Kauno meras ir jo kariauna: kuo jie stebina?

Dauguma rinkėjų naujosios kadencijos Kauno taryboje norėjo matyti mažesnį partijų ir visuomeninių judėjimų skaičių. Taip ir atsitiko, tačiau kauniečių valia svarbiausių miestui sprendimų priėmimas patikėtas išties spalvingoms asmenybėms.

Vicemero postas jau beveik užtikrintas „Vieningo Kauno“ direktoriui Povilui Mačiuliui (dešinėje), kuris pelnė V.Matijošaičio pasitikėjimą.<br>P.Mantauto nuotr. iš archyvo
Vicemero postas jau beveik užtikrintas „Vieningo Kauno“ direktoriui Povilui Mačiuliui (dešinėje), kuris pelnė V.Matijošaičio pasitikėjimą.<br>P.Mantauto nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Karaliūnas („Lietuvos rytas“)

Mar 23, 2015, 6:15 AM, atnaujinta Jan 8, 2018, 1:06 PM

Dėl 41 vietos Kauno taryboje šiemet rungėsi net 677 kandidatai. Galima pamanyti, kad kauniečiams labai patinka politikai, kurių pavardės prasideda raide M arba P – tokių yra po septynis.

Net 18 politikų Kauno tarybos nario mandatą gaus pirmą kartą gyvenime, o du senbuviai joje dirba nuo 1995-ųjų.

Prietaringiems žmonėms vertėtų susimąstyti: pastarąsias dvi kadencijas mirė po du tarybos narius.

Milijonieriai – pažįstami

Kauno meru išrinktas visuomeninės organizacijos „Vieningas Kaunas“ įkūrėjas, „Vičiūnų grupės“ valdybos pirmininkas Visvaldas Matijošaitis tapo turtingiausiu meru per visus 25 metus po nepriklausomybės atkūrimo.

Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) pateiktoje deklaracijoje kaunietis nurodė, kad jam priklausantis privalomas registruoti turtas, turimi vertybiniai popieriai, meno kūriniai ir juvelyriniai dirbiniai, taip pat santaupos vertinamos 4 mln. eurų.

Dar 1 mln. eurų V.Matijošaitis yra paskolinęs, o 58 tūkst. eurų – pasiskolinęs. Vis dėlto manoma, kad V.Matijošaitis tikrai pakliūtų tarp 50 turtingiausių šalies žmonių, o bendras jo turtas gali būti vertas daugiau kaip 40 mln. eurų.

Socialdemokrato Židrūno Garšvos turtas įvertintas 1,8 mln. eurų (dar 400 tūkst. eurų politikas yra paskolinęs), tos pačios partijos atstovo Arvydo Garbaravičiaus – 1,5 mln. eurų (paskolinta 800 tūkst. eurų). Tiesa, buvęs Kauno meras A.Garbaravičius tarybos nariu taps tik tuomet, jeigu mandato atsisakys jo partijos bendražygė, Seimo narė Orinta Leiputė.

Konservatoriaus Kęstučio Mikėno turtas ir santaupos vertos 1,7 mln. eurų.

Dera jaunystė ir patirtis

Jauniausiu tarybos nariu tapo visuomeninės organizacijos „Vieningas Kaunas“ atstovas Andrius Palionis. Bendrovės „Vičiūnai“ vadybininku ir Irenos Matijošaitienės fondo vadovu dirbančiam kauniečiui šiuo metu tik 26-eri.

Vyriausia tarybos narė – tos pačios organizacijos atstovė, žinoma šokių trenerė Jūratė Elena Norvaišienė, kuri šiemet vasarą švęs 80 metų jubiliejų.

Tuo tarpu didžiausią darbo taryboje patirtį sukaupė du Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos atstovai.

Jau du dešimtmečius be pertraukų Kauno tarybos nariais renkami Kauno valstybinio choro meno vadovas ir dirigentas, profesorius Petras Bingelis ir buvęs krepšininkas Gediminas Budnikas.

Pastarasis konservatorių sudarytame kandidatų sąraše buvo tik 20 vietoje, tačiau rinkėjų valia pelnė daug pirmumo balsų.

Išaugino šešias atžalas

Dauguma Kauno tarybos narių yra susituokę ir turi 2 vaikus, o šeiminio gyvenimo ypatumais nepralenkiamas visuomeninio judėjimo „Kaunas – kitokia Lietuva“ steigėjas, žiniasklaidos bei leidybos srityje dirbantis Kęstutis Pūkas.

2008-ųjų vasarą jis susituokė jau penktą kartą. K.Pūkas vedė 24 metais jaunesnę Liną Vilimaitę. Ji taip pat dalyvavo tarybos rinkimuose ir pritrūko vos 16 pirmumo balsų. Iš ankstesnių santuokų K.Pūkas susilaukė net šešių atžalų.

Dar vienas daugiavaikis tėvas – visuomeninės organizacijos „Vieningas Kaunas“ atstovas, Kauno valstybinio muzikinio teatro vadovas Benjaminas Želvys, turintis 5 vaikus.

Besibaigiančioje kadencijoje didžiausiu atžalų skaičiumi gali pasigirti Kauno vicemeras, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovas Kazimieras Nausėda, kuris susilaukė 5 palikuonių.

Posėdžiauti – su žmona

Antrajame rinkimų ture V.Matijošaičiui pralaimėjęs dabartinis Kauno meras konservatorius Andrius Kupčinskas naujosios kadencijos taryboje dirbs kartu su žmona Jurgita Kupčinskiene.

Kaunietės pavardė kandidatų sąraše buvo įrašyta tik 74 numeriu, tačiau rinkėjai jai skyrė labai daug pirmumo balsų, ir politikė pakilo net į 10-ąją vietą.

Rinkėjai šįkart nebuvo palankūs vienam turtingiausių Lietuvos žmonių Tautvydui Barščiui, kuris buvo įtrauktas į Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) sąrašą.

Po daugelio metų nesėkmė rinkimuose taip pat ištiko partijos „Jaunoji Lietuva“ vadą, amžinuoju Kauno vicemeru ir pereinamuoju prizu pramintą Stanislovą Buškevičių.

Tiek jis, tiek politiko sūnus Stasys Buškevičius nebegaus tarybos nario mandato. Taryboje bus kitas labai panašus šeiminis duetas – kartu su V.Matijošaičiu dirbs jo sūnus, žinomas automobilių sporto meistras Dainius Matijošaitis.

Laimėtojai nesunkiai surado bendražygių

Visuomeninė organizacija „Vieningas Kaunas“ naujos kadencijos miesto taryboje turės 17, Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai – 13, Liberalų sąjūdis ir Socialdemokratų partija – po 4, visuomeninė organizacija „Kaunas – kitokia Lietuva“ – 3 atstovus.

„Vieningam Kaunui“ nekils sunkumų sudaryti valdančiąją koaliciją su socialdemokratais bei liberalais ir tokiu būdu užsitikrinti galimybę nesunkiai priimti svarbiausius sprendimus.

Iškart po savivaldybių tarybų rinkimų 2011-ųjų pavasarį šioms jėgoms su kitais partneriais jau buvo pavykę susivienyti ir pusmečiui sudaryti valdančiąją koaliciją be konservatorių.

Vicemero postas jau beveik užtikrintas „Vieningo Kauno“ direktoriui Povilui Mačiuliui, o kitais vicemerais gali tapti liberalas Simonas Kairys bei socialdemokratas Darius Razmislevičius.

Rinkėjai naujokus stebės labai atidžiai

Lauras Bielinis, Vytauto Didžiojo universiteto profesorius, politologas:

„Kauno gyventojų lūkesčiai ir viltys susiję su konkrečiais miesto valdžios darbais. Visuomenė labai atidžiai stebės naujokų darbą ir jų sėkmė daugiausia lems valdančiosios koalicijos gyvavimą.

Kiek laiko reikės laukti rezultatų? Galbūt porą mėnesių, galbūt šiek tiek ilgiau, tačiau vertinti jų veiklą bus galima tik tuomet, kai prasidės konkretus darbas.

Opozicijoje liksiantiems konservatoriams atsiveria puikios galimybės įrodyti, kad jie nusiteikę rimtai dirbti ir parodyti kauniečiams savo gebėjimus. Jiems tai gali net išeiti į naudą per kitus rinkimus.

Visoms šalims labai naudinga, kai valdančioji koalicija gali priimti sprendimus, tačiau tuo pačiu metu dirba vieninga, tvirta opozicija.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kokių klausimų vengia prezidentas G. Nausėda?