Alytuje suklastoti savivaldos rinkimų rezultatai

„Lietuvos ryto" televizija praneša, kad Alytaus rajone išaiškėjo naujas rinkimų klastojimo atvejis. Po rinkimų perskaičiuojant balsus paaiškėjo, kad vienoje apylinkėje Darbo partijai mįslingai pridėti 55 balsai. Aiškėja, kad pusę tūkstančio rinkėjų turinčioje Eičiūnų apylinkėje suklastojus balsus galėjo būti pakeistas darbiečių reitingavimas.

Per pirmąjį rinkimų turą balsų papirkinėjimu pasižymėjo Trakai.<br>T.Bauro nuotr.
Per pirmąjį rinkimų turą balsų papirkinėjimu pasižymėjo Trakai.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, ELTA ir lrytas.lt inf.

Mar 11, 2015, 12:50 PM, atnaujinta Jan 10, 2018, 11:08 PM

Į Generalinę prokuratūrą kreipėsi vietos konservatorių partijos skyrius. Esą rinkimų naktį baigus skaičiuoti balsus Darbo partijos deleguota Eičiūnų apylinkės pirmininkė iš kitos apylinkės pasikvietė kitą darbietę, o rinkėjų balsus rinkimų apygardai perdavė tik 9 val. ryto. Kai kurių „darbiečių“ reitingai stulbinantys. Pavyzdžiui, kandidato į Alytaus rajono merus Aurimo Truncės sūnus Justas Truncė iš 40 vietos pakilo į trečią.

Zarasų rajono rinkimų apygardos komisija nušalino „Tvarkos ir teisingumo“ partijos deleguotą Baibių rinkimų apylinkės narę ir pradėjo tyrimą dėl galimo balsų pirkimo.

Baibių kaimo gyventojai ir LSDP Zarasų skyriaus stebėtojai informavo apie galimą rinkėjų papirkinėjimą Zarasuose, Degučių seniūnijos Baibių kaime. Kovo 10 d. po pietų Baibiuose buvo dalinama labdara. Pasak stebėtojos, labdara buvo teikiama visiems jos pageidaujantiems gyventojams. Prisidengdama labdaros dalinimu buvusi kandidatė į merus Olga Ludziš dalino visuomeninio komiteto „Švarios savivaldos“ iškeltos kandidatės į merus Daivos Kelečienės skrajutes ir agitavo balsuoti už šią kandidatę, neigiamai atsiliepdama apie kitą kandidatą Nikolajų Gusevą.

Renginį padėjo suorganizuoti ir galimai prie agitacijos prisidėjo „Tvarkos ir teisingumo“ partijos deleguota į Baibių rinkimų apylinkės komisijos narius Dalia Mazūrienė. LSDP Zarasų rinkimų štabo duomenimis, paaiškėjus faktinėmis aplinkybėmis ši komisijos narė jau tą pačią dieną buvo pašalinta iš apylinkės komisijos narių už priesaikos sulaužymą, o apygardos komisija pradėjo tyrimą dėl balsų pirkimo fakto nustatymo.

LSDP Zarasų rinkimų štabo duomenimis, apygardos komisija jau pirmajame rinkimų ture kandidatę į merus O.Ludziš buvo įspėjusi vengti dalinti įvairią labdarą, kol baigsis rinkimų kampanija.

O.Ludziš tikina, kad jai mesti kaltinimai – visiškai nepagrįsti. „Juos vertinu kaip siekį susidoroti su manimi asmeniškai, kadangi pastaruoju metu aktyviai kritikavau LSDP Zarasų skyriaus vykdomą politiką“, – rašo ji pranešime spaudai.

Ji pripažįsta, kad kai kuriuos gyventojus ragino palaikyti konkrečią kandidatę ir tikina, jog tai buvo daryta be pačios kandidatės žinios.

Gavo devynis pranešimus

Lietuvoje trečiadienį prasidėjus išankstiniam balsavimui merų rinkimų antrajame ture, policija gavo devynis pranešimus apie galimus pažeidimus.

Iki 15 val. pranešimai gauti iš Alytaus, Kaišiadorių, Tauragės, Šilalės, Šilutės, Zarasų. Ikiteisminių tyrimų kol kas nepradėta.

Daugiausia buvo pranešama, kad vežami balsuoti žmonės, kuriems gali būti sumokėta už balsavimą. Į Alytaus policijos komisariatą buvo atvesdinti trys asmenys, kurie įtariama, ketina parduoti savo balsus.

Policija iš viso yra gavusi per 400 pranešimų apie galimus pažeidimus per rinkimus. Šalies policijos įstaigos atlieka apie 40 ikiteisminių tyrimų dėl galimo rinkėjų papirkinėjimo ir kitų pažeidimų.

Sulaikė įtariamąjį

Šilutės policija trečiadienį sulaikė asmenį, įtariamą bandymu papirkti rinkėjus.

Policijos duomenimis, keturis asmenis, kad balsuotų už tam tikrą kandidatą mero rinkimuose, bandyta papirkti siūlant po penkis eurus.

Įtariamasis sulaikytas ir uždarytas į areštinę, policija atlieka tyrimą dėl galimo trukdymo pasinaudoti rinkimų teise.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.