Kaune – triuškinama Visvaldo Matijošaičio pergalė

Kaune pasibaigus merų rinkimams intriga truko vos akimirką. Pasirodžius pirmiesiems rinkimų rezultatams tapo aišku, kad užtikrinta pergalė ir kauniečių simpatijos tenka visuomeninio rinkimų komiteto „Vieningas Kaunas“ vadovui, verslininkui Visvaldui Matijošaičiui, kuris nepaliko vilčių konservatorių atstovui Andriui Kupčinskui.

Vakaras V.Matijošaičio štabe.<br>M.Patašiaus nuotr.
Vakaras V.Matijošaičio štabe.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Karaliūnas

Mar 15, 2015, 8:07 PM, atnaujinta Jan 9, 2018, 10:18 PM

Suskaičiavus visus rezultatus V.Matijošaitis surinko 62,68 proc., A.Kupčinskas – 36,06 proc. rinkėjų balsų.

Net nesulaukęs oficialių duomenų iš pusės miesto rinkimų apylinkių, A.Kupčinskas pasveikino V.Matijošaitį su pergale.

„Už miestiečius, už Kauną!“ – vidurnaktį pakėlė tostą V.Matijošaitis. Jis pirmiausia padėkojo savo velionei žmonai Irenai Matijošaitienei, kurios iniciatyva buvo suburta organizacija „Vieningas Kaunas“. V.Matijošaitis neslėpė, kad pastarosios savaitės jam buvo labai sunkios, tačiau rinkimų baigtis nuteikė maloniai.

Pasitrauks iš verslo

V.Matijošaitis neskubėjo džiaugtis pergale ir tikino ja patikėsiąs, kai bus atsiųsti duomenys iš visų apylinkių. Tiesa, jis įvardijo priežastis, kodėl jo persvara rinkimuose buvo tokia akivaizdi.

„Tokią persvarą lėmė du pagrindiniai dalykai – aštuoneri metai A.Kupčinsko neveiklos Kaune ir sėkmingas „Vieningo Kauno“ darbas – turime daug ambicijų miestą padaryti patrauklesnį, gražesnį, kuriame norėtų gyventi mūsų vaikai ir anūkai. Mūsų komanda labai stipri, joje dirba įvairių sričių specialistai. Mes pratę tartis su žmonėmis“, – kalbėjo V.Matijošaitis.

Išrinktasis Kauno meras ir toliau pažėrė kritikos postą praradusiam A.Kupčinskui.

„A.Kupčinską pažįstu ketverius metus – kartu teko dirbti taryboje. Per pastarąsias dvi savaites jis dar labiau parodė tikrąjį savo veidą. Dirbdami taryboje siūlydavome savo idėjas, bet jos nebuvo priimtos, nes būdavo iš šalies. O mes priimsime visus pasiūlymus. Mes rinksime komandą pagal dalykines žmonių savybes, o ne pagal partiškumą ar lojalumą“, – žadėjo V.Matijošaitis.

Jis padėkojo socialdemokratams už paramą antrajame ture ir dar kartą patikino, kad tapęs meru pasitrauks iš verslo.

„Esu dėkingas socialdemokratamas – jie parėmė mano kandidatūrą. O dėl verslo – aš priverstas atsitraukti. Juk versle vienas žmogus nieko nepakeičia, taip galbūt būna politikoje“, – sakė išrinktasis Kauno meras.

Kokia bus koalicija?

Pastarosiomis savaitėmis rinkimų kova vyko itin aršiai, abu kandidatai negalėjo vienas kitam užgaulių žodžių tiek debatų metu, tie reklaminiuose stenduose.

„Vieningam Kaunui“ neturėtų kilti jokių sunkumų suformuoti valdančiąją daugumą miesto taryboje, kurioje yra 41 narys. „Vieningas Kaunas" taryboje turės 17 vietų. Šis komitetas turėtų daugumą, jeigu jį paremtų po keturis mandarus gavę liberalai arba socialdemokratai. Pastarieji viešai pareiškė remiantys V.Matijošaitį.

Tarp galimų vicemerų kandidatų minimi „Vieningo Kauno“ atstovas Povilas Mačiulis, Liberalų sąjūdžio atstovas Rimantas Mikaitis, socialdemokratas Vasilijus Popovas.

„Didelė tikimybė, kad liberalai dirbs valdančiojoje koalicijoje“, – neslėpė R.Mikaitis. Jis tikino, kad apie bendrą darbą kol kas nekalbėta nė su vienu kandidatu ir nemano, kad negalėtų dirbti su kažkuriuo iš jų.

„Lauksime išrinktojo mero iniciatyvos“, – kalbėjo R.Mikaitis. Liberalai iš anksto paramos nereiškė nė vienam kandidatui į Kauno mero postą.

Sunkesnė užduotis suformuoti valdančiąją koaliciją kiltų meru išrinkus A.Kupčinską. Konservatoriai taryboje turėtų 14 mandatų.

Televizijos debatų metu A.Kupčinskas sakė siūlysiantis V.Matijošaičiui tapti vicemeru, tačiau labai menka tikimybė, kad verslininkui tiktų toks postas. V.Matijošaitis, atrodo, neturi noro dirbti vienoje komandoje su A.Kupčinsku.

Nuoskaudas išliejo pareiškimu

„Debatams ruošiausi turėdamas aiškią miesto ateities viziją, ėjau diskutuoti svarbiomis miestiečiams temomis. Deja, pasirodo, kad to visai nereikėjo. Debatai pavirto populistiniu šou, purvo drabstymu ir faktų iškraipymu. Per šiuos debatus išgirdau apie save labai daug netiesos. Pasijutau kaip bandomasis triušis, kurio juodinamu pavyzdžiu bandoma parodyti kitiems – niekada neikite į politiką, jei nesate partinis“, – skelbiama V.Matijošaičio išplatintame pranešime.

„Keista buvo girdėti iš konservatorių lūpų nepagrįstai mane vadinant „oligarchu“ ir taip siekiant įbauginti žmones. Prieš keletą metų, kai dar  buvo galima remti partijas, „Vičiūnų“ įmonių grupė jas rėmė, taip pat ir konservatorius.  Ar ne todėl, pasikeitus situacijai, ir „Vičiūnų grupei“ neremiant konservatorių, tapome „oligarchais“?“ – klausė kandidatas į Kauno mero postą.

Pasak jo, A. Kupčinskas kauniečius baugino, kad išleidome rinkimams milijonus ir tik dėl didelių finansų sugebėjome laimėti rinkimų pirmame ture. Vienoje debatų laidoje netgi paminėti 30 milijonų litų, kuriuos  neva V.Matijošaitis gavo kaip auką.

„Tačiau  realybė visiškai kitokia: VRK duomenimis, kovo 15 dieną Kauno konservatorių agitacijai buvo paaukota 145 tūkst. , o „Vieningam Kaunui“ – 133 tūkst. eurų. Tai kur tie milijonai? Ne paslaptis, kad A.Kupčinsko komandą rėmė konservatorių partija. Jų biudžetą sudarė aukos,  kurias paskyrė savivaldybės įmonėse ir įstaigose įdarbinti partijos nariai. Kitaip tariant, A.Kupčinsko rinkimų biudžetą sudarė mokesčių mokėtųjų pinigai. Tuo tarpu „Vieningo Kauno“ rinkimų biudžetą sudarė pačių kandidatų aukos. Negalėjome pasigirti tūkstantinėmis valstybinėmis dotacijomis, kuriomis naudojosi Kauno konservatorių štabas“, – rašė V.Matijošaitis.

Jis tikino, kad bandydami apginti valdžios olimpą konservatoriai kasdien rašė po kelis skundus Vyriausiajai rinkimų komisijai. Masiniais skundais esą bandė įrodyti, kad V.Matijošaitis nesąžiningai dalyvavo rinkimų kampanijoje.  Į skundų sąrašą pateko „Vičiūnų“ įmonių veikla, kandidato dalyvavimas renginiuose, labdaringa veikla.

„Dėl perdėto dėmesio ir skundų gausos teko atidėti ir fabriko atidarymą Plungėje. Perdėtas dėmesys taip pat buvo skiriamas mano profesinei karjerai, ypač akcentuojant darbą vidaus reikalų sistemoje, traktuojant jį kaip blogį. Noriu aiškiai pasakyti, kad niekada neslėpiau – dirbau ir milicininko, ir policininko pareigose Nepriklausomoje Lietuvoje, tačiau nedirbau partinio darbo. Tai kam gąsdinti žmones, prisidengiant patriotizmu? Rinkimų kampaniją tikriausiai prisiminsiu ilgai. Ji man davė neįkainojamos patirties.

Pažinojau Andrių Kupčinską iš anksčiau, nes teko dirbti kartu Kauno taryboje. Aš žinojau jo charakterio bruožus, kurie trukdo jam bendrauti su žmonėmis. Tačiau per debatus jo būdas atsiskleidė dar stipriau. Supratau, kad tai – nesiklausantis ir negirdintis kitų, savo komentarais ir replikomis žeminantis pašnekovą žmogus. Sunku buvo diskutuoti ne tik man, bet ir laidų vedėjams.  Susidarė įspūdis, kad mano oponentas desperatiškai laikėsi mero kėdės. Noriu padėkoti kauniečiams už palaikymą, pasitikėjimą, o komandai už darbą. Esu laimingas, kad gyvenu Kaune, galėsiu  kurti ateitį kartu su Jumis, nepriklausomai nuo rinkimų rezultatų“, – skelbė V.Matijošaitis.            

A.Kupčinskas – apie pralaimėjimo priežastis

Kauno meras A.Kupčinskas pareiškė gerbiantis kauniečių pasirinkimą ir mėgino paaiškinti pralaimėjimo priežastis.

„Mane kaltino agresyvia reklamine kampanija pastarosiomis savaitėmis, tačiau mes turėjome atlaikyti dvejus metus trukusią agresyvią kampanija, paremtą dideliais pinigais“, – kalbėjo A.Kupčinskas.

Žinodami pirmojo Kauno mero rinkimų turo rezultatus konservatoriai vylėsi pritraukti į rinkimus daugiau rinkėjų ir pelnyti jų balsus, tačiau tai padaryti nepavyko.

A.Kupčinskas pareiškė neketinantis iškart trauktis į opoziciją ir stebės laimėtojo elgesį. Jis žadėjo palaikyti gerus sprendimus, tačiau esą neleis Kauno gramzdinti į skolas.

„Pralaimėjimai grūdina“, – pastarųjų įvykių nesureikšmino politikas. Jis tikino norintis pailsėti ir daugiau laiko skirti šeimai. Kita vertus, jis džiaugėsi, kad kauniečių pasitikėjimas konservatoriais šiemet buvo didžiausias nuo 2007-ųjų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.