Rinkimai Šilutės rajone irgi negalioja. Pareigūnai – pašiurpę

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) šeštadienį panaikino rinkimų rezultatus ir Šilutės rajone. Tad iš viso Lietuvoje net trijose savivaldybėse panaikinti rinkimų rezultatai.

Padėtis Šilutės rajone pašiurpino VRK narius.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Padėtis Šilutės rajone pašiurpino VRK narius.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 21, 2015, 3:59 PM, atnaujinta Jan 8, 2018, 2:33 PM

„Tai labai daug“, – atsiduso VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas. Be Šilutės rinkimai dar panaikinti Širvintose ir Trakuose.

Padėtis Šilutės rajone pašiurpino ne tik Z.Vaigauską, bet ir kitus VRK narius.

Policijos vadovai – arogantiški pareigūnai, rinkimų apygardai vadovaujantys asmenys – užsispyrėliai.

Taip VRK nariai Rokas Stabingis ir Algis Urbonas apibūdino padėtį Šilutės rajone, kur jie tyrė rinkimų į savivaldybės tarybą pažeidimus.

Anot jų, pažeidimų mastas Šilutėje daug didesnis nei Trakų rajone, kur rinkimų rezultatus VRK jau panaikino.

Skirtingai nei Trakuose, Šilutėje išankstinio balsavimo vokai nebuvo atplėšinėjami ir vėl užklijuojami. Pažeidėjai nesivargino: jie drąsiai ėmė naujus vokus ir ant jų klijavo naujus lipdukus.

VRK nariai nustatė, kad Šilutės rajone dingo daug lipdukų, vokų, įtariama, kad vienodu šriftu buvo rašomi pirmumo balsai.

Šilutėje taip ir nepavyko rasti 459 lipdukų, beveik 800 vokų. Ne kartą pamaryje apsilankiusiems VRK nariams kilo įtarimų, kad lipdukai ant vokų – ne tie, kurie buvo įteikiami rinkėjams. Patikrinus kelis atvejus paaiškėjo, kad tai tiesa. Tokių atvejų – per šimtą.

Kliuvo ir Šilutės rajono savivaldybės komisijos pirmininkui Arvydui Gorodeckui. Esą iš pradžių jis nesutiko parodyti ant vokų klijuojamų lipdukų sakydamas, kad VRK nariai – ne kriminalistai. O apie Šilutės policijos vadovų elgesį VRK žadėjo informuoti Policijos departamentą.

Už rinkimų rezultatų Šilutėje panaikinimą balsavo 13 VRK narių.

Panaikinti ir Kalvarijos tarybos nario balsai

Teismui pinigine bauda nubaudus sūnų, kuris savo tėvo naudai pirko rinkėjų balsus, VRK šeštadienį panaikino visus Kalvarijos savivaldybės kandidato Zigmo Grabausko naudai gautus balsus bei jo registraciją po rinkimų dienos. Tai reiškia, kad Z.Grabausko mandatas į tarybos narius panaikintas.

VRK posėdyje buvo paskelbta informacija, kad dėl rinkėjų papirkinėjimo baudžiamuoju įsakymu 20 MGL dydžio bauda nubaustas Kalvarijos gyventojas Gytis Grabauskas.

Bylos duomenimis, jis dviem rinkėjais sumokėjo po 4 eurus ir vežė juos automobiliu, kad tiesioginiuose savivaldos rinkimuose jie balsuotų už jo tėvą partijos „Tvarka ir teisingumas“ kandidatą Z.Grabauską.

VRK sprendimu taip pat pripažino, kad buvo perkant rinkėjų balsus buvo padarytas šiurkštus įstatymo pažeidimas. Panaikinti visi Z.Grabausko 350 reitingo balsų.

„Vieša interesą galima pažeisti ir dviem balsais“, – sakė komisijos nariai. Partija „Tvarka ir teisingumas“ Kalvarijos savivaldybės taryboje gavo penkis mandatus, šios partijos atstovas yra išrinktas meru. Z.Grabauskas porinkiminiame sąraše buvo trečias.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.