Nacionalinio saugumo pamoka: mokiniai žais su automatais?

Ar tikrai kariuomenėje maitina tik kareiviška koše ir  kariui į rankas duoda kokį automatą? Kiek Lietuva turi tankų? Kiek atsispaudimų turi per dieną padaryti karys? Tai tik keletas šmaikščių klausimų, į kuriuos rimtus ir pusiau rimtus atsakymus bandė pateikti moksleiviams nacionalinio saugumo pamokos organizatoriai.

Filme buvo pristatyta Lietuvos kariuomenės ginkluotė.<br>A. Vaitkevičiaus asociatyvi nuotr.
Filme buvo pristatyta Lietuvos kariuomenės ginkluotė.<br>A. Vaitkevičiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Indrė Vainalavičiūtė

Mar 13, 2015, 12:20 PM, atnaujinta Jan 10, 2018, 2:00 PM

Filme – klausimai apie kareivišką košę

Netylant įvairioms diskusijoms po sprendimo atnaujinti privalomąjį šaukimą į kariuomenę ir nuolat pasigirstant raginimams žinoti, kaip iš tiesų reiktų pasirengti ekstremalioms situacijoms, Švietimo ir mokslo ministerijos iniciatyva šalies moksleiviams surengta pirmoji internetinė nacionalinio saugumo pamoka.

Ugdymo plėtotės centras kartu su Lietuvos kariuomene surengė tiesioginę interneto transliaciją, skirtą vyresniųjų klasių mokiniams pristatyti šalies kariuomenę ir jos veiklą. Šios pamokos metu parodytas mokiniams skirtas filmas, paprastai pasakojantis apie kario kasdienybę, Lietuvos kariuomenės indėlį į šalies saugumą bei dalyvavimą NATO misijose.

Filmo žiūrovams buvo mėginama paprastai ir suprantamai paaiškinti, kodėl Lietuvos kariai vyksta į įvairias misijas užsienyje. Šmaikštaujantis balsas už kadro labai nuotaikingai aiškino, kad prisidėti prie tarptautinio saugumo tai tas pats, kas „mestis ant picos“, o jeigu taip nutinka, jog kompanijoje vienas to daryti nesutinka, o štai picą šlamščia visi, tai padėtis gerokai komplikuojasi.

Ministras siūlo kompiuterį iškeisti į palakstymą miške

„Ši pamoka, skirta šalies nacionaliniam saugumui ir iššūkiams, yra pirmasis mūsų bandymas bendrauti tokiu būdu“, – sakė švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis sveikindamas prie transliacijos prisijungusius moksleivius, mokytojus ir kariškius. Ministras tikino, kad filmą apie nacionalinį saugumą žiūrės kartu su mokiniais.

Ministras pridūrė, kad būtina, jog jauni žmonės suprastų, kad kompiuteriniai žaidimai nėra pats svarbiausias dalykas, o kur kas įdomiau su kuprine po miškus palakstyti tikrovėje.

Moksleiviams rodytame filme nemažai dėmesio skirta Lietuvos kariuomenės turimai ginkluotei pristatyti.

Po filmo peržiūros vykusioje internetinėje konferencijoje moksleiviai galėjo užduoti klausimų kariuomenės atstovams.Pamokoje dalyvavę moksleiviai konferencijos svečiams  uždavė labai praktiškų klausimų. Domėjosi, ar bus kviečiami tarnauti kariuomenėje kaliniai, kokius „kišenpinigius“ gauna karys ir kiek uždirba profesionalus karys. Paliesta net patyčių kariuomenėje tema ir domėtasi, ar skiriasi vaikinų ir merginų karinių mokymų programos.

Konferencijos metu užsiminta ir apie planuojamą karinio rengimo pamokų įvedimą. Tiesa, D. Pavalkis užtikrino, kad pamokų metu moksleiviai su Kalašnikovo automatais nežais.

Susidomėjusiųjų daugiau nei tikėtasi

Ugdymo plėtotės centro specialistai teigė buvę nustebinti, kaip aktyviai mokyklos pradėjo domėtis galimybe stebėti nacionalinio saugumo pamoką internetu.

„Planavome, kad prisijungs apie 100 mokyklų, bet vakar vakare pageidaujančių stebėti pamoką sąraše buvo jau 175 mokyklos ir prašymai gauti prisijungimo duomenis prie transliacijos dar plūdo“, – pasakojo Ugdymo turinio įgyvendinimo ir organizavimo skyriaus metodininkė Salomėja Bitlieriūtė.

Tiesioginėje interneto konferencijoje dalyvavęs kapitonas Gintautas Ciunis prieš specialaus filmo peržiūrą tikino, kad filmo turinį reiktų vertinti atlaidžiai, mat jį rengė kariai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.