Pažintis kalėjime padėjo atverti ir valdžios duris

Šešėlinis milijonierius Vadimas Kastujevas gali būti tas žmogus, kuris Rusijos nusikaltėlių šulams nurodė kelius, kaip gauti leidimą gyventi Lietuvoje. Po to duris atidarinėjo įtakingi pareigūnai.

Prieš sėsdamas už grotų Maskvoje V.Kastujevas demonstravo prabangą. Dabar turtų sumažėjo, bet atsirado pažinčių.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Prieš sėsdamas už grotų Maskvoje V.Kastujevas demonstravo prabangą. Dabar turtų sumažėjo, bet atsirado pažinčių.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arvydas Lekavičius, Asta Kuznecovaitė („Lietuvos rytas“)

Mar 25, 2015, 6:11 AM, atnaujinta Jan 8, 2018, 8:29 AM

Vilniaus Pilies gatvėje 17-uoju numeriu pažymėto namo antrajame aukšte esantis butas gerai žinomas žmonėms, susijusiems su neteisėtu leidimų gyventi Lietuvoje išdavimu.

Šio buto šeimininkas oficialiai konsultuoja teisiniais klausimais, o neoficialiai – padeda turtingiems ir įtakingiems veikėjams greitai gauti leidimus įsikurti Lietuvoje.

Patekti į šį butą ne taip paprasta – jis yra vidiniame kiemelyje, į kurį įeinama pro nuolat rakinamą arką.

Pirmiausia šeimininkas turi išeiti į lauką, atrakinti vartus ir įleisti svečius.

„Lietuvos ryto“ duomenimis, Rusijos nusikalstamo pasaulio šulą, vadinamąjį įteisintą vagį Achmedą Jevlojevą pas šį teisininką atvedė žinomas šešėlinio pasaulio veikėjas V.Kastujevas.

2008 metais jis už turto prievartavimą buvo suimtas ir uždarytas į garsųjį kalėjimą „Matroskaja tišina“.

Maždaug tuo pat metu ten buvo įkalintas ir A.Jevlojevas, kuriam konkurentų papirkti policininkai pakišo kelis gramus kokaino.

Šiame kalėjime abu vyrai ir susipažino. Draugystė tęsėsi ir po to, kai jie po kelerių metų išėjo į laisvę.

Ar tai tik sutapimas?

Yra duomenų, kad V.Kastujevas ir pasiūlė A.Jevlojevui kreiptis į Pilies gatvėje esančio buto šeimininką, kuris per savo pažintis Vidaus reikalų ministerijoje gali padaryti stebuklus.

Skandalingiausia yra tai, kad šiame bute ne kartą lankėsi ne tik A.Jevlojevas, bet ir už migraciją atsakingas vidaus reikalų viceministras Elvinas Jankevičius. Neatmetama, kad jie čia galėjo susitikti akis į akį.

Žmonių judėjimą prie Pilies gatvės arkos užfiksavo vaizdo kameros. Yra nufilmuota ir kaip atvykėliai išėjo į gatvę.

Pirmasis pasirodė į A.Jevlojevą panašus vyriškis, o po kelių minučių – paslaptingo buto šeimininkas kartu su į viceministrą panašiu asmeniu.

Kad Lietuvos viceministras ir Rusijos nusikalstamo pasaulio šulas galėjo susitikti Pilies gatvėje esančiame bute, įrodo ir telefono pokalbių išklotinės.

Užfiksuota, kaip tą pačią dieną buto šeimininkui skambino vadinamasis įteisintas vagis A.Jevlojevas, o paskui tarnybiniu telefonu – viceministras E.Jankevičius.

Pažadų tuščiai nežarstė

Pabandyti apsigyventi Lietuvoje A.Jevlojevas pakvietė ir savo bičiulį – kitą įteisintą vagį Olegą Šamaniną, kuriam už reketą ir kitus nusikaltimus ant kulnų jau lipo Rusijos federalinio saugumo tarnybos pareigūnai.

Kad paslaptingas teisininkas pažadų tuščiai nešvaisto, parodė ir praėjusių metų lapkričio 12 dieną Migracijos departamento priimtas sprendimas abiem nusikalstamo pasaulio autoritetams išduoti leidimą laikinai gyventi Lietuvoje.

Abu sprendimus pasirašė Migracijos departamento vyriausioji specialistė Monika Kisieliūtė.

Liko tik formalumas – sumokėti oficialius mokesčius ir atsiimti leidimus.

Siūlė nekreipti dėmesio

Tačiau problemų kilo, kai „Lietuvos rytas“ šią informaciją paviešino.

Specialią spaudos konferenciją surengęs vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis paneigė dienraščio publikacijoje išvardintus faktus ir oficialiai pareiškė, kad minimiems Rusijos nusikaltėliams leidimai niekada nebus išduoti.

Tačiau paslaptingo buto savininkas nuramino pinigus jau sumokėjusius užsakovus. Jis pakvietė juos atvykti į Vilnių ir atsiimti leidimus.

Pirmasis į Lietuvą atvažiavo A.Jevlojevas. Jis beveik dviem savaitėms apsigyveno prabangaus sostinės viešbučio „Mabre“ prezidentiniuose apartamentuose, kurių paros kaina – apie 300 eurų.

Neskubėjo palikti Vilniaus

Gavęs garantijas, kad leidimas tikrai bus išduotas, sausio 22 dieną A.Jevlojevas už leidimo išdavimą skubos tvarka sumokėjo 58 eurus ir baigiantis darbo dienai atvyko į Vilniaus vyriausiojo policijos komisariato Migracijos valdybą.

Ten buvo paimti jo pirštų atspaudai, jis buvo nufotografuotas, atlikti kiti formalumai.

Sausio 29 dieną A.Jevlojevui buvo išduotas leidimas laikinai gyventi Lietuvoje.

Vyras dar savaitę gyveno „Mabre“ viešbučio prezidentiniuose apartamentuose, o paskui išvyko.

Teisininką kvietė į apklausas

Po „Lietuvos ryto“ publikacijos kilus skandalui ministras S.Skvernelis nurodė nedelsiant pradėti ikiteisminį tyrimą – išsiaiškinti, kas kaltas dėl neteisėtai išduoto leidimo Rusijos nusikalstamo pasaulio šului.

Atlikti šį tyrimą buvo patikėta Policijos departamento Imuniteto valdybai. Jos pareigūnai jau po kelių dienų apsilankė Pilies gatvėje esančiame paslaptingame bute ir jo šeimininkui nurodė atvykti į apklausą.

Apklausa truko beveik keturias valandas. Manoma, kad pareigūnai teisininką klausinėjo apie jo ryšius su V.Kastujevu, domėjosi, ar šis nepažįsta Vilniaus policijos vadovo Kęstučio Lančinsko ir Migracijos valdybos viršininko Gintaro Bagužio. Tačiau apie buto Pilies gatvėje šeimininko ryšius su viceministru E.Jankevičiumi klausimų nebuvo.

Viceministrui – galvos skausmas

Pats viceministras jau po pirmosios apklausos buvo gerokai sunerimęs.

Yra duomenų, jog jis atvyko į butą Pilies gatvėje ir paprašė, kad šeimininkas pašalintų visus su juo susijusius dokumentus.

Kalbama, kad savo bičiulių viceministras klausinėjo, kaip šioje situacijoje jam pasielgti – prisipažinti ministrui S.Skverneliui apie savo ryšius su buto Pilies gatvėje šeimininku ar laukti ir tikėtis, jog ši informacija ne tik neišplauks į viešumą, bet ir nepasieks ministro.

Laisvai keliauja po Europą

O leidimą nuolat gyventi Lietuvoje gavęs įteisintas vagis A.Jevlojevas ir toliau naudojasi jam išduoto dokumento privalumais.

Nors viešai skelbiama, kad leidimas jam panaikintas, A.Jevlojevas nevaržomai skraido po Europos valstybes ir pasieniečiams bei muitininkams pateikia tokią teisę suteikiantį leidimą gyventi Lietuvoje.

Į teismą – dėl itin brangių telefonų

* Finansiniais nusikaltimais įtariamas skandalingas verslininkas V.Kastujevas šiuo metu laukia teismo. Jis ir dar trylika asmenų yra įtariami dalyvavę tarptautinės organizuotos grupuotės veikloje ir savo nelegalia veikla valstybei padarę ne vieną milijoną litų nuostolių.

* V.Kastujevas su kitais grupuotės nariais buvo sulaikytas pernai spalio 28 dieną. Vilniaus miesto apylinkės teismas verslininką leido suimti dviem mėnesiams, bet praėjus vos kelioms dienoms prokurorai persigalvojo ir V.Kastujevą paleido už užstatą.

* Buvęs Vilniaus „Žalgirio“ futbolo klubo savininkas ir kiti grupuotės nariai yra kaltinami kelerius metus nelegaliai prekiavę prabangiais mobiliaisiais telefonais „Vertus“ ir tauriaisiais metalais.

* Teigiama, kad per neapmokestinamąsias bendroves buvo vykdomas nelegalus verslas, kurio apyvarta, tyrėjų duomenimis, galėjo viršyti 10 milijonų litų.

* Ikiteisminio tyrimo duomenimis, grupuotės nariai ES valstybėse įsigydavo telefonų „Versus“, kurių vienas kainuoja nuo 5000 iki 20 000 eurų.

* Telefonai buvo perkami legaliai, po to išgabenami į NVS šalis ir ten parduodami be dokumentų. Tokiu būdu gaujos nariai turtėjo nemokėdami nei pelno, nei importo mokesčių.

* Prekyba metalu vykdavo atvirkščiai – iš kitų valstybių metalas per Lietuvą buvo išgabenamas į ES šalis ir ten pelningai parduodamas.

* Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos duomenimis, nelegalia veikla grupuotė vertėsi nuo 2011 metų, kai V.Kastujevas išėjo iš Rusijos kalėjimo ir grįžo į Lietuvą.

* 2008 metais jis buvo sulaikytas Maskvoje, jam buvo pateikti įtarimai turto prievartavimu. Po metų teismas kaltinimus perkvalifikavo į sukčiavimą dideliu mastu.

* Milijonierius ir jo bendrininkai buvo pripažinti kaltais dėl to, kad reikalavo 1 milijono JAV dolerių bei 1,5 milijono eurų iš banko „Industrijos kreditas“ vadovybės.

* V.Kastujevui buvo skirta penkerių metų laisvės atėmimo bausmė, tačiau iš kalinimo įstaigos jis buvo paleistas pirma laiko ir 2011 metais grįžo į Lietuvą.

Būtina keistis

* Po „Lietuvos ryto“ straipsnių, atskleidusių, kad leidimus gyventi Lietuvoje gauna ir Rusijos nusikaltėlių šulai, vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis (nuotr.) pareiškė, kad Migracijos departamentui reikalingos rimtos pertvarkos.

* Vyriausybei bus pateikti du projektai, kurie, S.Skvernelio nuomone, padės ne tik ateityje išvengti panašių klaidų, bet ir taupys mokesčių mokėtojų pinigus.

* „Svarbiausia, kad institucijos būtų atsakingos nuo pradžios iki galo už tam tikrus procesus. Jei žmogus kreipėsi dėl leidimo laikinai gyventi Lietuvoje, tai jis leidimą ir turi pasiimti iš tos pačios institucijos“, – vakar „Lietuvos ryto" televizijos laidos „Lietuva tiesiogiai“ vedėjai Daivai Žeimytei kalbėjo S.Skvernelis.

* Ministras mano, kad leidimų gyventi išdavimas Lietuvoje turėtų gulti ant Valstybės sienos apsaugos tarnybos ir Policijos departamento pečių.

* Pasak S.Skvernelio, aiškinantis, kieno dėka leidimus gyventi Lietuvoje gavo Rusijos nusikaltėlių šulai Achmedas Jevlojevas ir Olegas Šamaninas, yra atliekami du tyrimai – tarnybinis ir ikiteisminis. Kaltieji kol kas nenustatyti.

* „Dalį darbo padarė Migracijos departamentas, dalį Migracijos valdyba, po to kažkas su kažkuo nesusišnekėjo, kažko neinformavo, nebuvo kažkokio formalaus rašto. Nors visi žinojo, kad buvo priimtas skandalingas sprendimas, leidimas vis tiek išduotas“, – kalbėjo S.Skvernelis.

Daugiau naujienų – mūsų „Facebook“ paskyroje. Spauskite čia ir sekite mus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.