D. Grybauskaitei karių maistas skanesnis už Prezidentūros

Antradienį šalies prezidentė Dalia Grybauskaitė surengė viešųjų ryšių akciją. Šalies vadovė apsilankė mokomajame pulke, bendravo su kariais – savanoriais, net kartu su jais valgė kareivišką maistą. Tai buvo ne košė, bet sotus jautienos kepsnys su bulvėmis bei daržovėmis. Šis patiekalas taip tarsi užbūrė D.Grybauskaitę. Pasisotinusi ji pareiškė – maistas, kuriuo maitinami kariai, dar geresnis už tą, kurį jai tiekia prezidentūros virėjai.

Antradienį šalies prezidentė D.Grybauskaitė surengė viešųjų ryšių akciją, ji apsilankė Rukloje dislokuotame Didžiojo Lietuvos etmono Jonušo Radvilos mokomajame pulke.<br>P.Mantauto nuotr.
Antradienį šalies prezidentė D.Grybauskaitė surengė viešųjų ryšių akciją, ji apsilankė Rukloje dislokuotame Didžiojo Lietuvos etmono Jonušo Radvilos mokomajame pulke.<br>P.Mantauto nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 17, 2015, 2:49 PM, atnaujinta Jan 9, 2018, 5:08 PM

Šis laikas vizitui Rukloje, dislokuotame Didžiojo Lietuvos etmono Jonušo Radvilos mokomajame pulke  pasirinktas neatsitiktinai. Ateinantį ketvirtadienį Vyriausybė teiks Seimui tvirtinti privalomosios karinės tarnybos įstatymo pataisas.

Vizito mokomajame pulke metu prezidentę lydėjo ir su kariais susitiko krašto apsaugos ministras Juozas Olekas bei Lietuvos kariuomenės vadas generolas majoras Jonas Vytautas Žukas.

Šalies vadovė susitiko su baziniuose kariniuose mokymuose dalyvaujančiais kariais, lankėsi jų gyvenamosiose patalpose, medicinos punkte.

Prezidentė užsuko ir į pulko valgyklą, ragavo tą patį maistą, kurį valgo kariai. Prie bendro stalo sėdusi D.Grybauskaitė krimto standartinius dienos pietus – nemažą jautienos kepsnį su bulvių koše, pomidorais ir agurkais bei pomidorų sriubą su ryžiais.

„Išties maitina geriau nei Prezidentūroje. Tikrai sakau“, – po sočių pietų žurnalistams sakė D.Grybauskaitė.

Vertindama sąlygas mokomajame pulke D.Grybauskaitė negailėjo pagyrų.

„Tiek buitinės, tiek pasiruošimo bei apmokymo sąlygos – aukščiausio NATO standarto. Čia dislokuoti partneriai iš kitų NATO šalių gyvena, ilsisi ir mokosi tokiomis pat sąlygomis“, – sakė prezidentė.

Šiuo metu mokomajame pulke Rukloje tarnauja 192 bazinių karinių mokymų kariai, iš jų septyni profesinės karo tarnybos kariai. Pernai bazinius karinius mokymus baigė 766 kariai, beveik 90 proc. jaunuolių po šių mokymų pasirinko profesinę karo tarnybą.

„Esu patenkinta tuo, ką matau. Paklausinėjome savanorių, nė vieno nusiskundimo negirdėjau. Visi kariūnai ir kariūnės patenkinti savo sprendimu bei apsisprendimu ir tomis sąlygomis, kurios čia yra. Manau, mes esame pasirengę priimti didesnį skaičių žmonių“, – sakė D.Grybauskaitė.

Jeigu Seimas apsispręs dėl privalomojo šaukimo į šalies ginkluotąsias pajėgas, didžioji dalis naujokų pradinį apmokymą pradės Rukloje. Šiame centre visi šauktiniai netilps, tad kitų mokymai vyks kariniuose daliniuose.

D.Grybauskaitė vylėsi, kad parlamentarams ketvirtadienį pakaks politinės valios ir Vyriausybės teikiamos privalomosios karinės tarnybos įstatymo pataisos bus priimtos.

„Labai tikiuosi, kad kiekvienas Seimo narys supranta savo konstitucinę pareigą. Nes 2009 metų Konstitucinio teismo išaiškinime yra tekstas, kad įstatymų leidėjas privalo užtikrinti šalies apginamumą. Tai yra – kiekvienas Seimo narys“, – į parlamentarų sąmoningumą apeliavo prezidentė.

Jei pataisoms pritars Seimas, dar šiais metais ketinama pakviesti apie 3 tūkst. 19–26 metų jaunuolių. Pirmenybė bus teikiama savanoriškai kario karjerą pasirinkusiems jaunuoliams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.