Registracija į Vilniaus darželius: laukiama antrojo šturmo

Daugelis vilniečių tėvų kaip baisiausią sapną prisimena sausio 12-osios naktį, kai turėjo prasidėti registracija į Vilniaus miesto darželius. Savivaldybės sistemai užstrigus, tėvai liko nieko nepešę: naktys nemiegotos ir vaikai be darželio. Trečiadienį tėvai galės dar kartą pasivaržyti.

Elektroninė registracija į vaikų darželius prasidės trečiadienį nuo 8 val. ryto.<br>123rf nuotr.
Elektroninė registracija į vaikų darželius prasidės trečiadienį nuo 8 val. ryto.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lina Bartkutė

2015-03-23 20:07, atnaujinta 2018-01-08 11:16

Vilniaus savivaldybė gavo oficialų patvirtinimą, kad elektroninės registracijos į darželius sistema yra saugi ir patikima. Šiuo metu tėvai tikisi, kad išoriniai veiksniai nepaveiks tų baisingųjų serverių bei programų ir pagaliau pavyks savo atžalas užregistruoti į norimą vietelę.

Problema nepajudėjo iš mirties taško

Asociacijos „Nacionalinis aktyvių mamų sambūris“ ryšių su visuomene atstovė Rasa Žemaitė apgailestavo, kad jau treji metai, kai niekas nepajudinama iš mirties taško. Didysis savivaldybės pažadas, kad centrinė registracija išspręs darželių problemas – visiškai subliuško.

„Vilniaus miesto savivaldybė tuo metu sakė, kad ši sistema bus panacėja, kuri išgelbės kiekvieną gyvenantį Vilniuje. Neva tėvai anksčiau užsiregistruodavo į keletą darželių, dėl to jų trūkdavo“, – sakė R.Žemaitė.

Pasak jos, akivaizdžiai matoma, kad elektroninė sistema nieko negelbėja. Kasmet sukuriama po keleto tūkstančių vietų darželių kaip trūko, taip ir trūksta. Nėra sisteminio strateginio požiūrio, vietos neplanuojamos. Vaikai sukišami į grupes kaip silkės į statinę, nepaisant jokių higienos normų ir reikalavimų. Bandoma kiek įmanoma sumažinti papildomas darželių patalpas: valgymo, sporto erdves ar kitas laisvas vietas, kad priimtų kiek įmanoma daugiau vaikų.

Prasidės pakartotinis šturmas

Tikėtina, kad tėvai trečiadienio rytą vienu metu vėl puls registruotis internetu ir sistema užstrigs. Tikėtina, kad žmonės vėl būriuosis prie savivaldybės durų ir teks savivaldai atlaikyti nepasitenkinusių tėvų priekaištus ir tai nestebina. Sistema taip sukurta, kad žmonėms niekaip kitaip elgtis ir negali.

„Kol turime patvirtintą tvarką, kurioje data yra lemiamas veiksnys, kuris apsprendžia pirmumo teisę, tarp tų žmonių, kurie yra panašioje situacijoje, tai nieko daugiau ir negalima tikėtis. Kiekvienas nori kuo anksčiau užsiregistruoti tam, kad turėtų kuo daugiau šansų patekti ten, kur patekti yra labai sunku“, – sakė „Nacionalinio aktyvių mamų sambūrio“ atstovė.

Moteris stebisi pačios sistemos pateikimu: „Taip elgiasi prekybos centrai, sukeldami ažiotažus, kai nori išparduoti tai, kas sunkiai išperkama. Šiuo atveju matome, kad ir taip yra stygius darželių vietų ir dar didinamas ažiotažas, kai skelbiama data ir laikas“, – tvirtino R.Žemaitė.

Tėvai reikalaus žalos atlyginimo

Pasak atstovės, tėvai turi ketinimų kreiptis į visas įmanomas institucijas, prašant atkreipti dėmesį į keletą metų vis niekaip negalinčią patenkinti gyventojų poreikių elektroninę sistemą.

Dalis tėvų budi prie šių procesų. Kiti tėvai yra beviltiškai nusivylę ir jau veda savo vaikus į privačius darželius. Jie kreipsis į teismus reikalaudami savivaldos kompensuoti papildomas išlaidas dėl privačių darželių, nes nebuvo laiku suteikta paslauga.

Kai kurie tėvai net neteikia prašymų. Jie ieško kažkokių alternatyvių būdų: kaimynų, auklių, senelių ir šešėlinių išeičių. Tokie tėvai kasa duobę sau ir savo vaikams.

„Savivaldybė skaičiuoja tik prašymus pateikusius vaikus. Visi kiti vaikai, kurie tėvai neteikia prašymų savivaldai, jie tiesiog neegzistuoja savivaldybės akiratyje ir atitinkamai visiškai nesirūpina jų ateitimi“, – samprotavo pašnekovė.

Elektroninė registracija į vaikų darželius prasidės trečiadienį, nuo 8 val. ryto, Vilniaus savivaldybės interneto tinklalapyje www.vilnius.lt → Prisijungti → Mano meniu → Švietimas → Mano darželis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.