B.Burgio grasinimas moksleivei: „Padarysiu tave nepakaltinamą“

Kauno apylinkės teismas pirmadienį atvertė buvusio Kauno technologijos universiteto (KTU) gimnazijos direktoriaus, 65 metų Bronislovo Burgio bylą.

Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

2015-03-16 12:41, atnaujinta 2020-02-27 10:46

Visoje šalyje garsus pedagogas, įkūręs vieną prestižiškiausių gimnazijų, kaltinamas gėdingu nusikaltimu –  sistemingai naudojant psichologinę prievartą bauginus 17 metų gimnazistę.

Konfliktas tarp gimnazistės ir B.Burgio kilo praėjusių metų rugsėjo 18-ąją, kai jam kiti pedagogai pranešė, jog ji išvykos į Vilnių metu kartu su bendramoksliu užsirūkė.

Direktorius reikalavo, kad gimnazijos taisykles, draudžiančias vaikams rūkyti, vartoti svaigalus bei narkotines medžiagas pažeidusi moksleivė paliktų gimnaziją. Moksleivė to daryti savo noru nesutiko, ir pedagogas kaltindamas ją ir naudodamas psichologinę prievartą ėmė bauginti gresiančiomis pasekmėmis.

Šis skandalas ne tik privertė B.Burgį palikti gimnaziją, kuriai vadovavo nuo pat įkūrimo 1990 metais, bet ir atvedė į teisiamųjų suolą. Pagal pareikštus kaltinimus jam gresia iki 4 metų laisvės atėmimo bausmė. Viešai užsirūkusi moksleivė iki šiol mokosi gimnazijoje, kartu buvęs ir taisyklėms nusižengęs bendramokslis šią mokymo įstaigą paliko savo noru.

Šiurpūs pedagogo grasinimai

Vaiko teisių apsaugos specialistai pageidavo, kad B.Burgio byla būtų nagrinėjama uždaruose teismo posėdžiuose. Esą taip nuo nereikalingo traumavimo bus apsaugota tiek nepilnametė nukentėjusioji, tiek ir jos bendraamžiai liudininkai.

Šis prašymas buvo atmestas. Teismas atsižvelgė į tai, jog 17-metė gimnazistė į teismo posėdį kviesta nebuvo, siekiant ją apsaugoti nuo streso, paauglei atstovavo tėvai.

Valstybinį kaltinimą palaikančiam prokurorui perskaičius kaltinamąjį aktą ėmė aiškėti, jog gimnazijos direktorius, kalbėdamas su moksleive, išties elgėsi nederamai. Liepdamas pasirašyti pavaduotojų parengtą įsakymą dėl pašalinimo iš gimnazijos, B.Burgis grasino moksleivei.

„Nekelk jokių bangų. Sužlugdysiu tavo gyvenimą, padarysiu neveiksnią ir tu liksi neatestuota“, – pokalbio su moksleive fragmentą citavo prokuroras.

Kiek vėliau susitikęs su viešai užsirūkiusios gimnazistės tėvais B.Burgis neatlyžo. Jis grasino paauglę paversti atstumtąja, jei ši gimnazijos nepaliks savo noru.

„Aš pasakysiu, kad P. (moksleivės vardas redakcijai žinomas. – Red.) sėdi klasėje būdama nepakaltinama. Ji nebaigs gimnazijos būdama nepakaltinama. Bus žiauru, bus labai žiauru. Blokada bus mirtina.

Ar norite, kad visas Kaunas sužinotų, kad KTU gimnazijoje mokosi nepakaltinamas žmogus“, – pedagogo žodžius citavo prokuroras.

Grasino paversti psichikos ligone

Šie B.Burgį įklampinę žodžiai buvo įrašyti. Pokalbį su KTU gimnazijos direktoriumi mobiliaisiais telefonais įrašinėjo moksleivės tėvai, tai darė ir pati gimnazistė.

„Tiesiog nusprendėme daryti įrašą tam, jeigu vėliau tektų gintis. Situacija parodė, kad gintis iš tiesų reikėjo“, – teisme pripažino moksleivės mama.

Viename prokuroro cituotų žodžių skamba šiurpus grasinimas moksleivę viešai apkalbėti, paskelbti esą ji turi psichikos sutrikimų.

„Arba mes tave pripažįstame psichiškai nesveika, nepakaltinama, arba tu išeini iš čia (KTU gimnazijos. – Red.).

Tu išeik pati. Nes rytoj tokį variklį įjungsiu... Sukviesiu visus žurnalistus, kad tave filmuotų ir fotografuotų. Kad ir kur eitum, visi žinos, kad esi nepakaltinama. Tavo gyvenimas bus labai kreivas. Visą gyvenimą žinosi, kad tu labai kreivai baigei mokyklą“, – gimnazijos vadovo žodžius citavo valstybės kaltintojas.

Moksleivei nepanorus savo noru pasitraukti iš gimnazijos, gimnazijos vadovas, bylos duomenimis, grasino kitų gimnazistų akivaizdoje.

Pasak nukentėjusiąja pripažintos paauglės mamos, atėjęs į klasę, kur pamoką vedė auklėtoja, direktorius visiems girdint pareiškė, kad ją reikėtų išmesti, galbūt per langą, tačiau ji sunki, jis jos nepakeltų.

Moteris sakė, jog direktorius tuomet papasakojo istoriją apie vieno signataro anūkę, kuri į gimnaziją buvo priimta kažkam paskambinus.

Esą jis visiems gimnazistams pranešė, kad ši mokinė į prestižinę gimnaziją pateko ne taip kaip visi, nelaikiusi egzaminų. Dėl to paauglės gyvenimas tapo nepakeliamas, jos ėmė šalintis kiti moksleiviai ir ji turėjo palikti gimnaziją.

Susitaikymui trūksta atgailos

Teisme B.Burgis parodymus sutiko duoti tik tuomet, kai bus išklausyti visi liudininkai. Tokią teisę jam suteikia įstatymas.

Teisėjos paklaustas, ar supranta kuo yra kaltinamas bei ar pripažįsta savo kaltę, B.Burgis pareiškė kaltinimus suprantantis, tačiau kaltu neprisipažįstantis.

Nagrinėjant bylą paaiškėjo, jog gimnazistės šeimai B.Burgis buvo sumokėjęs kompensaciją – 30 tūkst. litų.

Tai buvusi viena iš taikos sutarties tarp konflikto šalių sąlygų. Deja, susitarimo, kurį pasirašė B.Burgio advokatas su merginos tėvais, teismas nelaikė taikos sutartimi. Pagrindinė priežastis, jog pasirašant dokumentą nedalyvavo pats pedagogas, be to, nebuvo įvykdytos sąlygos – nei B.Burgis, nei gimnazistė vienas kito neatsiprašė.

Pasak prokuroro, įstatymai numato galimybę šią bylą baigti taikos sutartimi, tačiau norint tai padaryti reikia, kad kaltinamasis pripažintų kaltę, gailėtųsi ir atsiprašytų nukentėjusiojo.

Regis, kol kas buvęs KTU gimnazijos vadovas to daryti nesiruošia.

Pagal pareikštus kaltinimus, sistemingu nepilnametės bauginimu panaudojant psichinę prievartą B.Burgiui gresia laisvės atėmimas iki 4 metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.