Po operacijos Vilniaus stotyje S. Skvernelis gyrė pareigūnus

Gavus informacijos apie galimą Rusijos kariuomenės šauktinių vežimą per Lietuvą į Karaliaučiaus kraštą ketvirtadienį Vilniuje gausios policijos specialiųjų pajėgų ir pasieniečių pajėgos apsupo Vilniaus ir Naujosios Vilnios geležinkelio stotis. Netrukus iš Naujosios Vilnios pareigūnų pastiprinimas buvo permestas į sostinės stotį.

Daugiau nuotraukų (1)

Andrius Vaitkevičius, Evelina Valiuškevičiūtė

Mar 19, 2015, 9:07 AM, atnaujinta Jan 9, 2018, 1:18 PM

Ketvirtadienio rytą keliautojus Vilniaus geležinkelio stotyje pasitiko automatais ginkluoti policijos specialiųjų dalinių ir pasieniečių pareigūnai. Jie atsivežė ir tarnybinių šunų.

Lrytas.lt pradėjus domėtis, kas vyksta, paaiškėjo, kad Lietuvos pareigūnai gavo informacijos apie traukiniu iš Rusijos galimai vežamus šauktinius į Karaliaučiaus srityje dislokuotus karinius dalinius. Ant kojų iš karto buvo sukeltos gausios pareigūnų pajėgos.

Patikrino sąstatą

Dalis pareigūnų nuskubėjo į Naujosios Vilnios geležinkelio stotį, dalis – į Vilniaus stotį.

Traukiniui pravažiavus Naująją Vilnią, pareigūnai iš jos persikėlė į Vilniaus geležinkelio stotį.

Valstybės sienos apsaugos tarnybos atstovas Rokas Pukinskas iš dalies šią informaciją patvirtino. 

„Iš Užsienio reikalų ministerijos Konsulinio departamento darbuotojų buvo gauta informacija, kad tuo traukiniu vyksta daug jaunų šaukiamojo amžiaus vaikinų. Dėl to buvo sustiprintos pajėgos. Mūsų pareigūnai patikrino traukinį, bet visi keleiviai turi galiojančius dokumentus, vizas. Mes jiems priekaištų neturime, nepraleisti per mūsų teritoriją negalime“, – sakė R.Pukinskas.

Vilniaus stotyje sustojusį traukinį įdėmiai stebėjo Vilniaus policijos ir pasieniečių pareigūnai. Sąstatas vėl buvo patikrintas, tačiau nieko įtartino nepastebėta. Iš Vilniaus į Karaliaučių traukinys išvyko pagal grafiką. Jį nulydėjo policijos pareigūnai.

Incidentas įvyko tuo metu, kai Ukrainoje tebevyksta Rusijos kurstomas karas, o visoje Rusijoje vyksta neplanuotas kariuomenės patikrinimas, ant kojų sukelta dešimtys tūkstančių šios šalies karių. Tuo pat metu pastebimas ir padidėjęs Rusijos aviacijos aktyvumas greta Baltijos šalių sienų, o pati Rusija skelbia į Karaliaučiaus kraštą perkelianti raketas „Iskander“.

Esant grėsmei – nedelsiant reaguoti

Vidaus reikalų ministras (VRM) Saulius Skvernelis portalui lrytas.lt sakė, kad buvo įvertinta iš URM gauta informacija. Nuspręsta, kad atsižvelgiant į traukiniu važiavusį kontingentą turi būti sustiprinta apsauga.  

„Visos tikrinimo procedūros buvo atliktos įprastai. Buvo tikrinami leidimai, kurie turi būti išduodami. Įvertinę geopolitinę situaciją ir situaciją su traukinio keleiviais, tiek pasieniečiai, tiek policija sustiprino traukinio eismo kontrolę. Pareigūnai buvo pasirengę tuoj pat reaguoti į besikeičiančią situaciją“, – sakė S.Skvernelis.

Traukiniu keliavę traukiniu yra iš anksto žinomi – kas, kokiais tikslais ir kur keliauja.

„Mes vertiname grėsmes, ir šiuo atveju jos buvo įvertintos adekvačiai“, – sakė S.Skvernelis.

Jeigu būtų paaiškėję, kad traukiniu važiuojantys keleiviai neturi reikalingų dokumentų arba kelia grėsmę, pareigūnai būtų nedelsdami reagavę. Ministras paaiškino, kad policijos ir pasieniečių pagrindinė užduotis tokiu atveju – neleisti, kad keleiviai išsilaipintų iš traukinio.

„Policija ir VSAT turi užtikrinti, kad nė vienas asmuo, kuris neturi tam teisės, neišsilaipintų Lietuvos Respublikos teritorijoje. Tai esminis dalykas – kad nekeltų grėsmės ir kad neišsilaipintų“, – sakė ministras.

Jis pabrėžė, kad tai dar kartą parodo, jog Lietuvos pajėgos ir visa vidaus reikalų sistema yra pasiruošusios tinkamai reaguoti į besikeičiančią situaciją.

Važiavo jūrininkų mokyklos studentai

Agentūra BNS pranešė, kad krašto apsaugos ministras Juozas Olekas žurnalistams Seime sakė, jog patikrinus traukinį paaiškėjo, kad juo vyko ne kariai, o jūrininkų mokyklos studentai. Jie buvo praleisti į Karaliaučių. 

„Mes visada pakankamai atidžiai žiūrime, kas važiuoja traukiniu. Yra tranzito susitarimas, ir pagal jį yra ribotas važiuojančių karių skaičius. Buvo gautas signalas, kad važiuoja daug jaunų žmonių, galėjo būti įtarimas, kad galbūt važiuos ir kariai. Tokiu atveju paprastai traukinys sustabdomas, kariai išlaipinami ir grąžinami. Tokių atvejų yra pasitaikę, bet šiuo atveju važiavo jūreivių mokyklos studentai, jie buvo praleisti“, – sakė J.Olekas. 

Pasak jo, šiuo atveju tranzito susitarimo pažeidimų nebuvo.  

„Pažeidimo nebuvo, yra karinės mokyklos, yra ir jūrininkų mokyklos, šiuo atveju vyko jūrininkų mokyklos studentai, kurie nėra kariškiai“, – sakė ministras.

Pasieniečiai ypatingoje parengtyje

Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Artūras Paulauskas sakė, kad pasieniečiai pastaruoju metu akylai stebi iš Rusijos į Kaliningradą ir atgal važiuojančius traukinius.

„Visi oro erdvės pažeidimai, tranzito tvarkos pažeidimai yra susiję su patikrinimu. Kaip mes sugebame spręsti situacijas, kaip reaguojame į tai, koks yra reagavimo laikas, daugelis kitų dalykų yra labai svarbūs. Tai nėra pirmas atvejis, kai šio maršruto traukinys yra tikrinamas. Be to, anksčiau yra buvę, kad traukinys neplanuotai sustodavo“, – sakė A.Paulauskas.

NSGK pirmininkas mano, Lietuvos pareigūnų reakcija neabejotinai bus pastebėta ir Rusijos.

„Planavimas sudaromas ne tik iš teorinių samprotavimų, bet ir praktinių dalykų, kurie įvertinami. Reikia suprasti, kad yra padidėjusi įtampa ir reikia dirbti kitokiu režimu.

Pasieniečių parengtis sustiprinta, tranzitiniai traukiniai iš ir į Kaliningradą ypač stebimi. Jeigu pasieniečiai reaguoja laiku ir operatyviai, reikia tik pasveikinti“, – pabrėžė R.Paulauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.