Pareigūnai krėtė M. Bartašiūnaitę, minimi grasinimai prezidentei

Rusiją šlovinanti buvusi sekso ekspertė Milda Bartašiūnaitė ir žurnalistu save vadinantis Giedrius Grabauskas, neseniai Kaune organizavęs piketą prieš NATO, atrodo, prisižaidė – dėl jų veiklos atliekamas ikiteisminis tyrimas.

Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė, Sigita Purytė

Mar 19, 2015, 12:29 PM, atnaujinta Jan 9, 2018, 12:25 PM

Ketvirtadienio rytą beveik tuo pat metu į M.Bartašiūnaitės ir G.Grabausko namus pasibeldė kriminalinės policijos pareigūnai, jų namuose buvo atliktos kratos.

M.Bartašiūnaitės ir G.Grabausko atžvilgiu atliekamas ikiteisminis tyrimas pagal Baudžiamojo kodekso 121 straipsnį – dėl antikonstitucinių grupių ar organizacijų kūrimo ir dalyvavimo jų veikloje.

Už šį nusikaltimą numatomas laisvės atėmimas nuo trejų iki dešimties metų.

Kratos – pas devynis asmenis

Portalo lrytas.lt žiniomis, M.Bartašiūnaitė ir G.Grabauskas – ne vieninteliai asmenys, susiję su šia byla. Tarp jų minimas ir šiaulietis Žilvinas Razminas bei klaipėdietis, organizacijos „Būkime vieningi“ įkūrėjas Vaidas Lekstutis bei šios organizacijos narys Olegas Titorenko, gyvenantis Šilutės rajone, Kintuose, taip pat vilnietis Kazimieras Juraitis bei vienas iš partijos „Drąsos kelias“ įkūrėjų, režisierius Jaras Valiukėnas. Ketvirtadienį jiems dar nebuvo pareikšti įtarimai.

Iš viso kratos atliktos pas devynis žmones, trys iš jų gyvena Klaipėdos regione, 4 – Vilniaus, po vieną Kauno ir Šiaulių apskrityse.

„Kratos atliktos 12 vietų“, – portalui lrytas.lt sakė Klaipėdos apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras Simonas Minkevičius. Viena iš jų – M.Bartašiūnaitės namai.

Ikiteisminis tyrimas pradėtas šių metų sausio 15 dieną Generalinėje prokuratūroje, gavus Valstybės saugumo departamento raštą. Jau kitą dieną tyrimas buvo persiųstas Klaipėdos apygardos prokuratūrai.

Ikiteisminį tyrimą patikėta atlikti kriminalinės policijos Sunkių nusikaltimų tyrimo valdybai.

Kol kas nė vienam iš asmenų, kuriuos ketvirtadienio rytą aplankė policijos pareigūnai, įtarimai nėra pateikti. „Apibendrinsime kratos rezultatus ir tada nuspręsime, ar pareikšti įtarimus visiems, ar ne visiems“, – sakė S.Minkevičius.

Tyrimas pradėtas dėl platintų skrajučių, kuriose lietuviai buvo raginami kilti į kovą su Lietuva ir JAV.

Taip pat tiriamas „vienas epizodas“ dėl internetinėje erdvėje grasinimo prezidentei, tikrinama ir internetinių puslapių, kurie nurodyti skrajutėse, turinys.

„Stengiamasi nustatyti proklamacijų autorius ir ieškoma jų ryšių su priešiškos valstybės institucijomis“, – aiškino S.Minkevičius.

Skrajutės su šūkiais prieš Lietuvą, jos narystę NATO ir kitose tarptautinėse organizacijose, buvo spausdinamos Šilutės spaustuvėje, Traksėdžių kaime. Pirminiais duomenimis, tokių skrajučių buvo 6 tūkst. egzempliorių.

Nuo sekso iki politikos

34 metų M.Bartašiūnaitė išgarsėjo, kai ėmė dalyti intymius patarimus, tačiau vėliau šį savo užsiėmimą metė. 2011 metais ji tapo Lietuvos liberalų sąjūdžio nare ir netgi buvo įrašyta šios partijos sąrašuose kaip kandidatė į Seimą, bet netrukus iš partijos buvo pašalinta.

Nepasisekus politinei karjerai, M.Bartašiūnaitė rado kitą nišą – tapo vaikų gynėja. Prieš porą metų ji buvo užsiminusi, kad kurs Šeimos partiją, bet, matyt, nesurinkusi bendraminčių ir prasidėjus protestams Ukrainoje nuo vaikų persimetė į Rusijos šlovintojų pusę.

Siūlė atimti pilietybę

Neseniai ji išplatino vaizdo įrašą, kuriame teigė pripažįstanti Luhansko ir Donecko liaudies respublikas, negailėjo liaupsių Rusijai ir dėl įvykių Ukrainoje kaltino JAV.

„Ką daryti? Mums, žmonėms iš Vakarų, reikia netylėti ir pasakyti: „Mes prieš politikus, kurie šoka pagal JAV dūdelę. Aš, Milda Bartašiūnaitė, esu prieš mūsų šalies vadovę Dalią Grybauskaitę, kuri Rusiją vadina teroristine valstybe ir Donbasui siunčia humanitarinę pagalbą. Pati tikriausia teroristė – tai Amerika, kuri siunčia ginklus ISIS“, – kalbėjo M.Bartašiūnaitė.

Po šio jos pareiškimo pasigirdo raginimų iš M.Bartašiūnaitės atimti Lietuvos pilietybę.

Internete netgi buvo paskelbta peticija pavadinimu „Milda Bartašiūnaitė negali būti Lietuvos pilietė“, tačiau vėliau ji buvo išimta.

Lietuvą nuolat dergianti M.Bartašiūnaitė pastaruoju metu turėjo ir kitą užsiėmimą – acto garinimą. Savo namų balkone moteris arbatinuke verda vandenį su actu ir teigia, kad jis padeda iš dangaus išvalyti NATO lėktuvų ant žemės esą pilamus chemikalus.

„Violetinę“ veiklą pakeitė į Rusijos šlovinimą

42 metų G.Grabauskas prie savo pavardės ilgai rašė ir antrą Grabauskas–Karoblis.

2007 metais jis su Krikščionių demokratų partija bandė patekti į Panevėžio miesto savivaldybę, tačiau nesėkmingai, o vėliau, Garliavoje prasidėjus pedofilijos skandalui, tapo aktyviu „violetinių“ renginių dalyviu ir dalyvavo kuriant partiją „Drąsos kelias“.

Partijos nariu G.Grabauskas netapo, nes sugebėjo susipykti su Drąsiaus Kedžio ir Neringos Venckienės teta Audrone Skučiene.

Dabar G.Grabauskas prisistato judėjimo „Vytis“ koordinatoriumi.

Pernai spalio 17 dieną Kaune, Vienybės aikštėje, jis organizavo mitingą „NATO – ne“. Į šį mitingą atvyko vos  20 žmonių, tačiau G.Grabauskas džiaugėsi savo renginiu.

Kadangi mitingas buvo nesankcionuotas (Kauno savivaldybė jam leidimą išdavė, bet paskui atšaukė), G.Grabauskui teko stoti prieš teismą.

Šių metų vasarį G.Grabauskas kartu su prorusiškais bendraminčiais ketino dalyvauti ir Vilniuje, prie JAV ambasados, vykusiame pikete, tačiau jame nepasirodė.

Savo nepasirodymą jis paaiškino keistai – esą pakeliui į mitingą kaukėti vyrai jam į nugarą įrėmė ginklą, surišo rankas ir kelias valandas laikė kažkokioje patalpoje.

„Viskas kaip Amerikoje: reikia džiaugtis, kad paliko gyvą, telefoną išjungė, nebeveikė ir dabar sunkiai veikia“, – tada bendraminčiams aiškino G.Grabauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.