Siūlo nenaikinti „tvarkiečio“ R.A.Ručio teisinės neliečiamybės

Generalinės prokuratūros prokuroras Rolandas Stankevičius komisijos nariams paaiškino, kodėl buvo kreiptasi į Seimą dėl imuniteto panaikinimo. 

R.A.Ručys įtariamas ėmęs kyšį.<br>T.Bauro nuotr. iš archyvo
R.A.Ručys įtariamas ėmęs kyšį.<br>T.Bauro nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, ELTA ir lrytas.lt inf.

Mar 13, 2015, 9:40 AM, atnaujinta Jan 10, 2018, 2:53 PM

Už rekomendaciją Seimui panaikinti R.A.Ručio neliečiamybę balsavo keturi komisijos nariai, trys prieš, du susilaikė.

Apie tokį laikinosios parlamento komisijos sprendimą žurnalistams pranešė jos pirmininkas „darbietis“ Kęstutis Daukšys.

Už neliečiamybės panaikinimą buvo liberalė Dalia Kuodytė, konservatorius Arvydas Anušauskas, socialdemokratai Eduardas Šablinskas ir Arūnas Dudėnas. Tuo metu prieš balsavo „darbietis“ Valentinas Bukauskas, „tvarkietis“ Kęstas Komskis ir Lietuvos lenkų rinkimų akcijos atstovas Michalas Mackevičius. Balsuodami susilaikė socialdemokratas Andrius Palionis bei K.Daukšys.

Komisijos posėdyje nedalyvavo konservatorius Stasys Šedbaras ir Mišrios Seimo narių grupės narys Linas Balsys.

Prokurorai teigia surinkę duomenų, kad R.A.Ručys iš prodiuserio Rolando Skaisgirio paėmė šimtatūkstantinį kyšį, žadėdamas paveikti valstybės tarnautojus.

Tuo metu K.Daukšys pareiškė, kad komisijos nuomone, byla turi politinių motyvų. Tačiau kokie galėtų būti prokurorų politiniai motyvai, Darbo partijos frakcijos seniūnas prisipažino nežinąs.

„Didesnė komisijos dalis mano, kad yra politiniai motyvai (...) Tai, kad iš tikrųjų tai, ką pristatė prokuroras yra 2013 metų visi dalykai, kurie 2013 metais niekaip neatsispindėjo jokiose bylose, viskas buvo nukelta iki tada, kai 2014 metų spalio mėnesio prasidėjo rinkimų kampanija. 2014 metų spalio 7 dieną prasidėjo bylos. Didžiausia man sukelta abejonė ir dėl to balsavau susilaikydamas. Manau, kad didžioji dalis komisijos narių, kurie balsavo kitaip, yra sunerimę, kad yra grynai politinis užsakymas“, – po komisijos posėdžio žurnalistams sakė K.Daukšys.

Generalinės prokuratūros prokuroras Rolandas Stankevičius komisijos nariams paaiškino, kodėl buvo kreiptasi į Seimą dėl imuniteto panaikinimo. 

Pasak jo, yra kilęs įtarimas, kad R.A.Ručys prekiavo poveikiu ir taip pat organizavo, kurstė apgaulingos buhalterijos tvarkymą. 

„Tai yra susitarė gauti neatlygintinai renginį, kuriame reklamuojama partija, už tai pažadėjęs, kad renginio organizatorius laimės Vidaus reikalų ministerijoje organizuojamus viešuosius pirkimus“, – sakė R.Stankevičius.

Tyrimo komisijos posėdis vyko už uždarų durų. „Neviešo posėdžio buvo prašyta dėl to, kad ikiteisminis tyrimas šioje byloje dar yra nebaigtas, tos aplinkybės kol kas yra neviešinamos“, – žurnalistams sakė prokuroras. 

Pasak jo, šiuo metu įtarimai šioje byloje pareikšti apie 10 asmenų, tačiau jų pavardžių prokuroras nenurodė. R.Stankevičiaus teigimu, šiuo metu atliekamos liudytojų apklausos, paskirti ūkinės ir finansinės veiklos patikrinimai.

Jeigu Seimas nepanaikintų parlamentaro teisinės neliečiamybės, pasak prokuroro, bus sprendžiamas kitų įtariamųjų atsakomybės klausimas. Jis taip pat pripažino, kad tokiu atveju būtų tam tikros tyrimo spragos. „Aišku, galima ištirti, bet tyrimas nebus išsamus, bus tam tikros tyrimo spragos“, – sakė R.Stankevičius. 

Galutinį sprendimą dėl Seimo nario R.A.Ručio imuniteto panaikinimo ar nepanaikinimo priims Seimas. Tačiau norint pakeisti laikinosios komisijos siūlymą, už tai turės balsuoti ne mažiau kaip pusė visų Seimo narių, tai yra ne mažiau kaip 71.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.