Fatališka porelė: V. Putinas ir R. Kadyrovas

Visą prabėgusią savaitę virė spėlionės dėl to, kur prapuolė V.Putinas. Viena versija vijo kitą apie tai, kad esą Kremliaus šeimininkas susirgo arba galbūt savo noru atgulė po peiliais, eilinį kartą siekdamas pasigražinti su plastinės chirurgijos pagalba, o smalsumą labiausiai pakurstė pikantiška gandas – visą tą laiką neva praleido Šveicarijos klinikoje, kur meilužė pagimdė jam sūnų, kiti tvirtino – dukrą.

Daugiau nuotraukų (1)

Edvardas Čiuldė

Mar 16, 2015, 11:31 AM, atnaujinta Jan 9, 2018, 9:04 PM

Leiskite dėl balanso pridėti dar savo versiją, kad galbūt pats V.Putinas kažką gimdė pagimdė, užsidaręs nuo visuomenės akių, tarkime, priperėjo dar daugiau didžiosios imperijos atkūrimo idėjų arba apturėjo košmariškų minčių spiečių apie tolesnį branduolinio šantažo eskalavimą.

Kita vertus, belaukiant V.Putino, scenoje dėmesį kaitino R.Kadyrovas prakiuręs naujais užkeikimais apie didžiarusišką patriotizmą, forsuodamas prisiimtą sau vaidmenį „antrasis deržavos asmuo po Putino“. Ko nematėme, bet nujaučiame: už užtrauktų užuolaidų įvyko kažkas panašaus į opričninos vado inauguracijos iškilmes. Todėl dabar sakoma „Putinas, o vaidenasi Kadyrovas, sakoma „Kadyrovas“, o vaidenasi Putinas.

Labai tikėtina, kad daugelis rusų šiuo metu jaučiasi tarsi pirmą kartą būtų išvydę Čečėnijos valdytoją, nes anksčiau suko iš gėdos akis, matydami tipišką parsidavėlį, dabar nori nenori priversti įsižiūrėti į imperijos sostinėje grėsmingai siautėjantį V.Putino patikėtinį, kuris sugebėjo net savo patroną įpainioti į kruvinas intrigas.

Kelių savaičių bėgyje po B.Nemcovo nužudymo R.Kadyravo įvaizdis staigiai šovė į viršų. Kas lėmė tokį netikėtą kičinės asmenybės populiarumą? Iš tiesų, tai tik mums atrodo, kad žudynių verslas yra didžiausias blogis, o minėtasis V.Putino patikėtinis savo aplinkoje, regis, visiškai ramiai matuojasi patvaldystės tarno arba net Tarno regalijas, drauge stiprindamas savo pajėgas.

Kažkas čia be abejo trikdo, prisimenant, kad V.Putinas dar visai neseniai draugiškai buvo priimamas visose pasaulio šalių sostinėse, spaudė ranką iškiliausiems politikams, o R.Kadyrovas politikos virsmuose vis dar atrodo taip apgailėtinai, kaip iš ganyklų į slėnį nusileidęs beraštis avių piemuo. Tačiau, kaip atrodo, antrasis primetė žaidimo taisykles pirmajam, atnešdamas patronui jo oponentų galvas, o patronas kiek padvejojęs nerado būdo atsisakyti šitaip liudijamo lojalumo – tada spąstai ir užsitrenkė su baisiu džeržgesiu.

Žinoma, tokiu atveju ponas labai greitai tampa savo vergo vergu. Klausimas, kurį čia dar būtų galima aptarti, yra toks – V. Putinas taikstosi su susiklosčiusia situacija laisva valia ar, kaip sakoma, priverstas fatališkų aplinkybių? Vis dėlto krenta į akis tai, kad Krymo užkariautojas neilgai dvejojo dėl to, kaip būtų galima išbristi iš situacijos?

Jeigu R.Kadyrovui įteiktas ordinas beveik tuo pačiu metu, kai buvo įvardyti žmogžudystės vykdytojai iš Čečėnijos valdytojo aplinkos gal ir nėra demonstratyvus apdovanojimas už sėkmingą atentato įgyvendinimą, vis tik tokį apdovanojimą galima traktuoti kaip simbolinį gestą, kviečiantį jį gavusį asmenį nusiraminti, nepasiduoti panikai, liudijantį kontrakto galiojimą.

V.Putinas iškilmingai pasižadėjo už savo tarnybas, regis, tuo metu pats tikėdamas savo pažadu surasti žmogžudystės vykdytojus ir užsakovus, tačiau tyrimui pakrypus nepalankia politiškai linkme, prasidėjo klaidinantys manevrai, siekiant atitrukti dėmesį nuo tikrojo kaltininko, visur paliekančio purvinus pėdsakus. Kita vertus, faktas, kad tuo pat metu Tėvynės medaliu buvo apdovanotas A.Lugovojus, įtariamasis ne mažiau fantasmagorinės žmogžudystės istorijoje, rodo labai aiškų V.Putino pasirinkimą ir netramdomą cinizmą. Viskas, kas čia pasimato diena po dienos, yra dar blogiau nei buvo galima numatyti niūriausiose prognozėse.

Kaip visiems daugmaž akivaizdu, pareigybės „Rusijos prezidentas“ nominalus pavadinimas dabar V.Putino rankose leidžia apjungti Aukso ordino chano, kazokų atamano, caro, sovietinių laikų generalinio sekretoriaus ir dar velniažin kokias galias bei valdymo inerciją. Galimas daiktas, administraciniai resursai pagal vakarietišką pavyzdį neužtikrina tokios besalyginės valdžios koncentracijos vienose rankose, o kadyroviečiai su savo praplėstu pasiūlymų repertuaru gali tapti svarbiu svertu įtvirtinant absoliutistines V.Putino pretenzijas.

Iš kitos pusės, nesunku pastebėti, kad skirtingai nei Stalino patvaldystės atveju, kai diktatorius tokius kaip Berija laikė už trumpo pavadėlio, R.Kadyrovas savo rankose turi nuotolio valdymo pultelį, leidžiantį panorėjus priartėti prie V.Putino, alsuojant jam tiesiai į pakaušį karštu garu, arba, esant reikalui, nutolti raižyto reljefo atokios provincijos užkaboriuose.

Užgaulu, ar ne, maskviečiams, kai politinio kretinizmo čempionas, tolimojo aulo išeivis su žudikų gauja užsimojo reguliuoti jų mintis, .kalbas ir pažiūras, nuspręsdamas, kas turi teisę gyventi, o kas – ne?

Sakote, FSB blogiausiojo varianto neprileis, jog neva ir Rusijoje yra toks dalykas kaip korporatyvinė moralė, institucijos savigarba, generolų garbė? Kažin kažin...

Rusija dabar grįžta prie savo šaknų, o tai yra ne kas kita kaip visų pirma Aukso ordos įskiepytas besąlyginis paklusnumas ir rimbu išugdytas vergo mentalitetas. Taigi – jokios institucinės ar valdininkų moralės čia manding nerasime nė su žiburiu. Net vadinamoji inteligentija, kultūros žmonės, išskyrus pavienius balsus, tarsi ir taikstosi su tuo, kad jau yra žudomos labiausia charizmatiškos populiacijos asmenybės, tegu ir priklausančios vadinamosios opozicijos gretoms. V.Putino režimas tapo dar labiau šiurkštus, begėdiškas, politinė žiema Rusijoje siekia naujus atšiaurumo rekordus, pavasariu čia dar nekvepia nė iš tolo, jokių atšilimo ženklų nesimato nė pro kur.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.