Mero krėslo netekusi Ž. Pinskuvienė: „Nėra jokio balsų pirkimo“

Posėdyje negaliojančiais buvo pripažinti rinkimai vienmandatėje apygardoje Širvintų rajono savivaldybėje. Komisija taip pat pripažino, kad buvo padaryti šiurkštūs savivaldybių tarybų rinkimų įstatymo pažeidimai. Už tai balsavo 9 komisijos nariai iš 16.

Ž.Pinskuvienei dėl mero posto teks kautis iš naujo.<br>T.Bauro nuotr.
Ž.Pinskuvienei dėl mero posto teks kautis iš naujo.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA, BNS ir lrytas.lt inf.

Mar 21, 2015, 9:08 AM, atnaujinta Jan 8, 2018, 3:07 PM

Prašymai naikinti rinkimų rezultatus gauti iš Kėdainių, Šilalės, Šilutės, Švenčionių, Širvintų rajonų, Kalvarijos ir Visagino.

Posėdyje negaliojančiais buvo pripažinti rinkimai vienmandatėje apygardoje Širvintų rajono savivaldybėje. Komisija taip pat pripažino, kad buvo padaryti šiurkštūs savivaldybių tarybų rinkimų įstatymo pažeidimai. Už tai balsavo 9 komisijos nariai iš 16.

Širvintų mere per antrąjį turą buvo išrinkta „darbietė“ Živilė Pinskuvienė (55,44 proc.). Jai rinkimus pralaimėjo socialdemokratas Andrius Jozonis (43,58 proc.). 

„Ne pirmą kartą Vyriausioji rinkimų komisija, žiniasklaida, politinės partijos linksniuoja Širvintų apygardą, kad ten rinkėjai paperkami, vežami, girdomi. Per pirmą rinkimų ratą tų negatyvių reiškinių pavyko išvengti, per antrą rinkimų ratą skundų buvo pakankamai daug – vėl vežami rinkėjai, vėl pagirdomi. Sulaikyti balsų pirkėjai, keturi asmenys gavo administracinių teisės pažeidimų protokolus. Tai nenormali situacija ir rinkimai ten turėtų vykti pakartotinai“, – sakė VRK vadovas Zenonas Vaigauskas. 

VRK sprendimą Darbo partija dar gali apskųsti Lietuvos vyriausiajam administraciniame teismui, kurio sprendimas bus galutinis ir neskundžiamas. 

Vykstant merų rinkimų antrajam turui, Širvintose galimai buvo papirkta apie 50 rinkėjų, siekiant, kad jie balsuotų už Darbo partijos kandidatę. Dviem asmenims yra pareikšti įtarimai dėl rinkėjų papirkinėjimo. Ikiteisminį tyrimą atlieka Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Sunkių nusikaltimų tyrimo skyrius. 

VRK yra pateikusi ikiteisminį tyrimą dėl galimo rinkėjų papirkinėjimo organizuojanti Vilniaus apygardos prokuratūra. Prokurorai taip pat pažymi, kad galimai papirktų skaičius gali kisti pagal tyrimo eigą. 

VRK posėdyje šeštadienį dalyvavęs prokuroras Alvydas Valiukevičius sakė, kad pagal surinktą medžiagą dviem asmenis pateikti įtarimai dėl rinkėjų papirkinėjimo. Pas vieną asmenį buvo surasti pinigai ir rinkėjų sąrašai. VRK vadovas Z.Vaigauskas sakė, kad tuos sąrašus komisija matė, sąrašuose nurodyti rinkėjai yra balsavę rinkimuose. 

VRK posėdyje taip pat paskelbta, kad buvo surinkta informacija, kad keturi asmenys (trys vyrai ir moterys) gaus atlygį – po penkis eurus, kad balsuotų už Ž.Pinskuvienę. Minėti rinkėjai buvo pristatyti į policijos komisariatą. Balsus pardavusiems asmenims surašyti administracinių teisės pažeidimų protokolai. Rašyti paaiškinimus protokoluose šie rinkėjai atsisakė, tik vienas jų protokole paaiškino, kad gailisi dėl padaryto pažeidimo. 

Posėdyje dalyvavusi Ž.Pinskuvienė pareiškė, kad toliau dalyvaus mero rinkimuose. 

„Komisija pasidalino – devyni ir septyni balsai. Nėra jokio balsų pirkimo. Net prokuroro rašte: „galimai“, „galbūt galėjo“. Ir tą komisiją parodė savo balsavime. Tai yra politika, čia nebe žmonių valia. Man, Pinskuvienei iš Širvintų, kovoti prieš Sysą?“ – sakė Ž.Pinskuvienė. 

Kaip jau skelbta, savivaldos rinkimų rezultatai dėl šiurkščių pažeidimų, užfiksuotų per pirmąjį savivaldos rinkimų turą, buvo anuliuoti Trakuose.

Tvirtinti galutinius vietos valdžios rinkimų rezultatus VRK planuoja sekmadienį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.