Per Izraelio ambasados atidarymą – kalba apie Vilniaus svarbą

Šiuo metu Lietuvoje gyvena apie 3 tūkst. žydų.

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Mar 12, 2015, 3:49 PM, atnaujinta Jan 10, 2018, 7:36 PM

Izraelio užsienio reikalų ministerijos politikos direktorius Alonas Ušpicas per ceremoniją prisiminė, kad žydus į miestą dar XIV amžiuje kvietė Lietuvos valdovai Gediminas ir Vytautas, o Vilnius buvo įgijęs „Lietuvos Jeruzalės“ vardą.

„Vėliavos iškėlimas čia, Vilniuje, yra ypatingai svarbus. Ši šalis yra kertinis akmuo žydų pavelde, iš čia kilo daugybė didžių žydų mąstytojų“, – kalbėjo diplomatas.

„Izraeliečiams ir žydams, ryšys ir santykiai su Lietuva yra ne tik ryšys tarp dviejų draugiškų šalių. Tai emocinis ryšys tarp žmonių su bendra istorija – ne visada rožine – ir, žydų požiūriu, ryšys su šalimi, kur kadaise klestėjo žydų bendruomenė ir paveldas, kuris puikiai žinomas ir vertinamas“, – teigė A.Ušpicas.

Izraelio ambasadorius Lietuvai iki šiol reziduodavo Rygoje. Pirmuoju Vilniuje reziduojančiu ambasadoriumi paskirtas Amiras Maimonas.

Ketvirtadienį atidarant ambasadą, rabinas pagal žydų tradiciją prie durų prikalė mezuzą – dėžutę su pergamento ritinėliu.

Per Antrąjį pasaulinį karą naciai, dažnai talkinami lietuvių kolaborantų, išžudė apie 90 proc. iš daugiau kaip 200 tūkst. Lietuvos žydų. Karo metais buvo išgelbėti apie 8 tūkst. Lietuvos žydų, dar maždaug tiek pat liko gyvi, nes spėjo pasitraukti į Sovietų Sąjungos gilumą.

Izraelyje įsikūręs Holokausto studijų centras „Yad Vashem“ už žydų gelbėjimą pasaulio teisuoliais yra pripažinęs daugiau kaip 800 lietuvių.

Šiuo metu Lietuvoje gyvena apie 3 tūkst. žydų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.