VRM kreipėsi į prokuratūrą dėl dviejų viešųjų pirkimų

Vidaus reikalų ministerija

S.Skvernelis pristatė informacinių technologijų (IT) srities viešųjų pirkimų ministerijoje bei jai pavaldžiose įstaigose analizę.<br>J.Stacevičiaus nuotr. iš archyvo
S.Skvernelis pristatė informacinių technologijų (IT) srities viešųjų pirkimų ministerijoje bei jai pavaldžiose įstaigose analizę.<br>J.Stacevičiaus nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Mar 13, 2015, 2:23 PM, atnaujinta Jan 10, 2018, 1:30 PM

Tai penktadienį žurnalistams ministerijoje pranešė vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis, pristatydamas informacinių technologijų (IT) srities viešųjų pirkimų ministerijoje bei jai pavaldžiose įstaigose analizę, priimtus sprendimus ir siūlomus pakeitimus.

„Dėl tų dviejų viešųjų pirkimų nerealūs pasirodė įgyvendinimo pateikimo terminai. Mes kreipėmės į Generalinę prokuratūrą, kad įvertintų ir priimtų sprendimus dėl galbūt neskaidrių viešųjų pirkimų“, – sakė ministras.

Vienas iš viešųjų pirkimų vyko 2011 metais, jo vertė siekė 238 tūkst. litų (68 tūkst. eurų). Kitas – 2013 metais vykęs pirkimas buvo vertas 488 tūkst. litų (140 tūkst. eurų). Abiem pirkimais įsigyta tam tikra skaitmeninio radijo ryšio įranga.

Pristatydamas IT srities viešųjų pirkimų ministerijoje bei jai pavaldžiose įstaigose analizę, VRM vyresnysis patarėjas Evaldas Serbenta sakė, kad iš viso buvo peržiūrėti 18 viešųjų pirkimų, jų visų laimėtojas atrinktas pagal mažiausios kainos kriterijų.

„Iš 18 šių pirkimų 12-oje pirkimų dalyvavo tiesiog vienas dalyvis“, – kalbėjo E.Serbenta.

Jo teigimu, didžiausias veiksnys, kuris gali kelti įtarimų dėl neskaidrumo, yra sutartinių įsipareigojimų terminų laikymąsis. Esą kai kurios sutartys buvo įgyvendinamos „vos ne tą pačią dieną“ arba per kelias dienas, nors perkama įranga buvo specifinė ir turėjo būti užsakoma.

Ministerijos tyrimo išvadose atkreipiamas dėmesys, kad kai kuriuose viešuosiuose pirkimuose pirkimo objektas turėjo arba galėjo būti skaidomas. Taip pat atkreipiamas dėmesys, kad vieno pirkimo reikalavimuose nurodytas konkretus perkamas įrenginio modelis.

Be to, keliuose konkursuose perdavimo aktais esą perduota tai, kas neatsispindi sutarties reikalavimuose. Taip pat nurodoma, kad keturiuose iš penkių investicinių pirkimų nurodytas suderinamumas tik su viena įmone.

Generalinė prokuratūra su Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) pernai spalį pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl galbūt neskaidriai vykdytų viešųjų pirkimų VRM ir jai pavaldžiose įstaigose, įtarimai pateikti keliems ministerijos ir jai pavaldžių įstaigų, partijos „Tvarka ir teisingumas“ atstovams, verslininkams. Tarp įtariamųjų yra ir Informatikos ir ryšių departamento prie VRM direktoriaus pavaduotojas Jonas Ūsas, jis šiuo metu nušalintas nuo pareigų.

VRM ketvirtadienį paskelbė konkursą į Informatikos ir ryšių departamento direktoriaus pareigas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.