Į ligoninę išvežtas R.A.Ručys prarado teisinę neliečiamybę

R.A.Ručys kaltę neigia.

R.A.Ručys, kaip teigia jo kolegos, stipriai sunegalavo.<br>T.Bauro nuotr. iš archyvo
R.A.Ručys, kaip teigia jo kolegos, stipriai sunegalavo.<br>T.Bauro nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Mar 24, 2015, 12:05 PM, atnaujinta Jan 8, 2018, 10:08 AM

78 balsais Seimas atmetė parlamento laikinosios komisijos rezoliuciją, kuria siūlyta išsaugoti politiko imunitetą. Už politiko imuniteto atėmimą balsavo socialdemokratai, konservatoriai ir liberalai.

R.A.Ručiui palankią rezoliuciją palaikė „darbiečiai“, „tvarkiečiai“ ir Lietuvos lenkų rinkimų akcijos atstovai.

Remiantis Etikos ir procedūrų komisijos išvada, rezoliucijos atmetimas prieš balsavus ne mažiau kaip 71 nariui reiškia imuniteto panaikinimą, paaiškino posėdžiui pirmininkavęs socialdemokratas Algirdas Sysas.

Klausimas antradienį svarstytas nedalyvaujant pačiam R.A.Ručiui. Jo frakcijos kolegos per posėdį informavo, kad parlamentaras reanimobiliu išvežtas į Santariškių klinikas.

Laikinojoje komisijoje balsuojant dėl rezoliucijos projekto už neliečiamybės panaikinimą buvo liberalė Dalia Kuodytė, konservatorius Arvydas Anušauskas, socialdemokratai Eduardas Šablinskas ir Arūnas Dudėnas. Tuo metu prieš balsavo „darbietis“ Valentinas Bukauskas, „tvarkietis“ Kęstas Komskis ir Lietuvos lenkų rinkimų akcijos atstovas Michalas Mackevičius. Balsuodami susilaikė socialdemokratas Andrius Palionis bei komisijos pirmininkas „darbietis“ Kęstutis Daukšys.

Konservatoriaus Kęstučio Masiulio klausiamas, kodėl nesutinka, kad įtarimus dėl Seimo nario veiklos aiškintųsi teisėsauga, K.Daukšys sakė, jog „matė sąsajas su ne visai gerais dalykais“.

„Komisijos kiekvienas narys balsavo turėdamas paaiškinimus, kuriuos gavo iš prokurorų ir kitų komisijos kviestų asmenų, ir kiekvienas sprendė pagal savo įsitikinimus ir sąžinę, aš šiuo atveju balsavau (susilaikydamas), nes mačiau tam tikras sąsajas su ne visai gerais dalykais“, – sakė laikinajai komisijai vadovavęs parlamentaras.

Už imuniteto panaikinimą balsuoti raginęs konservatorius Jurgis Razma sakė, jog vienintelis būdas Seimo nariui paneigti kaltinimus – leisti atlikti ikiteisminį tyrimą ir, jei reikės, gintis teisme. „Jei mes čia Seime „globotumėm“ Seimo narius, visuomenei kyla įvairių interpretacijų apie skirtingus teisingumo standartus“, – sakė J.Razma.

Frakcijos „Tvarka ir teisingumas“ atstovas K.Komskis tikino, jog teisėsaugos veiksmai dėl „tvarkiečių" turi politinio persekiojimo požymių, argumentuodamas, jog byla iškelta prieš savivaldos rinkimus.

„Gerai buvo matyti prieš rinkimus, kad tas spektaklis, kuris vyksta pastaruosius tris-keturis mėnesius, buvo matyti, kad daugiau spektaklis daromas. Gal jie (socialdemokratai) neįsigilinę į visus klausimus, čia jų reikia klausti. Mes matome, kad yra daug politikavimo, kad daug yra susiję būtent su rinkimais. Prokuroras atėjo paskutinę darbo dieną prieš pat Kalėdas, tai aiškiai rodo, kad tai yra tikrai politikavimas. Net komisijos socialdemokratai nesistengė įsigilinti, bet turėjo iš anksto savo nuostatas“, – po balsavimo žurnalistams sakė K.Komskis.

Tačiau jis tvirtino, jog socialdemokratų balsavimas už imuniteto panaikinimą „tvarkiečiui“ neturės įtakos valdančiajai koalicijai. „Tas balsavimas neturi nieko bendra su koalicija“, – sakė K.Komskis.

Socialdemokratų vadovas premjeras Algirdas Butkevičius savo ruožtu sakė, jog politikos šioje byloje – nėra, taip pat sakė turintis „tvakriečių“ lyderio Rolando Pakso patikinimą, kad koalicijos jo partija nepaliks.

„Čia jokios politikos nėra, tikrai politikai turi elgtis labai atsakingai, nes komisijai pateikta informacija, „Tvarkos ir teisingumo“ žmonės, kurie buvo apklausiami, tikrai turėjo susidaryti nuomonę, kad tas tyrimas turėtų būti užbaigtas. O galutinį sprendimą priims teismas“, – žurnalistams sakė A.Butkevičius.

„Su prezidentu Rolandu Paksu teko kalbėtis telefonu (...), bet R.Paksas nuramino, kad jis nesiruošia tokio sprendimo priimti“, – klausiammas dėl koalicijos likimo sakė premjeras.

Prokurorai teigia surinkę duomenų, kad R.A.Ručys iš prodiuserio Rolando Skaisgirio paėmė šimtatūkstantinį kyšį, žadėdamas paveikti valstybės tarnautojus. Laikinosios komisijos pirmininkas „darbietis“ K.Daukšys žurnalistams pristatydamas sprendimą tvirtino, jog komisija byloje įžvelgė politinių motyvų.

Prokurorai buvusiam partijos „Tvarka ir teisingumas“ atsakingajam sekretoriui R.A.Ručiui nori pateikti įtarimus dėl kyšio paėmimo ir apgaulingos buhalterijos tvarkymo organizavimo. Pagal Konstituciją, Seimo narys be parlamento sutikimo negali būti traukiamas baudžiamojon atsakomybėn.

Generalinės prokuratūros duomenimis, Seimo narys veikdamas organizuotoje grupėje su tos pačios partijos nariais Algimantu Juocevičiumi ir Ervinu Raistenskiu 2013 metų spalį iš televizijos prodiuserio R.Skaisgirio priėmė kyšį. Minėta „tvarkiečių" trijulė, esą veikdami grupėje, buvo pasiskirstę vaidmenimis – R.A.Ručys jai vadovavo ir koordinavo veiksmus, o tuometinis vidaus reikalų viceministras A.Juocevičius (dabar miręs) ir vidaus reikalų ministro patarėjas E.Raistenskis vykdė nurodymus.

Prokurorų duomenimis, „tvarkiečių“ nurodymu už tiksliai nenustatytą, bet ne mažesnį kaip 250 MGL (9,5 tūkst. eurų) kyšį daryta įtaka Vidaus reikalų ministerijos tarnautojams, kad jie organizuodami viešuosius pirkimus diskriminuotų kitus dalyvius ir neteisėtai proteguotų R.Skaisgirio atstovaujamas įstaigas. Iš viso minėti keturi viešieji pirkimai.

Mainais už tai prodiuseris turėjo suorganizuoti renginį „Pirk dramblį“, kuris, pasak Seimui pateiktos medžiagos, buvo skirtas populiarinti partiją „Tvarka ir teisingumas“ bei jos pirmininką Rolandą Paksą.

R.A.Ručys kaltę neigia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.