Galvosūkis teisėjams – ar apklausti prezidentę?

Valstybinį kaltinimą prezidentės patarėjos Daivos Ulbinaitės baudžiamojoje byloje palaikantis prokuroras teismo paprašė apklausti anksčiau liudyti atsisakiusią jos viršininkę Dalią Grybauskaitę.

Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė („Lietuvos rytas“)

Mar 18, 2015, 8:16 AM, atnaujinta Jan 9, 2018, 4:07 PM

Prašymą apklausti šalies vadovę prokuroras Gintas Ivanauskas vakar pateikė Vilniaus apygardos teismui, kuris pradėjo nagrinėti jo apeliacinį skundą dėl D.Ulbinaitės išteisinimo.

Prokuroras teigė, kad byloje pakanka įrodymų, jog 2013 metų spalio 31 dieną D.Ulbinaitė slaptos Valstybės saugumo departamento (VSD) pažymos kopiją perdavė naujienų agentūros BNS vyriausiajai redaktorei Jūratei Damulytei-Semėnienei ir taip piktnaudžiavo tarnyba bei paviešino valstybės paslaptį.

G.Ivanauskas įsitikinęs, jog sausio 12-ąją išteisinamąjį nuosprendį D.Ulbinaitei paskelbęs Vilniaus apylinkės teismas nepakankamai įsigilino į įrodymų visumą, todėl prašo jo sprendimą panaikinti ir prezidentės patarėjai skirti 9500 eurų baudą.

Nori patikrinti poligrafu

Prokuroras vakar prašė ne tik į apklausą iškviesti D.Grybauskaitę, bet ir patikrinti D.Ulbinaitę poligrafu, vadinamuoju melo detektoriumi, ištirti BNS žurnalisčių kompiuterius, o slapta įrašytus jų pokalbius naudoti kaip įkalčius nagrinėjant apeliacinius skundus.

Anksčiau teismai buvo pripažinę, kad J.Damulytė-Semėnienė ir BNS žurnalistė Jūratė Skėrytė buvo persekiojamos nepagrįstai, todėl jų pokalbiai byloje nebuvo laikomi įkalčiais.

G.Ivanauskas teisme dar kartą norėtų išvysti ir VSD valdybos viršininką Vidmantą Kaladinską, kurio parodymai nesutampa su D.Ulbinaitės liudijimu.

Pasigedo konkretumo

V.Kaladinskas teisme teigė, kad 2013 metų spalio 29 dieną D.Ulbinaitei į rankas davė VSD pažymos projektą ir paprašė jį perduoti prezidentei.

D.Ulbinaitė jo žodžius neigė, nors patvirtino, kad tą dieną tikrai buvo susitikusi su VSD pareigūnu.

Pirmosios instancijos teisme D.Ulbinaitė liudijo, kad spalio 29 dieną buvo pakviesta į prezidentės kabinetą, kuriame du VSD pareigūnai su D.Grybauskaite kalbėjo apie galimas grėsmes ir provokacijas prezidentės atžvilgiu.

Pasak D.Ulbinaitės, tema jai nepasirodė nauja, o ir pats pokalbis nebuvo konkretus.

Pokalbio pabaigoje V.Kaladinskas ir VSD vadovas Gediminas Grina sutarė, kad informacija bus patikslinta kitą dieną.

Sunaikino net neskaičiusi?

Spalio 30 dieną G.Grina Prezidentūroje nepasirodė, tačiau V.Kaladinskas susitikti su D.Grybauskaite bandė porą kartų.

Antrą kartą, D.Ulbinaitės teigimu, V.Kaladinskui susitikti su prezidente nepavyko, nes ji buvo užsiėmusi, tad saugumietis trumpai pakalbėjo su ja jos kabinete, o po to pareiškęs, kad skuba į Vyriausybę, išėjo.

Netrukus D.Ulbinaitė pastebėjo ant stalo paliktus kažkokius dokumentus. Kas juose buvo rašoma, neskaitė, tik pastebėjo, kad buvo parašyta apie bendrovę „Klaipėdos nafta“.

Radusi pluoštą dokumentų, pasak D.Ulbinaitės, ji iš karto paskambino V.Kaladinskui. Jis atsiliepė ne iš karto, o atsiliepęs liepė dokumentus sunaikinti.

„Tai ir padariau. Ant dokumentų nebuvo jokių žymų apie jų slaptumą, tai nebuvo VSD blankai su kokiais nors tekstais, juose nebuvo jokių parašų ar antspaudų“, – pirmosios instancijos teisme teigė D.Ulbinaitė.

Ji neneigė, kad vėliau Prezidentūros darbuotojų prašė nukopijuoti tam tikrus dokumentus, kurių kraštus buvo užlenkusi, tačiau teigė, jog tai buvo ne V.Kaladinsko jai perduota pažyma, o tam tikra informacija, susijusi su prezidentės vizitu į Latviją.

„Užlenkiau keleto lapų viršutinius ir apatinius kraštus, nes juose buvo pastabų, pataisymų, papildymų“, – gynėsi D.Ulbinaitė.

Ar prokuroro prašymai bus patenkinti, teismas paskelbs kovo pabaigoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.