Lietuviškos trispalvės ant sovietinių skulptūrų išsilaikė parą

Žaliojo tilto skulptūros vieną dieną atrodė kitaip nei įprasta. Ant surūdijusių sovietų režimą šlovinančių skulptūrų krūtinių kažkas nupiešė Lietuvos vėliavas. Sovietinių skulptūrų pokyčius vilniečiai pastebėjo Kovo 11-ąją.

Socrealistinė skulptūra „Pramonė ir statyba“.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Socrealistinė skulptūra „Pramonė ir statyba“.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 12, 2015, 3:15 PM, atnaujinta Jan 10, 2018, 7:57 PM

Šis įvykis užfiksuotas ir policijos suvestinėje.

Trispalvėmis buvo papuoštos visos skulptūrų grupės. Žaliojo tilto kampuose stovi keturios sovietų režimą šlovinančios ketaus skulptūros: „Pramonė ir statyba“, „Žemės ūkis“, „Taikos sargyboje“ ir „Mokslo jaunimas“.

Vilnių prižiūrinti savivaldybės įmonė „Grinda“ Lietuvos vėliavas nuo skulptūrų nuvalė operatyviai – jau kitos dienos vidurdienį.

Toks uolumas kiek stebina, nes pastatus prižiūrinčios įmonės atsipalaidavusios reagavo į tai, kad valstybinės šventės metu kai kuriose Vilniaus gatvėse nebuvo iškeltos trispalvės.

Socialistinio realizmo stiliaus skulptūros pastatytos 1952 m. ir kelia daug nesutarimų visuomenėje. Viena dalis teigia, kad skulptūros turėtų būti nuverstos, nes šlovina komunizmą, kiti samprotauja, jog sovietinė praeitis – mūsų istorija, kurios neišbrauksi.

Ketaus skulptūroms reikalingas remontas, nes daugumoje vietų yra atsivėrę plyšiai, pasižiūrėjus iš arčiau tampa akivaizdu, kad statulos yra kiaurai surūdijusios. Dėl automobilių keliamos vibracijos skulptūros bet kurią akimirką gali nuvirsti.

Skulptūros išlietos Leningrado dailės liejinių gamykloje „Monument“

Teisinės apsaugos nepanaikino

Nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo taryba vasarį sprendė Žaliojo tilto skulptūrų likimą. Skulptūros nebuvo išbrauktos iš Kultūros paveldo registro, joms nepanaikinta teisinė apsauga.

Taip Vilniaus valdžiai panaikinta galimybė skulptūras nuo tilto nuimti ir jų nebegrąžinti. Taryba beveik vienbalsiai nusprendė, kad statulos nebūtų griaunamos. Už teisinės apsaugos panaikinimą balsavo tik pirmininkas Romas Pakalnis.

„Kas gina žalius balvonus, tas gina ir Putino teroristus“, – su tokiais užrašais prie departamento paveldosaugininkus tąkart pasitiko protestuotojai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.