Kauniečiai žavėjosi įspūdinga JAV kariuomenės ginkluote

Pulkai kauniečių nepraleido progos pamatyti įspūdingą JAV sausumos karių techniką. Žmonės bendravo su pro Kauną vykusiais ir čia sustojusiais kariais. Apžiūrinėdami šarvuočius ir kitą karinę techniką kauniečiai teigė, kad iš arti pamatę sąjungininkų ginkluotę pasijuto saugesni.

JAV karinės technikos kolona riedėjo pro Kauną.<br>M.Patašiaus nuotr.
JAV karinės technikos kolona riedėjo pro Kauną.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vėjūnė Inytė

Mar 22, 2015, 1:21 PM, atnaujinta Jan 8, 2018, 1:51 PM

Sekmadienį Kaune, prie prekybos ir pramogų centro „Mega“, rinkosi pulkai kauniečių. Visiems buvo smalsu pamatyti Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) karius ir ginkluotę.

Pratybų laikotarpį Baltijos šalyse baigusios JAV rotuojamųjų pajėgų pamainos kariai su savo karine technika sausumos keliais grįžta į nuolatinę dislokacijos vietą Vokietijoje.

Pakeliui į Filzeką JAV sausumos trečiojo eskadrono kariai užsuko į Kauną. Drauge su Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgų kariais amerikiečiai bendravo su kauniečiais, pristatė ir parodė savo ginkluotę ir karinę techniką.

Apie JAV karių apsilankymą nieko nežinoję kauniečiai, išgirdę technikos burzgimą ir ją pamatę, iš pradžių išsigando.

„Prekybos centre apsipirkinėjau. Staiga išgirdau neįprastus garsus. Išėjusi į centro automobilių stovėjimo aikštelę nustėrau pamačiusi šarvuočius. Šiurpas per kūną perėjo. Tik kai sužinojau, kas čia vyksta, tapo ramiau“, – prisipažino kaunietė Diana Vernickienė.

Kiti kauniečiai pamatyti karinės technikos rinkosi specialiai. Žmonės sveikindami karius jiems mojavo. Tuo pačiu atsakė ir kariai.

Sustoję prekybos ir pramogų centro automobilių stovėjimo aikštelėje kariai pakvietė kauniečius iš arti apžiūrėti techniką.

Suaugusiesiems ir vaikams ypač didelį įspūdį paliko pėstininkų kovos mašinos „Stryker“, šarvuotieji visureigiai HMMWV, remonto ir evakuacijos sunkvežimiai. Vaikai lipo į šarvuočius, juos pamatė iš vidaus. Su kariais gyventojai noriai fotografavosi. JAV atstovams ypač smagu buvo pozuoti su merginomis.

Taip pat iš arti buvo galima pamatyti sunkiuosius kulkosvaidžius, granatsvaidžius, automatinius ginklus, kitą ginkluotę.

Daugelis kauniečių teigė, kad savo akimis pamačius karinę techniką ir mūsų sąjungininkus karius pasidarė ramiau, nes Ukrainos padėtis kelia neramių minčių ir apie Lietuvos saugumą.

„Buvo laikai, kai paslapčia klausydavomės „Amerikos balso“  transliacijų. Dabar amerikiečiai patys pas mus atvažiuoja ir mes laisvai su jais galime bendrauti. Tai nuostabu“, – džiaugėsi senjoras Petras Ramanauskas.

Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgų vadas generolas majoras Almantas Leika sakė, kad kviesdami žmones  į tokius susitikimus su sąjungininkų kariais kaip tik ir nori parodyti ir supažindinti gyventojus su jais, suteikti progą pabendrauti.

Šiandien JAV ir Lietuvos sausumos pajėgų kariai dar užsuks į Vilnių, Alytų. Pirmadienį lankysis Saločiuose, Pasvalyje, Klaipėdoje, Panevėžyje, antradienį – Marijampolėje.

Todėl kariai ragino nenustebti vairuotojus, jei kelias dienas kelyje teks prasilenkti su karinės technikos kolonomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.