Ramioje Viešvilėje – pedofilijos šmėkla

Kiek berniukų buvo tvirkinama? Koks globos namų direktoriaus vaidmuo pedofilijos skandale? Į šiuos klausimus dabar atsakymų ieško ir policininkai, ir prokurorai, ir Viešvilės miestelio gyventojai.

Daugiau nuotraukų (1)

Loreta Juodzevičienė („Lietuvos rytas“)

Mar 19, 2015, 6:12 AM, atnaujinta Jan 9, 2018, 1:28 PM

Ikiteisminį tyrimą dėl nepilnamečių lytinio išnaudojimo Viešvilės vaikų globos namuose (Jurbarko r.) policijos pareigūnai pradėjo gavę anoniminį skundą su galimais įrodymais.

Įtarimų šešėlis krito ant ilgamečio šios įstaigos vadovo 57 metų Algimanto Liaudaičio.

Kauno apygardos prokurorai teigė pareiškę įtarimus dėl nepilnamečių tvirkinimo vienam asmeniui. Jis nesuimtas, bet raštu pasižadėjo neišvykti. Šis įtariamasis galimai ir yra globos namų direktorius A.Liaudaitis.

Netiki direktoriaus kalte

Žinia, jog vaikų globos namų direktorius pakliuvo į pedofilijos skandalą, Viešvilėje nesukėlė sprogusios bombos efekto.

Apie negražius dalykus po šių globos namų stogu žmonės puse lūpų kalbėjo jau senokai.

Vieni viešviliškiai tuo netiki: „A.Liaudaitis – sąžiningas ir teisingas žmogus, turi šeimą, tris suaugusius vaikus. Jo šeima užaugino du globotinius, gražiai juos išauklėjo.

Viešvilė yra A.Liaudaičio gimtinė. Miestelio mokykloje jis dirbo mokytoju, po to – seniūnu, o prieš trylika metų pradėjo vadovauti vaikų globos namams.“

A.Liaudaitis, diplomuotas rusų kalbos ir literatūros specialistas, iki šiol miestelio mokykloje turi penkias vokiečių kalbos pamokas.

Direktorius prieš tris savaites susirgo. Laikinai eiti jo pareigas buvo patikėta pavaduotojai Jūratei Bastienei, šioje įstaigoje dirbančiai trylika metų.

„Pas mus viskas vyksta ramiai: policija daro savo darbą, mes – savo, – šypsojosi J.Bastienė. – Apie galimą vaikų lytinį išnaudojimą sužinojau tiktai tuomet, kai pareigūnai pradėjo klausinėti globotinius.“

Garbaus amžiaus viešviliškiai, „Lietuvos ryto“ užkalbinti gatvėje, piktai mojo ranka, išgirdę klausimą apie pedofilijos skandalą globos namuose.

„Viešvilė – mažas miestelis. Vieni bijo kalbėti, kad paatviravę praras pašalpas, kiti baiminasi dėl darbo vietos, – paaiškino viena moteris. – A.Liaudaitis priklauso miestelio elitui. Tokie ką nori, tą daro, jiems viskas galima.“

Nustebino brangūs telefonai

Viešvilės seniūnijos seniūno pavaduotoja Reda Šašienė, pati anksčiau dirbusi globos namuose, teigė apie pedofilijos skandalą sužinojusi tik iš žiniasklaidos: „Pastebime, kad globotiniai turi brangių mobiliųjų telefonų, kokių net savo vaikams nenupirktume. Nežinau, iš kur juos gavo. Gal kokie globėjai nupirko?“

Pagrindinės mokyklos, kurioje pamokų turi A.Liaudaitis ir kurią lanko globos namų auklėtiniai, direktorė Irena Oičenkienė irgi teigė, jog mokiniai apie skandalingą istoriją sužinojo iš žiniasklaidos: „Mokykloje tokių kalbų negirdėjome. Vaiko gerovės komisijoje aptarsime, kaip elgsimės šiomis aplinkybėmis.

Manau, jog apie tai vaikams turėtų kalbėti specialistai.“

Gailisi nuskriaustų vaikų

Ne vienas Viešvilės gyventojas vakar „Lietuvos rytui" tvirtino, jog globos namų bendruomenė gyvena uždarai, kokios nors kalbos pro senovinio namo sienas prasiskverbia nebent atsitiktinai.

Vaizdingoje poilsio vietoje alų besiruošiantys gurkšnoti vyrai prisipažino, jog jiems į viešumą iškilusi pedofilijos istorija buvo staigmena.

„A.Liaudaitis tarsi ir normalus žmogus buvo. Jei kas negerai dėjosi, darbuotojai turėjo nujausti. Bet ar jie ką sakys? Dėl darbo vietos, matyt, baiminosi. Jei tie dalykai pasitvirtins, būsime labai nusivylę“, – dėstė vienas iš vyrų kompanijos.

„Aš manau, kad istorija dėl tvirkinimo yra teisybė. Iš piršto tokių dalykų neišlauši. Gal koks vaikas pasiskundė, juk be reikalo prokurorai neimtų tirti?

Šiurpu taip išsidirbinėti, tyčiotis iš vaikų, kurie neturi tėvų, nėra jų kam užstoti“, – teigė kitas solidaus amžiaus vyras.

Viešvilės gyventoja, sutikta judrioje miestelio gatvėje, apie pastaruoju metu vis garsiau sklindančias kalbas savo nuomonę išdėstė bemaž pašnibždomis: „Daug metų tai yra vieša paslaptis. Duok Dieve, kad tai būtų netiesa.

Manau, jog iš pačių globos namų darbuotojų tokios kalbos išėjo, vaikai taip keršyti ar išsigalvoti negalėjo.“

Nebeleis vadovauti

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos vadovė Algimanta Pabedinskienė vakar kreipėsi į Kauno apygardos prokuratūrą bei administracinį teismą, kad būtų leista sustabdyti globos namų direktoriaus A.Liaudaičio įgaliojimus.

Ministrė teigė, jog į Viešvilę bus išsiųsta psichologų komanda, o vienam viceministrų iki šios dienos ryto pavesta ištirti šių globos namų veiklą.

Iki šiol ministerija apie problemas Viešvilės vaikų globos namuose nebuvo gavusi jokių skundų.

Vaikai grįždavo praturtėję

Praėjusių metų birželį A.Liaudaitis, kuris yra Lietuvos vaikų globos įstaigų direktorių asociacijos vadovas, duodamas interviu „Lietuvos ryto" televizijai teigė: „Vaikų prostitucija yra vienetiniai ir išimtiniai atvejai. Mes to nekeliame kaip problemos.“

Šiomis dienomis Viešvilės vaikų globos namų auklėtinius – jų yra 49 – apklausiantys tyrėjai mėgina išsiaiškinti, ar tiesa yra tai, kad šios įstaigos globotiniai berniukai už pinigus ir kitokias dovanas tenkino pedofilų užgaidas.

Manoma, jog vaikai buvo vežiojami į kitus miestus. Po tokių savaitgalio kelionių kai kurie berniukai grįždavo su brangiais mobiliaisiais telefonais, švaistydavosi pinigais.

Prokurorams atsiųstame anonimo skunde su smulkiomis ir gana atgrasiomis detalėmis aprašomi galimi vaikų išnaudojimo atvejai bei būdai.

Atsitvėrė tylos siena

Tvarkingas A.Liaudaičio šeimos namas stovi nuošalioje Viešvilės gatvėje. Vakar per pietus namo durų niekas neatvėrė, nors prie atviro garažo stovėjo vienas nepigus automobilis, o kieme – antras, kiek paprastesnis.

A.Liaudaičio mobilusis telefonas jau kuris laikas išjungtas.

Tyrimą dėl berniukų tvirkinimo nutraukė

Maždaug prieš pusantrų metų Viešvilės globos namuose jau buvo kilę skandalas dėl lytiškai išnaudojamų vaikų.

Pareigūnai buvo pradėję ikiteisminį tyrimą, kai gavo informacijos, jog gretimame rajone gyvenantis vyriškis tvirkino iš Viešvilės vaikų namų pasiimtus globoti du berniukus.

„Tyrimas buvo nutrauktas, nes faktai nepasitvirtino“, – vakar „Lietuvos rytui" teigė laikinai globos namų direktoriaus pareigas einanti J.Bastienė.

Viena globos namų auklėtoja, liudijusi prieš globėją, kalbama, iki šiol sulaukianti grasinimų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.