Grėsmingieji JAV tankai „Abrams“ jau riaumoja Ruklos miškuose

Penki JAV kariuomenės tankai „M1A2 Abrams“ sekmadienio rytą nuriedėjo nuo geležinkelio platformos Gaižiūnų geležinkelio stotyje ir sava eiga per čia pat esantį poligoną nužlegsėjo į kariniame dalinyje esančius garažus. Keičiantis Baltijos šalyse dislokuotiems JAV kariams, amerikiečiai tankų atgabeno į visas tris valstybes – Lietuvą, Latviją ir Estiją.

JAV kariuomenės tankai „M1A2 Abrams“ – Lietuvoje.<br>M.Patašiaus nuotr.
JAV kariuomenės tankai „M1A2 Abrams“ – Lietuvoje.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Andrius Vaitkevičius

Mar 15, 2015, 9:58 AM, atnaujinta Jan 9, 2018, 11:12 PM

Naujos pamainos JAV karių šarvuota technika – tankai, šarvuotos pėstininkų kovos mašinos ir kt. – į Rygos uostą buvo atgabenta dar pirmadienį. Iš Rygos grėsmingos kovos mašinos pamažu išvyko į savo dislokacijos vietas Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje.

Logistinė operacija, per kurią sunkioji technika atgabenta į Baltijos šalis, buvo ypač svarbi Latvijai. Šios šalies gynybos ministras Raimondas Vėjuonis dar savaitės pradžioje teigė, kad per ją Latvija mokėsi priimančios šalies vaidmens, ypač atliekant karinės technikos iškrovimą ir transportavimą.

„Tai dar vienas NATO solidarumo patvirtinimas. Mes esame NATO narė, kartu esame pasiruošę bet kokiems naujiems iššūkiams, kylantiems šiame regione. Latvijoje dislokuoti JAV kariai, kurie čia bus tiek, kiek reikės. Į Rygą atplukdyta karinė technika bus paskirstyta Baltijos šalims ir Lenkijai. Latvijoje bus dislokuoti šeši tankai „Abrams“, šešios pėstininkų kovos mašinos „Bradley“ ir maždaug 180 karių“, – kalbėjo ministras.

Lietuvos krašto apsaugos ministerija pranešė, kad, be penkių tankų ir keliolikos kitų transporto priemonių, mūsų šalyje bus dislokuotas kuopos dydžio JAV karių vienetas.

„Lietuvoje bus dislokuotas kuopos dydžio vienetas, sudarytas iš vieno tanko ir dviejų šarvuotųjų transporterių „Stryker“ būrių su paramos vienetais – iš viso apie 20 transporto priemonių, tarp jų – ir penki tankai „Abrams“, – agentūrai BNS pranešė Krašto apsaugos ministerija.

Kaip ir anksčiau, ši technika dislokuota Rukloje – LDK Vaidoto mechanizuotajame pėstininkų batalione.

Tankų užduotis – atgrasymas

„Ši ginkluotės siunta turi „pademonstruoti prezidentui (Vladimirui) Putinui ir Rusijai ryžtą, kad mes galime kolektyviai susivienyti“, – Rygoje iškraunant amerikiečių šarvuotą techniką naujienų agentūrai AFP sakė JAV generolas majoras Johnas R.O'Connoras, kuris prižiūrėjo tos technikos atgabenimą į Rygos uostą.

Pasak J.R.O'Connoro, ši ginkluotė Baltijos šalyse liks „kiek reikės, kad atgrasytų Rusijos agresiją“.

Amerikiečiai Baltijos šalyse ir Lenkijoje dėl Rusijos agresijos prieš Ukrainą rotuojami nuo praėjusių metų balandžio. Iki šiol grėsmingiausia kovos mašina, kurią JAV kariai buvo dislokavę Lietuvoje, buvo viena geriausių šių laikų šarvuota pėstininkų kovos mašina „Bradley“, rudenį savo galimybes demonstravusi Pabradės poligone.

Tankai „Abrams“ tuo pat metu buvo dislokuoti pas mūsų kaimynus latvius ir Lenkijoje. Pernai vasaros pradžioje į Lietuvą iš Danijos trumpam buvo atgabenti keturi tankai „Leopard 2 A5“, su kuriais Danijos kariškiai dalyvavo didžiausiose po įstojimo į NATO Lietuvos, Latvijos ir Estijos teritorijose vykusiose tarptautinėse pratybose „Kardo kirtis“ (ang. Saber Strike).

Šį kartą tankai Rukloje dislokuojami ilgesniam laikui. Amerikiečių pamainos Baltijos šalyse trunka po tris mėnesius. Tad mažiausiai tiek laiko čia bus ir tankai „Abrams“. Jau balandį amerikiečiai su jais pradės intensyvių pratybų ciklą.

„Į pratybas Lietuvoje siųsdama sunkiąją ginkluotę, JAV demonstruoja tvirtus įsipareigojimus prisidėti prie Lietuvos ir Baltijos šalių saugumo užtikrinimo. Ši technika Lietuvos kariams suteiks galimybę mokytis, treniruotis ir būti pasirengus veikti išvien su įvairių tipų sąjungininkų vienetais: nuo pėstininkų iki tankų“, – savaitės pradžioje teigė Krašto apsaugos ministerija.

Apie Lietuvoje dislokuojamus tankus „Abrams“

Tankas „M1 Abrams“ yra pagrindinis JAV kovos tankas. Kaip visai neseniai rašė lrytas.lt, tankas „Abrams“ (kaip, beje, ir Lietuvoje jau buvusi pėstininkų kovos mašina „Bradley“) buvo bandomas ir tobulinamas realiose kovose. Iš viso JAV turi apie 9 tūkstančius įvairių modifikacijų tankų „Abrams“.

Visa tankų „Abrams“ evoliucija paremta praktine patirtimi. Gaminami jie nuo 1979 m. ir JAV armijoje pakeitė kovos tankus M60. Ši kovos mašina, pavadinta JAV generolo, 1968–1972 m. kariavusio Vietname, Creightono Abramso garbei.

Į ginkluotę Jungtinėse Valstijose šie tankai priimti 1980 m., ir mūsų dienomis jau sukurta daugybė jų modifikacijų. Šiandien šiais tankais naudojasi JAV, Australijos, Egipto, Irako, Kuveito ir Saudo Arabijos kariškiai.

Pirmoji tankų „Abrams“ versija turėjo seną, bet puikiai pasiteisinusį britišką 105 milimetrų pabūklą L7. Dabar naudojamas gerokai galingesnis 120 mm pabūklas, galintis šaudyti įvairesniais sviediniais – nuo prieštankinių iki prieš pėstininkus naudojamų kanistrinių sviedinių su daugybe skeveldrų. Nereikia pamiršti ir ant tanko sumontuotų kelių kulkosvaidžių.

Modernios šių tankų sistemos vienu metu gali sekti iš karto kelis taikinius ir sunaikinti juos greitų šūvių seka.

Tankai „Abrams“ aprūpinti įvairiomis aktyvios ir pasyvios gynybos sistemomis, įskaitant ir šarvą su sodrintuoju uranu.

Pirmą kartą į mūšį „Abrams“ stojo 1991 m. Pirmojo Persijos karo metu. Vėliau jie dalyvavo Irako kare ir Afganistane. Tačiau Afganistane šie karo monstrai nebuvo naudojami labai plačiai dėl netinkamo vietovės reljefo.

Apie operaciją „Atlantic Resolve“

JAV sausumos pajėgų kariai Baltijos šalyse ir Lenkijoje rotuojasi nuo 2014 m. pavasario kaip dalis JAV sausumos pajėgų operacijos „Atlanto ryžtas“ (angl. „Operation Atlantic Resolve“). Šia operacija JAV rodo savo įsipareigojimą NATO sąjungininkams užtikrinant saugumą po agresyvių Rusijos veiksmų Ukrainoje.

Lietuva atvykusiems JAV kariams teikia visą reikiamą priimančiosios šalies paramą – karių apgyvendinimą, maitinimą, kitą reikalingą logistinę paramą.

Rukloje JAV kariai dislokuoja ir savo atsigabentą techniką – įvairios paskirties šarvuotuosius ratinius transporterius „Stryker“, šarvuotuosius visureigius HMMWV, sunkvežimius, kt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.