Devyni Seimo nariai siūlo įteisinti homoseksualų partnerystę

Siūloma, kad įstatymas įsigaliotų nuo 2017 metų pradžios.

Siūloma, kad įstatymas įsigaliotų nuo 2017 metų pradžios.<br>V.Balkūno nuotr.
Siūloma, kad įstatymas įsigaliotų nuo 2017 metų pradžios.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

2015-03-25 11:07, atnaujinta 2018-01-08 08:12

Viena iš iniciatorių Seimo narė liberalė Dalia Kuodytė teigė, kad projektu neketinama sumenkinti santuokos reikšmės, bet siekiama sudaryti galimybę laisvai rinktis, kaip įteisinti savo santykius.

„Šiandien ne santuokoje gyvena šimtai, tūkstančiai porų – didelės jų dalies negalėtume pavadinti kitaip nei šeima. Todėl turime gerbti šių žmonių pasirinkimą ir užtikrinti jiems visavertį gyvenimą bei pagrindines teises, analogiškas toms, kurias turi santuokoje gyvenančios poros“, – pranešime spaudai teigė parlamentarė.

Įstatymo projektą parašais parėmė Socialdemokratų ir Liberalų sąjūdžio frakcijų seniūnai Irena Šiaulienė bei Eligijus Masiulis.

Pagal projektą, partnerystė būtų registruojama pilnamečiams pas notarą užregistravus pareiškimą. Ją registruojantys asmenys taip pat turėtų sudaryti sutartį, kurioje nustatytų bendrai įgyto ir naudojamo turto padalijimo klausimus pasibaigus jų bendram gyvenimui.

Siūloma, kad įstatymas įsigaliotų nuo 2017 metų pradžios.

Pernai lapkritį atlikta apklausa parodė, kad vienos lyties asmenų partnerystės įteisinimui pritaria 15 proc. Lietuvos gyventojų, 79 proc. yra nusistatę prieš. Apklausą bendrovė „Rait“ atliko Lietuvos notarų rūmų užsakymu. Lapkričio 7- 23 dienomis buvo apklausta apklausė 1000 respondentų nuo 15 iki 74 metų.

Pernai homoseksualų partnerystę įteisino Estija.

Lietuvos gėjų lygos vadovas Vladimiras Simonko antradienį pasveikino grupės parlamentarų siūlymą įteisinti vienos lyties asmenų partnerystę, sakydamas, kad šis žingsnis paskatins diskusijas apie kartu gyvenančių homoseksualų teises.

„Įstatymai ne taip paprastai skinasi kelią, bet pats įstatymo pateikimas paskatins diskusijas pozityviąja prasme, ir aš manau, kad tabu šiuo klausimu daugiau nebebus“, – BNS antradienį sakė V.Simonko.

Jis atkreipė dėmesį, kad Lietuva yra viena iš nedaugelio Europos šalių, „kur iki šiol šis klausimas nebuvo net svarstomas“.

„Įstatymo pateikimas yra savotiška revoliucija kai kuriose parlamentarų galvose. Manau, kad ši revoliucija užkrės ir kitus parlamentarus pozityviąja prasme“, – sakė V.Simonko.

Pasak jo, kartu gyvenančios homoseksualios poros, kurių statusas teisiškai nepripažįstamos, negali pasinaudoti daugybe galimybių, kurios prieinamos sutuoktiniams, pradedant paveldėjimu ir baigiant informacijos teikimu gydymo įstaigose įvykus nelaimei.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.