Aklam verslininkui – valdžios rykštė už juodaodžio įdarbinimą

Kaune gyvenantis aklas verslininkas Antanas Padegimas sulaukė valdžios kirčio, padėjęs šiame mieste skurstančiam 24 metų juodaodžiui našlaičiui Laurienui Niyitangai. Nuosavame bare iš Ruandos kilusį jaunuolį įdarbinusiam A.Padegimui skirta didelė bauda.

Daugiau nuotraukų (1)

Vygandas Trainys

Mar 19, 2015, 12:09 PM, atnaujinta Jan 9, 2018, 12:25 PM

„Perskaitęs spaudoje apie Kaune studijuojantį Laurieną, kurio pajamos per mėnesį siekia vos 58 eurus, nusprendžiau ištiesti jam pagalbos ranką. Man pačiam anksčiau teko patirti skaudžių dalykų dėl visuomenės požiūrio, kad esi kitoks nei dauguma.

Nežinojau, kad juodaodis Lietuvoje neturi leidimo dirbti. Norėjau kuo skubiau padėti jam atsistoti ant kojų“, – tvirtino Vilniaus gatvėje veikiančio baro „Startas“ savininkas 31 metų A.Padegimas, vasarį įdarbinęs L.Niyitangą barmenu ir padavėju.

Laurienui už jis ketino mokėti 200 eurų per mėnesį (su juodaodžiu buvo sutarta, kad jis dirbs ne visą darbo dieną). 

Netrukus A.Padegimo kavinėje apsilankė darbo inspektoriai. Jie atliko patikrinimą ir skyrė A.Padegimo įmonei 868 eurų baudą. Neregiui tai finansinis smūgis.

„Įstatymų neišmanymas neatleidžia darbdavio nuo atsakomybės. Įspėjimo ar švelnesnės nuobaudos skirti negalėjome, nes to nenumato teisės aktai“, – aiškino Darbo inspekcijos Kauno skyriaus vedėjas Mindaugas Petras Balašaitis. Už nelegalų įdarbinimą numatytos baudos nuo 868 iki 2900 eurų.

Po prievaizdų reido Laurienas neteko darbo. Karaliaus Mindaugo profesinio rengimo centre studijuojantis jaunuolis prisipažino, kad 200 eurų jam būtų nemenka paspirtis.

Dabar jis gauna 29 eurų stipendiją iš mokymo įstaigos ir tokio pat dydžio paramą iš Kretingos rajone esančios jaunimo sodybos.

Šią sodybą įkūrė Ruandoje gyvenantis lietuvių kilmės kunigas misionierius Hermanas Šulcas. „Bandžiau gauti leidimą dirbti, bet man jis nebuvo suteiktas.

Esu stiprus, neturiu žalingų įpročių, noriu sąžiningai dirbti, bet jūsų šalyje man leidžiama tik gyventi. Tai neteisinga. Ar turėsiu iš ko valgyti, regis, valdininkams nesvarbu.

Gal man eiti vogti arba elgetauti?“ – apmaudą liejo puikiai kalbėti lietuviškai išmokęs imigrantas iš Ruandos.

Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centre Laurienas pasirinko paramediko specialybę, o vėliau sieks gydytojo diplomo Sveikatos mokslų universitete. Šiuo metu Laurynas yra Kauno greitosios pagalbos stoties savanoris, padeda ūmiai sunegalavusiems pacientams.

Ruandoje per 1994-ųjų genocidą tėvų netekęs L.Niyitanga su dviem broliais ir seserimi užaugo pas savo tetą šios šalies sostinėje Kigalyje, o vėliau susipažino su garsiu lietuvių kilmės misionieriumi kunigu H.Šulcu.

H.Šulcas priglaudė Laurieną jaunimo sodyboje, kurią buvo įkūręs netoli Kigalio, o paskui nutiesė jam kelią į Lietuvą.

Baigęs Kigalio gimnaziją vaikinas 2013 metų sausį nusprendė įsikurti Lietuvoje, nes prasimušti į JAV ar Vakarų Europos aukštąsias mokyklas trūko pinigų.

Iš pradžių jaunuolis gyveno H.Šulco įkurtoje jaunimo sodyboje Kretingos rajone, o paskui kunigo iniciatyva kartu su keturiais tautiečiais buvo įkurdintas Prienų rajono sodyboje. Trečia stotelė, o galbūt ir paskutinė stotis – Kaunas, kuriame Laurienas gyvena jau pusantrų metų.

Ruandietį sudomino Baltijos šalių, o ypač Lietuvos, istorija: dar gyvendamas Afrikoje jis godžiai rijo knygas apie Sąjūdį, prieš ketvirtį amžiaus vykusias kovas dėl laisvės. Jaunuolis daug sužinojo ir apie Kauną, tarpukario Lietuvos laikinąją sostinę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.