JAV kario įspūdžiai iš Lietuvos: „Myliu šitą šalį“

JAV karių žygis per Lietuvą – nuo Vilniaus ir Kauno iki Alytaus, Panevėžio ir mažesnių miestelių pritraukė minias lietuvių. Asmenukės su JAV kariais, po šarvuočius laipiojantys smalsūs vaikai – Irako ir Afganistano karų pragarą išgyvenę amerikiečių kariai nesitikėjo tokio šilto sutikimo, rašo „Stars and Stripes“.

JAV karius maloniai nustebino juos pasitikę lietuviai.<br>„Stars and Stripes“ nuotr.
JAV karius maloniai nustebino juos pasitikę lietuviai.<br>„Stars and Stripes“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 25, 2015, 10:07 AM, atnaujinta Jan 8, 2018, 8:21 AM

81 metų lietuvis, dar tarnavęs sovietų armijoje, šlubčiodamas nulipo nuo JAV šarvuočio „Stryker“. Paskui amerikiečius sekiojantis senolis laužyta anglų kalba paaiškino apstulbusiems JAV kariams, ko jis nori.

„Amerikiečių karys – mūsų draugas“, – keldamas nykštį į viršų aiškino Vytautu prisistatęs lietuvis.

Vykdami į kareivines Vokietijoje JAV kariai iš 2-ojo eskadrono 3-iojo kavalerijos pulko tokio vaizdo išvysti nesitikėjo. Amerikiečių kelionė per Lietuvą iki Vokietijos virto paradu, kuriame patiems JAV kariams teko nemažai paplušėti – įveikti daugiau kaip 1,7 tūkst. km  nors ir gerais keliais, tačiau tik trumpam sustojant. Todėl techniką tenka nuolat prižiūrėti mechanikams.

Tuo tarpu eiliniams kariams teko daug šypsotis ir atlaikyti lietuvių dėmesį.

„Vyresni žmonės greitai susijaudina. Viena ponia priėjo prie manęs ir apsiverkė. Jie atrodė labai dėkingi“, – teigė 25 metų JAV karys Johnas Zagozdonas.

„Žmonės išgirsta, kad kažkur vyksta pratybos, bet yra labai didelis skirtumas, kai savo akimis pamatai amerikiečių karius savo automobilių aikštelėje“, – teigė karinės žvalgybos karininkas, kapitonas Jonas Challgrenas.

Afganistane ir Irake amerikiečių kariams tekdavo saugotis priešininkų snaiperių, pakelės bombų, o JAV konvojus dažniausiai lydėdavo pagiežingi žvilgsniai. Lietuvoje amerikiečius pasitiko visiškai kitokie žmones – šalikelėse išsirikiavę lietuviai draugiškai mojavo išlydėdami JAV karius, spaudė jiems rankas ar tiesiog rodė iškeltus nykščius į viršų.

„Myliu šitą šalį“, – lietuvių draugiškumą įvertino keliose misijose Afganistane ir Irake tarnavęs majoras Dave'as Prestonas, tvirtinęs, kad tokios nuotaikos itin sustiprina jo paties karių moralę.

Net jauniems amerikiečių kariams, vos 18 ar 19 metų jaunuoliams, kuriems tai yra pirmasis dislokavimas užsienio šalyje, kelionė po Lietuvą paliko gerą įspūdį. Vienintelis dalykas, kas amerikiečiams ne itin patiko, buvo šaltis.

„Tenka šildytis, kaip tik išmanai“, – teigė ukrainiečių kilmės kulkosvaidininkas Bogdanas Tkachukas. Jam ši misija nuraminti JAV sąjungininkus Baltijos šalyse sukėlė papildomų emocijų.

„Niekada neįsivaizdavau, kad atsidursiu čia tokiomis aplinkybėmis. Tai, ką mes darome, yra aišku: siunčiame žinią, kad mes saugome savo sąjungininkus“, – teigė ukrainiečių kilmės JAV karys.

Beje, Lietuva amerikiečiams, regis, bus gerokai svetingesnė nei Čekija. Ir ne tik todėl, kad pastaroji valstybė yra labiau linkusi palaikyti Rusiją. Čekijoje jau pranešama apie planuojamus protestus vietovėse, per kurias judės amerikiečių karių kolona.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.