Į mokslo ir verslo slėnius investuota didžiulių lėšų, iškilo naujų pastatų, nupirkta daug brangios modernios įrangos. Atėjo kritinis laikas, kai čia turi užvirti bendra veikla arba priešingu atveju skaičiuosime didelius nuostolius“, – apie naujas nuostatas sakė premjeras.

Ministras pirmininkas taip pat tvirtino, kad didelis dėmesys bus skiriamas kovai su šešėline ekonomika, korupcija, biurokratinei naštai mažinti.

„Naujas Atsiskaitymo grynaisiais pinigais ribojimo įstatymo projektas ir lydimieji projektai leis sustiprinti nelegalios ekonominės veiklos kontrolę ir įmonių finansinę drausmę, didinti finansinių operacijų skaidrumą ir patikimumą, nustatyti galimus neteisėtus sandorius ir kita. Administracinių teisės pažeidimų kodekso ir Baudžiamojo kodekso pakeitimai išplės baudžiamosios atsakomybės taikymo sritį už kontrabandą ir neteisėtą disponavimą akcizais, apmokestinamomis prekėmis. Siūlome branginti kontrabandinius kaštus, taikyti baudžiamąją atsakomybę už neteisėtai gabenamas prekes, kurių vertės suma nuo 150 MGL, o ne nuo 250 MGL, kaip yra šiuo metu. Veiksmingiau administruoti mokesčius leistų Mokesčių administravimo įstatymo pakeitimo įstatymas, padedantis nustatyti nedeklaruotas pajamas ir nepagrįstus turto įsigijimo šaltinius“, – tikino A.Butkevičius.

Tarp kitų svarbių klausimų premjeras minėjo statybas reglamentuojančių dokumentų išdavimo procedūrų tobulinimą, teismų reorganizavimą, naujoves sveikatos apsaugos srityje dėl gydytojų biurokratinio darbo sumažinimo, Vaiko teisių apsaugos institucijų sistemos pertvarkos koncepcijos įgyvendinimą, socialinio draudimo sistemos skaidrumo didinimą.

Po pristatymo toliau sesijos darbų programos projektą svarstys Seimo komitetai ir frakcijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.