Teismas: mergaitė bus lietuvė, o ne olandė

Kur ir su kuo turi gyventi 6-metė mergaitė, kurios akyse praėjusiais metais Šilalės rajone žuvo motina lietuvė, – su teta Lietuvoje ar su tėvu pakistaniečiu Olandijoje?

Daugiau nuotraukų (1)

Aušra Pilaitienė

2015-03-12 11:04, atnaujinta 2018-01-10 20:51

Mergaitės grąžinimas ir apgyvendinimas su tėvu Olandijoje neatitinka vaiko interesų. Be to, mergaitė gali patekti į netinkamą aplinką.

Toks Vilniaus apygardos teismo sprendimas, kuriuo atmestas prašymas išduoti leidimą grąžinti vaiką į kilmės šalį – Olandiją, sukėlė audringą mažametės tėvo 51 metų Mohameto Tazulo Islamo reakciją.

Olandijos pilietybę turintis pakistanietis iškart apskundė teismo sprendimą ir vis dar tikisi išsivežti dukterį į namus.

Įsiteisėjus šiai nutarčiai panaikintos pagal Vilniaus apygardos teismo vasario 2 dienos nutartį pritaikytos laikinosios apsaugos priemonės – draudimas globėjai, tetai, išvežti vaiką iš Lietuvos į užsienį.

Klaipėdoje – dar viena byla

Savo nepasitenkinimą M.T.Islamas reiškė ir Klaipėdos apylinkės teisme, kur dėl 6-metės likimo vyksta dar vienas teismo procesas. Jis pateikė dokumentais nepagrįstų prašymų, norėjo nušalinti teisėją.

Vis dėlto civilinė byla dėl vaiko atskyrimo nuo tėvo buvo išnagrinėta už uždarų durų.

Sprendimas bus paskelbtas šio mėnesio pabaigoje.

Žuvo kartu su mylimuoju

Kova dėl šešiametės vyksta jau beveik aštuonis mėnesius, kai pernai liepą nuo mirtino elektros kirčio savo tėvų sodyboje Šilalės rajone kartu su mylimuoju olandu Misheliu žuvo 25 metų šilališkė Lina Šiokytė.

Po tragedijos laikinoji mergaitės globa buvo skirta tąsyk per stebuklą išsigelbėjusiai žuvusiosios seseriai Dovilei Vaitkevičienei.

Iš pradžių buvo nelengva – mergaitė kalbėjo tiktai olandiškai. Dabar ji jau čiauška lietuviškai, lanko vaikų darželį.

Mergaitę priglaudė giminės

Tik baigusi mokyklą Lina susipažino su gerokai vyresniu M.T.Islamu iš Olandijos ir išvyko pas jį gyventi.

Linos artimųjų teigimu, poros santykiai nebuvo itin geri, niekas nepasikeitė ir gimus dukrelei.

Jauna moteris su du kartus vyresniu vyru išsiskyrė, bet liko gyventi Olandijoje – išmoko anglų, olandų kalbas, dirbo pardavėja.

Po kiek laiko ji susipažino su Misheliu.

Nuo tada viskas ėmė klostytis gerai. Mishelis mylėjo jos dukterį, Lina jautėsi laiminga.

L.Šiokytės artimieji teigė neįsivaizduojantys, jog mergaitė galėtų gyventi ne Lietuvoje, – ji čia turinti daugybę mylinčių giminaičių.

Šiokių šeimoje iš viso buvo devyni vaikai, dabar liko septyni. Žuvo Lina, o prieš keletą metų – jos brolis.

Dukrą pagimdė ir kita lietuvė

M.T.Islamas į Klaipėdos apylinkės teismą atvyksta kartu su jauna moterimi Dalia Penkauskaite, pora augina dviejų mėnesių dukterį.

„Aš myliu savo vyresniąją dukterį ir sieksiu, kad ji būtų su manimi. Be to, mergaitė – Olandijos pilietė.

Jau daugiau kaip dvidešimt metų aš gyvenu Olandijoje, turiu savo verslą, žmoną ir dukterį.

Kai Lina žuvo, stengiausi susisiekti su dukterimi, tačiau man trukdė.

Žinau, jog duktė sakydavo, kad nori pasikalbėti su manimi, kad jai manęs trūksta, tačiau Dovilė spaudė ją psichologiškai ir neleido mums susitikti. Jie norėjo pinigų, aš turėjau sumokėti, kad pasimatyčiau su dukterimi.

Kreipiausi į Olandijos ir Lietuvos vaiko teisių apsaugos tarnybas ir tik tuomet išvydau savo vaiką. Galėčiau jums įrodyti, kaip ji manęs pasiilgo, – mūsų susitikimus nufilmavau.

Mano vaikas nori būti su manimi ir aš noriu būti su juo“, – kalbėjo M.T.Islamas.

Turi keturis vaikus

Pakistanietis piktinosi, jog Linos artimieji vaikui daro neigiamą įtaką ir pristato jį kaip blogą žmogų.

Teigiama, kad mergaitės tėvui Olandijoje buvo pateikti įtarimai dėl sunkaus nusikaltimo.

Esą dėl to buvo apribotos jo tėvystės teisės.

„Tyrimas nutrauktas – viskas baigta. Aš nekaltas. Jeigu būtų kitaip, ar gaučiau leidimą išvažiuoti iš savo šalies?

Matote, aš kalbu lietuviškai, aš myliu Lietuvą. Noriu būti laimingas su savo vaiku“, – aiškino jis, įterpdamas vieną kitą lietuvišką žodį.

Vyras teigė, jog turi keturis vaikus ir vieną žmoną, su kuria jį sieja bažnytinė santuoka ir kuri jį lydi į teismus, ir pridūrė, kad yra ne musulmonas, o krikščionis.

D.Penkauskaitė pasakojo, kad su Mohametu susipažino prieš 2 metus, kartu gyvena Olandijos Lelistado mieste.

Vyras vadovauja logistikos įmonei, verslas puikiai sekasi, jie įsikūrę dideliame name, turi keturis prabangius automobilius.

Vyras esą puikiai sutaria su Vokietijoje gyvenančia moterimi, kuri augina du jų vaikus – 15-metę dukterį ir 14-metį sūnų, dažnai juos aplanko.

D.Penkauskaitė tikino, kad mielai augintų šešiametę vyro dukterį ir ją mylėtų.

Mažametė gyveno pas globėjus

„Mes pateikėme ieškinį dėl vaiko atskyrimo nuo tėvo ir tolesnio vaiko globos nustatymo. Olandijoje, kaip ir Lietuvoje, abu tėvai turi vienodas teises į vaiką.

Tačiau motinai žuvus tėvas nepateikė jokio prašymo dėl vaiko grąžinimo, nors apie tragediją jam buvo pranešta iš karto“, – aiškino D.Vaitkevičienės advokatė Vida Šeikienė.

Po L.Šiokytės mirties M.T.Islamas savo šalyje laiku nesikreipė dėl vaiko globos, todėl šias teises pagal Hagos konvenciją perėmė Olandijos tarnybos.

Po trijų mėnesių šie apribojimai baigėsi, o kadangi vaikas tuo metu buvo Lietuvoje, pasak advokatės, Olandijos vaikų globos tarnybos „neįžvelgė pagrindo kištis į šią istoriją“.

Jos manymu, mergaitė puikiai prigijo motinos gimtinėje, gerai kalba lietuviškai, yra labai mylima ne tiktai savo tetos, senelių, bet ir visos didelės giminės, čia jai nieko netrūksta.

Advokatė pastebėjo, kad M.T.Islamas painiojasi, kiek turi vaikų. Vienuose dokumentuose nurodo keturis, kituose – penkis.

Klaipėdos apylinkės teisme siekiama laikinąją mergaitės globą pakeisti nuolatine.

„Tai nereiškia, kad tėvas su vaiku negalės bendrauti. Ir laikinoji globėja tam neprieštarauja – tėvas ir duktė buvo susitikę. Laiką ir vietą nustatė Vaiko teisių apsaugos tarnybos darbuotojai. Ir ateityje jie galės susitikinėti, bendrauti per „Skype“ programą“, – sakė V.Šeikienė.

Ji paaiškino, kad Olandijoje mergaitė vienus metus gyveno pas globėjus. Olandijos teismas ir Vaiko teisių apsaugos tarnyba nusprendė, kad mergaitei augti savoje šeimoje nesaugu.

Taip nutiko todėl, kad M.T.Islamas savo gyvenimo draugės Linos atžvilgiu vartojo fizinį ir psichologinį smurtą.

Kadangi motina neturėjo galimybių užtikrinti vaiko saugumo, jį teko laikinai atiduoti kitai šeimai. Kai motina visiškai nutraukė ryšius su vaiko tėvu ir išsikėlė gyventi kitur, pavojaus nebeliko, mergaitė buvo grąžinta motinai.

Advokatė atrėmė pakistaniečio argumentus, kad vaikas neteisėtai laikomas Lietuvoje.

Jos teigimu, mergaitė čia atvežta gavus tėvo leidimą, o paskui būnant Lietuvoje jai skirta laikinoji globa.

Tą pačią dieną galėjo žūti abi seserys

Tragedija Šilalės rajono Gatautiškės kaime (nuotr.), netoli Laukuvos, nutiko pernai liepos 28 dieną apie 15 valandą.

Olandijoje septynerius metus gyvenusi L.Šiokytė su dukterimi ir draugu Misheliu savo automobiliu „Ford Mondeo“ atvyko paviešėti į Lietuvą.

Pora planavo Lietuvos kaime praleisti visas atostogas – tris savaites. Tačiau jos truko tik tris dienas, o po savaitės moteris buvo palydėta į amžinojo poilsio vietą Požerės kapinėse.

Tą karštą dieną visi buvo kieme. Mishelis su Lina ir pastarosios seserimi Dovile statė palapinę, kurioje galėtų nuo saulės pasislėpti ir žaisti vaikai.

Staiga pasklido keistas kvapas, pasigirdo pokšėjimas – atrodė, kad kažkas dega. Abi seserys puolė už namo į miškelį žiūrėti, kas nutiko.

Iš ten, kur stovi du aukštosios elektros įtampos stulpai, ir sklido tie keisti garsai.

Pamačiusios elektros laidą, kuris buvo nukritęs ant elektrinio piemens, ir aplink išdegusią žolę moterys puolė atgal.

Parbėgdama Dovilė šaukė: „Paskambinkite elektrikams, laidai sproginėja.“

Ji sugebėjo peršokti šalia keliuko į namus maždaug pusmetrio aukštyje nutiestą laidą – vadinamąjį elektrinį piemenį.

O žemesnė Lina tikriausiai pamanė, kad peršokti nepavyks, todėl nusprendė pralįsti pro apačią. Pasilenkusi mergina nugara kliudė laidą, kuriuo jau tekėjo aukštosios įtampos elektros srovė. Nuo kirčio ji ėmė vartytis.

Tai išvydęs jos 45-erių draugas iš karto puolė į pagalbą. Bėgdamas jis pasičiupo kastuvą. Ant to kastuvo vyras vėliau ir krito, matyt, juo užkliudęs elektros laidą.

„Lina dar bandė mojuoti, iš paskutiniųjų išropojo ant kelio ir prisilietė prie Mishelio. Taip ir mirė abu visai šalia“, – pasakojo viską savo akimis matę Linos artimieji.

Šilališkiai tuomet kalbėjo, kad jų apylinkėse nemažai elektros stulpų pasenę ir neremontuoti – bet kuriuo metu gali nutikti dar viena panaši nelaimė. Šilalės policijoje dėl šio įvykio pradėtas ikiteisminis tyrimas dar nebaigtas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.