Vilniaus miestas nusidažė žaliai

Šeštadienio popietę Vilniuje, prie įvažiavimo į vadinamąją Užupio respubliką, susirinkę žmonės gėrėjosi išskirtiniu vaizdu. Ryškiai žalia spalva nusidažiusi Vilnelė nušvietė dangų ir atsispindėjo gyventojų akyse. Aplinkui žaliavo šv. Patriko dieną švenčiančiųjų kepurės.

Vilniuje švenčiama pagrindinio Airijos globėjo Šv. Patriko diena.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vilniuje švenčiama pagrindinio Airijos globėjo Šv. Patriko diena.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lina Bartkutė

Mar 14, 2015, 2:11 PM, atnaujinta Jan 10, 2018, 11:12 AM

Gausus būrys smalsuolių pašnibždomis teiravosi: „Kas čia per renginys? Ar tie žali dažai tikrai nekenkia mūsų upei?“.

Airių tradicija prigijo ir Lietuvoje

Taip Airijoje ir didžiausiuose pasaulio miestuose kovo 17 dieną švenčiama pagrindinio Airijos globėjo Šv. Patriko diena. Prie jos jau ketvirtus metus prisidėjo ir Vilnius, kuriame ši diena minima savaitgalį.

Airių šventojo garbei į Vilnią buvo pripilta specialių, aplinkai nekenksmingų, dažų ir upė nusidažė ryškiai ryškiai žalia spalva. 

Organizatorių teigimu, upės žalinimo ceremonija – saugi ir visiškai nekenkianti aplinkai. Specialūs dažai spalvą išlaikė maždaug pusvalandį, o paskui tiesiog nublanko. Juokais net buvo sakoma, kad Šv.Patriko dienos proga atskrenda Žalioji Fėja, kuri burtų lazdele nuspalvina įvairius objektus, taip skelbdama šventės pradžią.

Airių šventę minintys lietuviai bei užsienio svečiai pasipuošė ištaigingomis kepurėmis, vilkėjo žaliais drabužiais, daugelis su savimi turėjo smaragdo spalvos aksesuarų. Ši spalva pasirinkta ne šiaip sau – ji simbolizuoja nacionalinį airių simbolį – dobilą.

Netrūko staigmenų

Pavasariškumu ir energija alsuojančiame renginyje susirinkusius pasveikino naujasis Airijos ambasadorius Lietuvoje Davidas Noonanas. Airiškais motyvais nustebino gyvai grojanti grupė „Home Jazz Five“, o susirinkusiųjų gurgiantys pilvai buvo pamaloninti nuostabiu airišku troškiniu.

„Visada prisidedame prie šios gražios šventės. Čia visuomet būna labai jauku ir susirenka itin šilti žmonės. Smagu matyti lietuvius ir airius drauge. Visi nori švęsti ir linksmintis kartu. Labiausiai patinka girdėti muzikantus iš Airijos ir matyti šokėjus“, – sakė tiesiog švytinti Erika Dženings.

Šventė pritraukė ir keturkojų mylėtojus, kurių tikrai čia netrūko. Mat ketvirtus metus iš eilės dalyvavo airiškų seterių bei vilkogaudžių šeimininkai su savo augintiniais. Tarp žiūrovų buvo galima matyti įvairiausių šunų: nuo pačių mažiausių iki tikrų dičkių.

Žaliuoja visas pasaulis

Šv. Patriko dieną organizuojantis baro vadovas Saulius Galdikas pasakojo, kad įspūdingiausiai pernai metais atrodė net kelias dienas žaliavusi Ilinojaus upė Čikagoje, kuriai savo dydžiu neprilygsta nei Neris, nei Nemunas, nekalbant jau apie Vilnios upę.

„Bet mes nesame apsėsti gigantomanijos“, – šypsojosi S.Galdikas.

Jo tikslas buvo padovanoti jaukią ir nedidelę šventę sau ir miestiečiams. Šv. Patriko diena Vilniuje greit prigijo, o Airijos gerbėjų ratas augo kiekvienais metais. Airijoje lietuviai – trečia pagal dydį bendruomenė, todėl tame nėra nieko keisto.

Šeštadienį Užupyje prasidėjusios airiškos linksmybės vėliau persikels į sostinės barus.

Airijos globėjo garbei

Šv.Patrikas – su pagonybe kovojęs misionierius, kurio dėka airiai atsivėrė į krikščionybę. Šventasis krikštijo airių žmones, kūrė vienuolynus, kurių nariai, skelbdami Evangeliją, vėliau pasklido po visą Europą.

Airijos globėjo Šv. Patriko diena pirmą kartą buvo paminėta 1737 m. Bostono mieste JAV kovo 17 d. Manoma, kad būtent tą dieną 461-aisiais mirė šv. Patrikas. Nuo tada linksma šventė, kurios dalyviai vilki žalius drabužius ir puošiasi trilapio dobilo simboliais, paplito visame pasaulyje ir išradingai švenčiama daugybėje didžiųjų pasaulio miestų.

Upių dažymo žaliai tradiciją atsitiktinai pradėjo Čikagos santechnikai, kurie, taisydami skyles miesto vamzdynuose, naudojo specialius žalios spalvos dažus. Nuo to laiko Čikagos upės dažymą iki šiol finansuoja santechnikų sąjunga.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.