Sėkmingai pasirodę socialdemokratai prabilo apie pokyčius

Rytas po antrojo rinkimų turo ne visoms partijoms išaušo pavasariškai džiugus, bet socialdemokratai praėjusių rinkimų rezultatus vertino pozityviai.

Socialdemokratų partijos spaudos konferencija.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Socialdemokratų partijos spaudos konferencija.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Indrė Vainalavičiūtė

2015-03-16 09:42, atnaujinta 2018-01-09 21:38

Kaip sekėsi partijoms skaitykite rinkimai.htm"="">rinkimai.htm"" target="_blank">čia.

Visų išrinktų merų sąrašą rasite čia.

Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininko premjero Algirdo Butkevičiaus teigimu, antrajame rinkimų rate išrinkti aštuoni merai, o iš viso partijos gretose yra šešiolika merų.

„Balsavimo rezultatai mus nuteikia teigiamai, o iš šešiolikos merų didžioji jos dalis išrinktine pirmai kadencijai, o tai geras ženklas artėjant Seimo rinkimams“, – sakė A.Butkevičius ir pridūrė, kad labiausiai partiją džiugina rinkimų rezultatai Druskininkuose.

Nuvylė rezultatai Šiauliuose

A.Butkevičiaus teigimu, partija šiuose rinkimuose surinko net tris šimtus šešiasdešimt keturis mandatus: „Pasitikėjimas partija vis didesnis, rezultatus vertinu teigiamai“. Premjero teigimu, jį nuvylė rinkimų rezultatai Šiauliuose, kur tikėtasi turėti mero postą.

„Dabar merų laukia didesnė atsakomybė prieš savo rinkėjus ir nauji iššūkiai“, – sakė premjeras ir pridūrė, kad vienas didžiausių – Europos Sąjungos paramos gavimas ir lėšų įsisavinimas.

A. Butkevičius patikino, kad po šių rinkimų bus peržiūrėti kandidatūrų sąrašai didžiuosiuose miestuose ir neatmetė galimybės, kad bus juose pokyčių.

„Pastaruoju metu darbas su ponu Zuoku vyko sklandžiai, tokio bendradarbiavimo norėjosi nuo vyriausybės darbo pradžios. Visi planai, tiek kalbant apie nacionalinio stadiono, tiek apie Sporto rūmų rekonstrukciją, yra patvirtinti. Pradėtas įgyvendinti trečiojo aplinkkelio statybų etapas“, – kalbėjo A.Butkevičius, paklaustas, kaip bus dirbama su naujuoju miesto meru. Krašto apsaugos ministro Juozo Oleko rinkimuose daugiausiai sėkmė lydėjo partijos senbuvius, nors pasitaikė ir staigmenų. „Atėjo ir nauja karta. Tiesioginiai rinkimai padėjo atsiskleisti naujiems žmonėms“, – sakė J.Olekas.

Rinkimų štabo vadovo Algirdas Sysas akcentavo, kad rinkimai buvo sėkmingi tiems kandidatams, kurie suskubo ruoštis anksčiau. „Aišku, geriausia būtų turėti šešiasdešimt merų ir visas klausimas būtų išspręstas, bet nuo šiandien pradėsime ruoštis kitiems rinkimams“, – optimistiškai kalbėjo politikas.

Skųs rezultatus

Socialdemokratai žada skųstis dėl merų rinkimų rezultatų Širvintų savivaldybėje. Socialdemokratai neatmeta galimybės, kad rinkimai čia turėtų būti rengiami iš naujo.

„Tikrai mes skųsime šituos rezultatus ir tai, kas įvyko. Manau, kad akivaizdu, jog kai kuriuose skyriuose nepasimokoma iš Trakų rajono, kur buvo nusižengiama, ir toliau bandoma žaisti tokį nevisiškai sąžiningą žaidimą“, – pirmadienį per spaudos konferenciją sakė LSDP rinkimų štabo vadovas, Seimo vicepirmininkas Algirdas Sysas.

„Širvintose dar yra klausimas, ar nebuvo pažeidimų, kad reikėtų iš naujo organizuoti (rinkimus) taip, kaip buvo organizuota Trakuose“, – tvirtino ir kitas socialdemokratas Juozas Olekas.

Pirminiais Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) duomenimis, tiesioginius merų rinkimus Širvintų savivaldybėje laimėjo „darbietė“ Živilė Pinskuvienė, surinkusi 4368 arba 55,44 proc. balsų. Socialdemokratas Andrius Jozonis su 3434 arba 43,5 proc. balsų liko antras.

Pasak A.Syso, šioje savivaldybėje aptikta rinkimų tvarkos pažeidimų, kurie verčia abejoti rinkimų rezultatais.

„Pažeidimai, kad pavyzdžiui, skaičiuojant nerasta penkiuose vokuose išankstinio balsavimo biuletenių. Vadinasi, turi laisvą biuletenį ir tą karuselę, kuri vadinama liaudyje, gali penkiose apylinkėse daryti“, – aiškino socialdemokratas.

Anksčiau fiksuota praktika, kai vienas rinkimų biuletenis išnešamas, pažymimas, o vėliau duodamas rinkėjui, kad jis „teisingai“ pažymėtą biuletenį įmestų į balsadėžę, o savąjį neužpildytą perduotų balsų pirkėjui. Tuomet išneštas biuletenis pažymimas ir duodamas kitam rinkėjui, pastarasis balsų pardavėjui vėl atneša tuščią biuletenį.

A.Syso teigimu, pažeidimų dėl rinkėjų pavėžėjimo, balsų pirkimo Širvintose fiksavo ir visuomeninė organizacija „Baltosios pirštinės“.

Džiaugėsi socialdemokratų praradimais

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų pirmininko, opozicijos lyderio Andriaus Kubiliaus teigimu, partija turės vienuolika merų.

„Rezultatas nėra blogas, bet nėra ir džiuginantis – turėjome trylika merų, likome su vienuolika“, – kalbėjo A.Kubilius ir pabrėžė, kad daugiausiai merų iš tiesų prarado socialdemokratai.

„Kauno rezultatai nenudžiugino, mums surinktas balsų skaičius yra geras, bet jo neužteko, kad Kaune turėtume merą. Didžiuosiuose miestuose taip pat, išskyrus Klaipėdą, mūsų merai nelaimėjo. Kaip ir sakėme anksčiau, tiesioginiai merų rinkimai, tapo puikia galimybe dideliems pinigams veržtis į valdžią“, – kalbėjo partijos lyderis ir itin daug kritikos pažėrė pačioms rinkimų procedūroms.

Pasak A.Kubiliaus, Lietuvoje demokratija vis dar lengvai perkama, o Vyriausioji rinkimų komisija savo darbą atliko netinkamai.  Darbo partijos rinkimų štabo vadovas Vytautas Gapšys teigė, kad šiuo metu jau imama galvoti apie būsimus Seimo rinkimus. Partija turi tris merus, bet neteko pozicijų kai kuriuose miestuose, kur ją tradiciškai rinkėjai palaikydavo. „Augimo nematome, bet išlaikome panašų savivaldybės narių skaičių ir tris merų pozicijas“, – sakė V.Gapšys ir pridūrė, kad nesėkmę galėjo lemti kandidatų didžiuosiuose miestuose pasirinkimas.

„Kėdainiuose ir Švenčionyse savivaldybių tarybose rezultatai neblogi, bet veikiausiai neįvertinome oponentų merų rinkimuose. Bus įdomu žiūrėti, kaip formuosis koalicijos ir dėliosis balsai“, – kalbėjo pašnekovas ir pridūrė, kad partija reaguos į rinkimų rezultatus.

V.Gapšys neatsakė į klausimą, ar keisis partijos vadovybė, bet artimiausiu metu tai bus svarstoma partijos viduje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.