A. Zuokas apie ambicijas Vilniuje: „Tai yra pabaiga“

Vilniaus mero posto netekęs Artūras Zuokas žada skirti daugiau dėmesio nacionalinei politika ir pripažįsta, kad vilniečiai sostinėje norėjo permainų.

A.Zuokas po vidurnakčio savo partijos rinkimų štabe rėžė emocingą kalbą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
A.Zuokas po vidurnakčio savo partijos rinkimų štabe rėžė emocingą kalbą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Mar 15, 2015, 11:27 PM, atnaujinta Jan 9, 2018, 10:07 PM

Nuo 2011 metų Vilniui vadovavęs A.Zuokas sekmadienio vakarą sakė pasveikinęs liberalą Remigijų Šimašių, kuris, negalutiniais duomenimis, antrajame mero rinkimų ture surinko apie 61 proc. balsų.

„Politika, be abejonės, išlieka, pagaliau gal bus daugiau laiko skirti dėmesio nacionalinei politikai. Suprantama, kad užsiėmimų yra daug gyvenime, man jų niekada netrūko“, – žurnalistams sekmadienio vakarą sakė politikas, vadovaujantis Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) partijai.

Tris kadencijas mero poste dirbęs A.Zuokas pripažino, kad daugiau nebeturi ambicijų vėl vadovauti Vilniui.

„Net jei turėčiau dar vieną galimybę dalyvauti rinkimuose (dėl Vilniaus mero posto. – Red.), to nebedaryčiau. Tai yra mano, kaip Vilniaus miesto mero, politikos pabaiga. Ir labai įdomi“, – LRT laidoje sakė A.Zuokas. Vėliau, nuvykęs į rinkimų štabą, jis teigė, kad pergalės atveju jam tai būtų paskutinė kadencija.

„Aš ir dabar galvojau, kad tai būtų buvusi paskutinė mano kadencija tam, kad būtų galima įgyvendinti tuos darbus, kuriuos pradėjau. (...) Šiai kadencijai buvau gerai pasiruošęs ir neabejojau, kad Vilnius būtų galėjęs turėti istorinį šuolį. Deja, vilniečiai pasirinko kitaip, norėjosi naujumo. Bet kuriuo atveju R.Šimašiui linkiu sėkmės ir, jeigu reikės mano pagalbos, mano žinių, patirties – aš visada būsiu pasiruošęs, nes visada galvojau ir galvosiu tik apie Vilnių ir jo žmones“, – tikino A.Zuokas.

Rėžė emocingą kalbą

Tik prieš vidurnaktį atvykęs į viename sostinės barų laikinai įsikūrusį Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) rinkimų štabą A. Zuokas partijos bičiuliams rėžė emocingą kalbą.

„Pirmiausia noriu padėkoti jums, su kuriais dirbome ir šią rinkimų kampaniją, su kuriais teko dirbti (žodis „dirbti“ man netinka – aš niekada nedirbu), teko gyventi Vilniaus miesto gyvenimą. Tai buvo fantastiškas laikas, neabejoju, ne tik mano gyvenime, bet ir daugumos kolegų, kurie visą tą laiką buvo šalia. Neabejoju, jog padarėme daug, kad Vilnius būtų kitoks, ir, aišku, šitie rezultatai man skaudūs, pripažinsiu, net ir netikėti, sakyčiau, žmogiškai žiūrint, bet gyvenime svarbu aiškumas – dabar viskas aišku“, – plojimais jo kalbą palydėjo partijos bičiuliai.

A.Zuokas prisipažino, jog nuo šiol vykdamas senamiesčiu ir matydamas tepliones ant sienų, suniokotas šiukšliadėžes ar kitą miesto bėdą žinos, kad tai nebėra jo atsakomybė.

„Ir šitas jausmas man pradeda patikti!“ – teigė jis.

Sostinės vadovas, užleidęs vietą Liberalų sąjūdžio atstovui Remigijui Šimašiui, sakė mylįs Vilnių, esąs dėkingas bičiuliams už tai, kad jie visi susirinkę šypsosi, džiaugiasi tuo, ką padarė.

„Niekas tiek nepadarė. O kai padarys, tada aš jį ir pasveikinsiu“, – vyno taurę kėlė LLS vadovas.

Pasak ilgamečio sostinės vadovo, jis dabar gali pasidžiaugti turėjęs garbę ir pareigą tris kartus visą kadenciją būti Lietuvos sostinės vadovu. Politikas neabejojo, kad jis ir jo komanda daug miestui padarė, ir tuo jis, jo vaikai ir anūkai galės didžiuotis visą gyvenimą.

„Be abejonės, politikoje liksiu. Atvirkščiai, netgi sakyčiau, dabar turėsiu daugiau laiko nacionalinei politikai, nes miesto mero pareigos, reikia pripažinti, varžydavo sprendimus, pasisakymus ir visa kita, nes būdamas miesto vadovu realiai esi priklausomas nuo daugelio sprendimų ir visada reikėdavo atiduoti pirmenybę miesto reikalams, vilniečių reikalams. O šiandien aš būsiu gerokai  laisvesnis, ir tai yra privalumas“, – sakė jis.

A.Zuokas taip pat pasidžiaugė LLS rinkimų rezultatais respublikiniu mastu – LLS turės 5 merus, perkopė 5 proc. rinkėjų balsų barjerą. Tai esą yra geras kraitis ir pagrindas nacionalinei politikai.

A.Zuokas patvirtino būsiąs Vilniaus miesto savivaldybės tarybos narys, tačiau aršiu opozicijos lyderiu būti neketino, kalbėjo apie konstruktyvų bendradarbiavimą.

Nepastebėjo grėsmės

„Turėjau garbės tris kadencijas būti sostinės vadovu. Tai buvo puikus ir įdomus laikas“, – kalbėdamas su žurnalistu Edmundu Jakilaičiu, tiesioginiame LRT eteryje sakė A.Zuokas.

Jis pabrėžė, kad būnant meru Vilnius pasidarė kitoks nei buvo. Be to, laikas, kai jis buvo meru, A.Zuokui davė daug patirties.

Prieš suskaičiuojant balsus A.Zuokas neabejojo savo pergale. Tačiau susidūręs su pralaimėjimu jis pripažino, kad per vėlai pastebėjo augančią R.Šimašiaus konkurenciją.

„Tiesiog dirbome darbus. Kai mieste begalė rūpesčių... Rinkimams pradėjome ruoštis ganėtinai vėlai, tai yra viena priežasčių. Bet tai – jau vakar diena“, – sakė jis.

„Matyt, dabar dar anksti nagrinėti ir analizuoti, bet kiek tekdavo bendrauti dar kampanijos metu, yra paprastas toks emocinis noras – reikia naujo. Trys kadencijos – reikia naujo“, – pridūrė A.Zuokas.

Ko išmokė šis pralaimėjimas?

„Dar nežinau. Žmogiškai yra tam tikras liūdesys“, – sakė A.Zuokas.

„Man užsiimti kažkuo nėra problema. Klausimas tik kuo“, – pridūrė jis. Vėliau rinkimų štabe, paprašytas patikslinti, kokio posto sieks, A. Zuokas retoriškai klausė: „Ar maža postų?“ ir vardijo premjero, ministro, prezidento pozicijas.

Jaučiasi gyvybingas

Reaguodamas į tai, kad dauguma apžvalgininkų jau po pirmojo turo prognozavo pralaimėjimą net tik savivaldoje, bet apskritai politikoje, A.Zuokas reagavo: „Nereikia manęs laidoti, aš pakankamai gyvybingas.“

A.Zuokas teigė, kad darbas opozicijoje jam „ne visiškai pagal charakterį ir būdą“, bet žadėjo palaikyti miestui reikalingus darbus.

Paprašytas pakomentuoti tai, kad interneto tinklaraštininkas Mykolas Pleskas į barą, kuriame partija laukė rinkimų rezultatų, atnešė laidotuvių vainiką, A.Zuokas pavadino tai „žemos kultūros požymiu“.

47 metų A.Zuokas mero pareigas ėjo nuo 2011 metų balandžio, prieš tai miestui jis vadovavo 2003–2007 metais.

Politologas: „A. Zuoko laukia nelengvas laikotarpis“

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (TSPMI) dėstytojas Tomas Janeliūnas sako, kad kadenciją baigiančio dabartinio sostinės vadovo Artūro Zuoko politinė ateitis iš esmės priklausys nuo jo matomumo Vilniaus savivaldybės tarybos opozicijoje.

Pasak T. Janeliūno, A.Zuokas ilgą laiką pasižymėjo politiniu nemirtingumu ir sugebėjimu atsitiesti po patirtų pralaimėjimų.

„Vadovavimo Vilniui prasme sunku rasti kitą tokį nepasiduodantį politiką, kuris sugebėtų susigrąžinti savo populiarumą keisdamas įvairias politines partijas, formas tų judėjimų, su kuriais bando dalyvauti rinkimuose. Aš manau, kad tai gali padėti A.Zuokui ieškoti kitų galimybių išlikti politikoje“, – „Eltai“ sakė TSPMI dėstytojas.

Nepaisant A.Zuoko politinio „gyvybingumo“, išlikti politinėje erdvėje jam bus nelengva, nes didžioji dalis Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) partijos rėmėjų telkiasi Vilniuje.

„Vienaip ar kitaip, A.Zuoko partijos išlikimas priklausys nuo to, ar jie bus matomi Vilniuje. Greičiausiai jie gana aktyviai reikšis opozicijoje ir, turint nemažą patirtį vadovavimo Vilniuje, tas opozicinis veikimas tikrai turėtų būti matomas. Nuo to ir priklausys, ar A.Zuokas rengsis kitiems rinkimams, ar bandys permesti savo dėmesį į nacionalinį lygmenį“, – komentavo T.Janeliūnas.

Paklaustas, kodėl A.Zuoko oficialiai neparėmė Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) lyderis Valdemaras Tomaševskis, T.Janeliūnas teigė, kad tai buvo racionalus LLRA vadovo pasirinkimas, nes ši politinė jėga bet kokia kaina suinteresuota išlaikyti tik sau ištikimą rinkėjų ratą.

„Bandyti įtikinti tuos pačius LLRA rinkėjus remti kurią nors kitą partiją gali būti rizikinga pačiai partijai, nes tokiu būdu lenkų kilmės rinkėjai, įpratę balsuoti tik už vieną partiją, gali ilgainiui tą savo ištikimybę prarasti“, – teigė T.Janeliūnas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.