Vilniuje triumfavęs R. Šimašius įvardijo pirmuosius darbus

Praėjus tik pusantros valandos po to, kai užsidarė rinkimų apylinkės, Remigijus Šimašius jau plačiai šypsojosi. „Panašu, kad taip“, – žurnalistų paklaustas, ar jau galima jį pasveikinti išrinkus Vilniaus meru, atsakė Liberalų sąjūdžio atstovas. Debatai tarp dviejų kandidatų – R.Šimašiaus ir Artūro Zuoko – dvi savaites vyko įnirtingai, tačiau kova pradėjus skaičiuoti antrojo merų rinkimų turo biuletenius nebuvo tokia atkakli ir intriguojanti. Labai greitai paaiškėjo, kad Lietuvos laisvės sąjungos (liberalai) lyderis 47-erių A.Zuokas neišsaugos posto ir turės pripažinti R.Šimašiaus pergalę.

R.Šimašius po vidurnakčio rinkimų štabe buvo apipiltas sveikinimais.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
R.Šimašius po vidurnakčio rinkimų štabe buvo apipiltas sveikinimais.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lina Bartkutė

Mar 15, 2015, 8:06 PM, atnaujinta Jan 9, 2018, 10:18 PM

Suskaičiavus visų apylinkių (151) rezultatus R.Šimašius gavo 61,94 proc. balsų, A.Zuokas – 36,86 proc.

Apie padėtį Kaune skaitykite čia.

Susipažinkite su visais išrinktaisiais merais.

Nugalėtojas jaučiasi pavargęs

„Tai bus trumpiausia kalba, kokią esu sakęs: mes laimėjom!“ – jau truputį po vidurnakčio sušuko ant scenos užlipęs R.Šimašius.

Liberalų sąjūdis rezultatų laukė legendiniame „Neringos“ restorane. Partijos nariai nuo pat pradžių neabejojo, kad jų kandidatas į Vilniaus miesto merus 41-erių R.Šimašius nuskins laurus A.Zuokui iš panosės.

R.Šimašius į restoraną drąsiai žengė kartu su savo žmona. Jis iškart sulaukė puokštės gėlių ir sveikinimų su pergale.

Išrinktasis Vilniaus meras sakė, kad rinkimų kampanija jam buvo labai sunki, todėl jaučiasi šiek tiek pavargęs. Politikas laukė vilniečių palaikymo ir yra nusiteikęs ateities darbams.

„Jaučiau ir jaučiu didžiulį gyventojų palaikymą. Teko girdėti ir pirmuosius signalus, kai žmonės bandė žiūrėti balsadėžėse, kur daugiau padėta kryžiukų. Aš pats vienareikšmiškai tikėjausi tik pergalės“, – ryžtingai su šypsena veide rėžė naujasis Vilniaus meras.

R.Šimašius teigė, kad šiemet pirmą kartą turėjo tokią aršią rinkimų kovą. Jis džiaugiasi, kad pavyko ją atlaikyti.

Paklaustas, ko imsis pirmiausia tapęs meru, R.Šimašius pareiškė, kad sieks šilumos ūkio pertvarkos, darbo vietų kūrimo problemos, darželių stygiaus. Pasak jo, kartu svarbu ir laviruoti per finansinį minų lauką, kuris šiuo metu paliktas Vilniaus miesto savivaldybėje.

Planuoja darbus

„Reikėtų kalbėti apie tai, kas bus: atvirumas, daugiau bendruomeniškumo, efektyvumas ir sąžiningi sprendimai. Viskas bus aišku ir skaidru“, – pirmadienio naktį rinkimų štabe sakė R.Šimašius, rašo naujienų agentūra BNS.

R.Šimašius neslėpė manantis, kad didelių skolų turinčios Vilniaus savivaldybės finansinė situacija gali būti blogesnė nei yra viešai skelbiama. Pasak jo, artimiausiu metu laukia „sunki užduotis“ pasiskolinti 70 mln. eurų, kurie reikalingi atlyginimams išmokėti ir kitoms būtinoms reikmėms.

Naujasis miesto vadovas sakė, kad savivaldybės taksi bendrovė “Vilnius veža“ bus parduodama, o skrydžių bendrovei „Air Lituanica“ bus ieškoma investuotojo.

„Kalbant apie „Vilnius veža“, labai aiškiai apie tai kalbėjau – savivaldybei reikės parduoti šią kompaniją, ji negali jos turėti. (...) Dėl „Air Lituanica“ klausimas sudėtingesnis ir kompleksiškesnis, išnagrinėsim viską detaliai, ar įmanoma įgyvendinti tą planą, kuris buvo iš pradžių – surasti strateginį investuotoją. Jeigu neįmanoma, reikia išeiti sklandžiai iš tos kompanijos valdymo“, – teigė R.Šimašius.

R.Šimašiaus teigimu, Vilniaus miesto savivaldybėje koaliciją Liberalų sąjūdis burs pirmiausia su konservatoriais, prie jos taip pat kviečiami prisijungti socialdemokratai, „Lietuvos sąrašo“ bei „Tvarkos ir teisingumo“ partijos.

„Su konservatoriais kalbame dėl koalicijos ašies, bet kalbame taip pat su dar trimis partijomis: su Socialdemokratų partija, su „Lietuvos sąrašo“ partija ir  su „Tvarkos ir teisingumo“ partija“, – sakė R.Šimašius.

Pasak jo, administracijos direktoriaus skyrimo principai būtų keičiami.

„Tai bus žmogus, kuriam tai nebus laiptelis politinėje karjeroje. Tai bus žmogus, sakykime, iš privataus sektoriaus, kuris supranta korporatyvinę etiką, supranta, kaip valdyti dideles organizacijas. Tai bus ne politikos, o vadybos žmogus“, – kalbėjo R. Šimašius.

R.Šimašius užsiminė, kad yra numatęs kelias kandidatūras į administracijos direktoriaus postą.

„Kol kas, kalbant apie tuos žmones, kuriuos aš turiu numatęs, bet dar neatskleisiu, tai nėra nei partijos nariai, nei partijos žmonės. Tai nepriklausomi profesionalai“, – teigė R.Šimašius.

Atnešė vainiką

Sekmadienio vakarą A.Zuoko rėmėjai rezultatų laukti sugužėjo Vilniuje „Republic No.4“ bare. Apie  21 val. čia pradėjo rinktis kandidato į merus bendražygiai ir LLS palaikantys asmenys.

Partijos bendražygiai sulaukė ne tik sveikinimų, bet ir laidotuvių vainiko, kuris buvo įteiktas partijos pirmininkui Miroslavui Monkevičiui. Jaunuoliai gėles įnešė ir padėjo prie baro, tačiau netrukus jie patys buvo išvaryti iš baro, o gėlės išmestos.

„Nekreipkite dėmesio, tegu juokauja“, – partijos bičiuliams sakė LLS rinkimų štabo pirmininkas Žilvinas Šilgalis, o A.Zuokas pavadino tai „žemos kultūros požymiu“.  

„Jau išėjimas į antrąjį rinkimų turą yra kiekvienam kandidatui sėkmė. Mes esame suaugę žmonės ir nekrykštaujame kaip vaikai. Nešokinėjame nei dėl gerų, nei dėl kitokių dalykų. Tai tiesiog mūsų štabo darbo dalis“, – sakė  Ž.Šilgalis.

Jis teigė, kad A.Zuokui mesti kaltinimai buvo tik rinkimų kampanijos dalis. Politikas prisimena tą kartą, kai A.Zuokui nepavyko tapti Vilniaus miesto meru ir kokie esą buvo beviltiški metai. Jis teigė, kad labai nesinorėtų vėl įkristi į tokią pačią duobę.

„Jau po pirmojo turo girdėjau, kaip konservatoriai dalijasi nenušautos meškos kailį. Tenka apgailestauti, kad tos partijos, kurios deklaruoja besirūpinančios vilniečiais, tik rūpinasi savo šiltomis kėdėmis.

A.Zuokas yra geriausias visų laikų Vilniaus meras ir labai gaila, kad jis nebegalės tęsti pradėtų savo darbų“, – kalbėjo vilties nepraradęs Ž.Šilgalis.

Vyko įnirtingos diskusijos

Įvairiuose debatuose dalyvavę politikai priešrinkiminiu laikotarpiu daugiau kalbėjo ne apie Vilniaus problemas, o aiškinosi tarpusavio santykius, vienas kitą vadindami melagiu, mojuodami šūsnimis popierių su įvairiausiais faktais ir bandydami patraukti į savo pusę rinkėją, kurį rinkimų kova galėjo visiškai supainioti.

Buitinio lygio rietenų buvo tiek daug, kad abu kandidatai turėjo dažnai atsiprašinėti vilniečių.

Pirmajame ture R.Šimašius sulaukė 33,9 proc. rinkėjų palaikymo, o A.Zuokas 18 procentų.

Tikisi, kad susišnekės su Vyriausybe

Premjeras Algirdas Butkevičius vylėsi, kad būsimasis sostinės vadovas ir jo komanda gebės sklandžiai dirbti su Vyriausybe įgyvendinant didelio masto infrastruktūrinius projektus Vilniuje.

Tarp tokių objektų, kurie daugiausia finansuojami iš valstybės biudžeto arba Europos Sąjungos (ES) struktūrinių fondų, premjeras paminėjo Vilniaus aplinkkelio tiesimo trečiojo etapo darbus, daugiafunkcės paskirties nacionalinio stadiono statybą ir Sporto rūmų rekonstrukciją.

Pasak ministro pirmininko, abu kandidatai į sostinės merus yra stiprūs, tačiau naujasis Vilniaus miesto vadovas turėtų suprasti, kad jis pirmiausia atstovauja visuomenės interesams.

Teisininko išsilavinimą turintis 41 metų R.Šimašius nuo 1995 iki 2008 metų dirbo Lietuvos laisvosios rinkos institute. 2001–2006 metais jis buvo Vilniaus miesto savivaldybės tarybos narys, 2008–2012 metais dešiniųjų Vyriausybėje buvo teisingumo ministras, šiuo metu dirba Seimo Ekonomikos komitete.

47 metų A.Zuokas mero pareigas ėjo nuo 2011 metų balandžio, prieš tai miestui jis vadovavo 2003–2007 metais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.