Ši medžiaga yra skirta vyresniems nei 18 metų skaitytojams.
Ar jums jau yra 18 metų?
Ne

Viešvilės globos namai ar pragaro virtuvė?

Įbauginti nepilnamečiai, gašlumo apsėstas vadovas, prekyba vaikais. Apie tai rašoma laiške, kurį redakcija gavo iš asmens, kaip jis pats teigia, patyrusio, kas už raudonų mūrų sienų vyksta vaikų namuose Viešvilės miestelyje Jurbarko rajone. Kauno prokurorų vadovaujami Marijampolės policijos pareigūnai aiškinasi, ar čia esančiuose vaikų globos namuose auklėtiniai nebuvo seksualiai išnaudojami. 

Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

Mar 18, 2015, 5:00 PM, atnaujinta Jan 9, 2018, 2:19 PM

Portalo lrytas.lt žiniomis, jau nustatytas įtariamasis – globos namų direktorius 57 metų Algimantas Liaudaitis.

Jam pareikšti įtarimai jaunesnių nei 16 metų asmenų tvirkimu bei paskirta kardomoji priemonė – rašytinis pasižadėjimas neišvykti, įpareigojimas nebendrauti su nukentėjusiais vaikais. Prokurorai taip pat paėmė jo asmens dokumentus.

Kauno apygardos prokuratūros atstovai portalui patvirtino, kad ikiteisminis tyrimas dėl galimo vaikų seksualinio išnaudojimo pradėtas dar šiais metais, gavus anonimo skundą.

Redakcija taip pat yra gavusi jauno vyro laišką, kuriame Viešvilės vaikų globos namų vadovui metami sunkūs kaltinimai.

„Pastaruoju metu vis pasiekia kalbos (per kai kuriuos policininkus, vaikų namų auklėtojas ir pan.), kad vaikų namų direktorius Algimantas Liaudaitis gali pats seksualiai išnaudoti berniukus bei juos skolinti ar pardavinėti kitiems galimiems pedofilams“, – rašoma laiške.

Autorius teigia, kad žmonės pastebėjo keistų sutapimų: nuolat pas direktorių besilankantys berniukai neaiškiai praturtėja, ima švaistytis šimtinėmis, gauna naujus telefonus.

Vaikų globos namus kaustė baimė

Esą berniukai vakarais, kai lieka direktorius, ilgai prausiasi. Po to lankosi pas globos namų vadovą, o po vizito – vėl ilgai prausiasi.

„Pasitaiko, kad vaikai dingsta visam savaitgaliui, grįžta apipirkę ir praturtėję. Esą jie patys kartais prasitaria, kad yra svečiavęsi Tauragėje pas kažkokį vyrą“, – rašoma laiške.

Taip pat nurodoma, kad viena vaikų namų auklėtojų yra pasakojusi, esą berniukai yra prisipažinę, kad oraliniu būdu tenkina direktorių.

„Žinoma, visi liudytojai, ypač vaikų namų darbuotojai, mirtinai bijo kalbėti, nes sklinda kalbos apie direktoriaus užnugarį“, – tokiu sakiniu baigiamas laiškas, kurį gavę teisėsaugininkai pradėjo tyrimą.

Šešėlis – ir ant kitų globos namų

Susisiekus su Kauno apygardos prokuratūros Pirmojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus vyriausiuoju prokuroru Vitoldu Guliavičiumi, šis patikino, kad vyksta tyrimai dėl situacijos ne tik Viešvilės, bet ir kituose globos namuose.

Prokurorai bei policijos pareigūnai tikrina gautą informaciją apie mergaičių seksualinį išnaudojimą dar mažiausiai vienoje globos įstaigoje. Kokie tai globos namai, tyrimo sumetimais neatskleidžiama.

Nenorima, kad apie atliekamus teisėsaugininkų veiksmus renkant įkalčius bei apklausiant liudininkus sužinotų potencialūs įtariamieji. Žinoma tiek, kad šį tyrimą atlieka Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato kriminalistai.

Švėkšnoje – prekyba nepilnametėmis

Prieš keletą mėnesių plačiai nuskambėjo išnaudojimo skandalas Švėkšnoje. Pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl to, kad Švėkšnos specialiojo ugdymo centro auklėtinės silpnesnes mergaites esą vertė užsiimti prostitucija.

Buvo įtariama, kad dvi merginos pardavinėjo vyrams penkias jaunesnes moksleives. Už lytinį aktą buvo mokama po 50–200 litų.

Pirmieji pranešimai apie galimą lytinį paauglių išnaudojimą Šilutės policiją pasiekė kone prieš dvejus metus.

Pirmą direktorės prašymą policija gavo 2013 metų vasario 13 dieną.

„Viena mergaičių savavališkai pasišalino, vėliau ją parvežė draugas, jis šį tą buvo nupirkęs merginai. Ji tikino buvusi pas močiutę, bet mes išsiaiškinome, kad nebuvo.

Viską surašėme ir perdavėme policijai. Manome, kad ji galėjo turėti lytinių santykių. Tai mes pastebėjome pirmiausia“, – prisiminė Švėkšnos specialiojo ugdymo centro vadovė Laima Navickienė.

Po to karto tas vyras ir vėl buvo grįžęs pas šešiolikmetę.

Pareigūnų turimais duomenimis, prekyba nepilnametėmis galėjo prasidėti 2014 metų viduryje. Tuo metu centre gyveno viena itin agresyvi moksleivė.

Liepą buvo pradėtas pirmas ikiteisminis tyrimas, o antras – gruodį, kai centre jau gyveno kita sąvadavimu įtariama mergina.

Anot Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato tyrėjos Aurelijos Kasmauskytės, dviem vyrams gali būti pareikšti įtarimai, o apie kitus renkama informacija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.