Lietuva įtartinus paramos rinkėjus iš Donecko siunčia namo

Greitai Vilniuje nebepamatysime nė vieno žaliastriukio paramos rinkėjo, kurie teigia renkantys pinigus nuo karo Ukrainoje nukentėjusiems vaikams.

Paramos rinkėjams panaikintos vizos.<br>V.Balkūno nuotr.
Paramos rinkėjams panaikintos vizos.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Mar 12, 2015, 5:51 PM, atnaujinta Jan 10, 2018, 4:07 PM

Tarptautinio labdaros ir paramos fondo „Ežiai“ komanda, kuri Vilniaus gatvėse savo kalbomis remia prorusiškus separatistus Ukrainoje, neteko Šengeno vizų. Tai ketvirtadienį patvirtino Lietuvos užsienio reikalų ministerija.

„Užsienio reikalų ministerija patvirtina, kad vizos buvo panaikintos“, – BNS informavo ministerijos Informacijos ir viešųjų ryšių departamentas.

Apie šiuos žmones ir jų veiklą ne kartą rašė portalas lrytas.lt

Rūpinasi „nacionaliniu saugumu“

Ministerijos teigimu, ji kartu su Lietuvos teisėsaugos institucijomis „ėmėsi visų būtinų veiksmų, kad būtų sustabdyta kontraversiška minėtų asmenų veikla Lietuvoje ir apribotos jų kelionės į Lietuvą“.

Tikslaus vizas praradusių asmenų skaičiaus ir kitos su tais asmenimis susijusios informacijos ministerija teigia negalinti atskleisti dėl privatumo apsaugos.

Lietuvoje veikiantis paramos fondas aktyvią veiklą Vilniuje pradėjo rugsėjį. Paramos rinkimo savanorius buvo galima pamatyti sostinės prekybos centrų prieigose ir aikštėse.

Žaliomis striukėmis apsirengę ir aukų dėžutėmis nešini savanoriai prašė pinigų vaikams, kurie nukentėjo nuo karo Ukrainoje.

Tačiau oficialiai įmonės veikloje aiškiai deklaruojama, kad jie rengiasi organizuoti žmonių grupes ir jų veiklą Lietuvoje.

Organizacija prisistato, kad Lietuvoje užsiima mažumų teisių apsauga ir integracija, rūpinasi nacionaliniu, pilietiniu ir kultūriniu identitetu, nacionaliniu saugumu ir gynyba, pažeidžiamų socialinių grupių integracija, savanoriškos veiklos skatinimu ir organizavimu, socialine apsauga, žmogaus ir pilietinių teisių apsauga.

Tai kelia tam tikrų minčių, ypač, kai Vilniaus gatvėmis vaikštantys savanoriai aiškina apie „blogą Ukrainą“ ir „nuskriaustą Donecką“.

Ši organizacija sukėlė įtarimus ir Valstybės saugumo departamentui (VSD), kurie paragino organizaciją viešai ir skaidriai pateikti savo atvykimo tikslus ir įrodyti kur keliauja surinkti pinigai.

Palaiko separatistus

Kita vertus, užkalbinti savanoriai mielai paaiškina, kam jie renka pinigus.

Pilietiškas vilnietis Egidijus Kabašinskas tai ir padarė. Vienas žaliastriukis, pristatęs Igoriu, prisipažino atvykęs iš Donecko, tad ir pinigai renkami Donecko ir Luhansko našlaičiams.

O kam tiems vaikams pinigai?

„Taigi ten šaudo. Donecke. Ukrainos armija. Dėl teritorijos“, – sakė savanoris. Jis paaiškino, kad Luhansko ir Donecko gyventojai nebuvo patenkinti, kai į Ukrainos valdžią atėjo Petro Porošenka.

„Porošenka į valdžią atėjo neteisėtai. Kaip gali būti teisėta valdžia, jeigu ateina su automatu ir sako, kad nuo šiol bus prezidentas?“ – porino Igoris ir paaiškino, kad į Lietuvą iš Donecko atvažiavo savo noru, tiesiog sėdo į autobusą.

„Ukrainos pajėgos apšaudo Donecko gyvenamuosius namus, ligonines, darželius, čia jums normalu? Miršta nekalti žmonės“, – aiškino Igoris. Jis pabrėžė, kad organizacija neužsiima politika.

„Koks skirtumas, iš kur mes esame, mes vaikams padedame“, – sakė Igoris. Be to, fondas apmoka jo pragyvenimą Lietuvoje.

„Mes nešame gėrį. Aš tai žinau“, – E.Kabašinskui paaiškino kitas savanoris Jevgenijus.

Atvykimo tikslas ir realybė neatitinka

„Teisės aktų nustatyta tvarka viza gali būti panaikinama, kai paaiškėja, kad ji buvo gauta nesąžiningu būdu, pvz., jei atvykimo tikslas ir buvimo sąlygos neatitinka tų, kurios buvo nurodytos prašyme išduoti Šengeno vizą“, – teigia ministerija.

Fondui „Jerzys“ vadovauja Ruslanas Ferima. Lietuvoje „Jerzys“ veikti pradėjo per lietuvišką įmonę „Siksus“.

Vėliau Lietuvoje buvo įkurta organizacija „Ežiai“. Ji naudojasi tuo pačiu tinklalapiu, turi tą patį direktorių, bet formaliai yra naujas juridinis asmuo.

Labdaros fondas „Jerzys“ sostinėje veikė turėdamas Vilniaus miesto savivaldybės leidimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.