Eitynes surengusiems tautininkams – juodaodžių atsakas

Trečiadienį Vilniaus centru pajudėjo eitynės, per kurias skambėjo šūkiai „Lietuva – lietuviams, lietuviai – Lietuvai!“. Prasidėjus eitynėms prie tautininkų priėjo ir tamsiaodžių žmonių, kurie buvo pasiruošę patriotiškus plakatus, kuriuose buvo ir žydiškas simbolis Dovydo žvaigždė.

Prie patriotų priėjo ir mažumų atstovai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Prie patriotų priėjo ir mažumų atstovai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 11, 2015, 3:28 PM, atnaujinta Jan 10, 2018, 10:38 PM

Tradiciškai, save patriotais vadinantys skustagalviai aršiai pasisako juodaodžių, žydų ir homoseksualų klausimais.

Tačiau ši provokacija baigėsi ramiai – apsimėtyta tik žodžiais, mėginant peršaukti vieniems kitus. Vėliau eitynių dalyvius, skanduojančius „Lietuva – lietuviams!“, visą kelią nuo pat Katedros aikštės iki Seimo lydėjo grupė žmonių, atsakančių: „Lietuva – visiems!“.

Lietuvių tautinio jaunimo sąjunga ir Lietuvių tautinis centras surengė Kovo 11-osios patriotines eitynes „Tėvynei“. Kaip ir žadėta, čia netrūko kovinės dvasios.

Renginyje buvo nešami paramą Ukrainai išsakantys plakatai, tradicinis plakatas su užrašu „Ne rytams ir vakarams, Lietuva Lietuvos vaikams“. Patriotai giedojo Ukrainos himną, lietuviškas dainas, o retsykiais pasigirsdavo šūksnis „Slava Ukraini!“ ir atsakymas „Gerojam slava!“.

Patriotai eisenoje nešėsi ir transparantus su užrašais „Ar dar esame nepriklausoma valstybė?“, bei skanduojant tautiškus šūkius, įsiveldavo ir frazė „Lietuva – be gėjų!“.

Įdomu, kaip patriotai būtų reagavę, jeigu būtų atėję į eitynes trečiadienį po pietų – čia draugiškai žygiavo ir vaivorykštine vėliava nešini žmonės.

Eitynėse dalyvavo apie 1,5 tūkst. žmonių. Paprastai eitynės sutraukia daugiau žmonių. Daugelis sakė, jog čia atėjo švęsti Kovo 11-osios. Tautininkų surengtas eitynes filmavo ir keturios Rusijos televizijos. Jų kameros krypo į skustas eitynių dalyvių galvas, o prieš renginį jie uždavinėjo provokacinius klausimus eitynių organizatoriams.

Pasakė aršią kalbą

Prie seimo tautininkų lyderis Julius Panka pasakė šventinę kalbą. Jis pabrėžė, kad Nepriklausomybė nėra duotybė, todėl ją reikia ginti.

Dalį jos, anot J.Pankos, kuris nekoordinuotai užšokęs ant scenos nuvertė mikrofoną, Lietuva prarado įstojusi į Europos Sąjungą. Dar vieną dalį praradome tuomet, kai 2008 m. buvo atsisakyta šauktinių kariuomenės.

Tautininkų Sąjungos pirmininkas J.Panka pabrėžė, kad niekuomet nepasisakė prieš NATO, nes ji yra viena iš esminių Lietuvos nacionalinio saugumo garantų.

„Seimą ir Vyriausybę valdo keli UAB'ai. Vaigausko kontora pro pirštus žiūri į pažeidimus rinkimų metu. Lietuviai vergauja užsienyje! Šalyje skurdas!“, – savo kalboje rėžė J.Panka ir palinkėjo linksmos šventės.

„Šią šventę švęsime neramiais laikais, šalia mūsų sienų žvanga ginklai, žūsta tūkstančiai žmonių. Tačiau visi suprantame, kad geriausias ginklas prieš agresorių – šalies piliečių patriotizmas. Jei yra patriotizmas – nugalimos dešimt kartų didesnės priešo pajėgos, jei patriotizmo nėra – šaliai apsiginti nepadės ir moderniausia ginkluotė ar geriausia kariuomenė“, – teigiama organizatorių pranešime.

Renginį stebėję policijos pareigūnai sakė, jog jokių pažeidimų neužfiksavo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.