Rinkimų triukai stebino

2054. Tiek maždaug mėnesiui per savivaldos rinkimus buvo padidėjęs Alytaus rajono gyventojų skaičius. Dabar vėl viskas grįžta į ankstesnes vėžes.

Per rinkimus kai kuriose savivaldybėse balsavo ir kitų vietovių gyventojai.<br>P.Mantauto nuotr.
Per rinkimus kai kuriose savivaldybėse balsavo ir kitų vietovių gyventojai.<br>P.Mantauto nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Genovaitė Rafanavičienė („Lietuvos rytas“)

Mar 25, 2015, 5:00 AM, atnaujinta Jan 8, 2018, 8:44 AM

Alytaus rajonas rinkimų migrantų skaičiumi vėl, kaip ir prieš ketverius metus, pirmavo šalyje.

Tačiau Gyvenamosios vietos deklaravimo informacinėje sistemoje jokių pakeitimų neatsirado, nes tokie piliečiai savivaldybių civilinės metrikacijos skyriams ar seniūnijoms nepateikė naujų gyvenamosios vietos deklaracijų.

Pildydami F5 formos prašymą pakeisti rinkimų apylinkę žmonės turėjo įrodyti, kad jos teritorijoje tik rinkimų laikotarpiu turi faktinę gyvenamąją vietą, nesvarbu, kur ją deklaravę.

Iš 2054 rinkėjų vieni trumpam Alytaus rajono gyventojais tapo savo noru, o kiti tokius prašymus pasirašė apgaulės būdu.

Pasirašė poliklinikoje

Antai 74 metų alytiškė Č.K., visada balsuojanti Alytaus mieste, Šaltinių rinkimų apylinkėje, gavo rinkėjo kvietimą ir atėjo čia atiduoti balso už pasirinktą kandidatą į merus ir partiją. Bet išgirdo, kad išbraukta iš šio rinkėjų sąrašo.

Gyvenamąją vietą savo bute mieste deklaravusi moteris išsigando, kad be jos žinios kažkoks piktavalis taip pasielgė.

Sužinojusi, kad įrašyta į Luksnėnų rinkimų apylinkę Alytaus rajone, Č.K. sunerimo: negi iš naujo teks pildyti gyvenamosios vietos deklaraciją, kad vėl taptų alytiške?

Luksnėnų rinkimų apylinkėje Č.K. buvo nuraminta, jog gyvenamosios vietos vėl deklaruoti nereikės, nes F5 prašymas ir jame nurodyta faktinė gyvenamoji vieta galioja tik per rinkimus.

Pamačiusi F5 lapą moteris prisiminė tokiame pasirašiusi poliklinikoje, kai medicinos sesuo paklausė, ar nesutiktų pasirašyti už kažkokį kandidatuojantį gydytoją, kurio net pavardės neprisimena.

Č.K. naujoje apygardoje gautus biuletenius sugadino.

Tokiu pat būdu prašymų prirašė ir Alytaus priemiestyje esančių sodininkų bendrijų nariai. O ne vienos mieste įsikūrusios bendrovės vadovai darbuotojus privertė tapti rinkėjais rajone, kur patys verslininkai ar jų giminaičiai pretendavo į savivaldybės tarybą.

Viename bute – 28 asmenys

Rinkimų migrantais Alytaus rajone susidomėjusi Vyriausioji rinkimų komisija patikrino dalį F5 formos prašymų autorių keturiose apylinkėse – Miklusėnų, Nemunaičio, Pivašiūnų ir Simno.

„Pamatėme daug problemų. Bet nesame policija, todėl negalime bausti. Seniūnai pasirašė ir labai įtartinus prašymus. Viename keturių butų name faktinę gyvenamąją vietą nurodė papildomai 20 asmenų iš kitų rinkimų apygardų.

Parduotuvėje Miklusėnuose prisiregistravo net aštuoni asmenys.

Kandidatas į tarybą pateikė rinkimų apylinkei 43 rinkėjų sąrašą iš jo vadovaujamos mokyklos. Dar penki nuolatinę gyvenamąją vietą tos mokyklos bendrabutyje įrodė pateikę laikraščio prenumeratos dviem mėnesiams kvitus.

Kai vienu F5 prašyme nurodytu telefonu paskambinau, atsiliepusi moteris tvirtino, kad jos sūnus tikrai registruotas ir gyvena pas ją mieste, o ne tame miestelyje“, – pasakojo Vyriausiosios rinkimų komisijos narė Živilė Verbylaitė.

Pakako net paliudijimų

Rinkėjui, norinčiam įrodyti, jog šiuo metu gyvena pageidaujamos balsuoti rinkimų apylinkės teritorijoje, pakako kartu su užpildytu ir pasirašytu F5 prašymo lapu pateikti paprasčiausius įrodymus.

Kai kurie piliečiai parodydavo nurodytu adresu gautus laikraščio prenumeratos ar mokesčių kvitus, buto nuomos sutartį, kiti – seniūno pažymą ar dviejų vietos gyventojų paliudijimą, pažymą apie nuosavybę, pavyzdžiui, miško ar pelkės lopinėlį.

Pateikė pataisas

* Pagal Konstituciją ir Konstitucinio teismo išaiškinimus, rinkti vietos valdžią gali tik nuolatiniai savivaldybių gyventojai.

* Siekdama, kad rinkimai būtų skaidresni, prezidentė D.Grybauskaitė pateikė Seimui įstatymo pataisas.

* Siūloma nustatyti, kad nuolatiniu savivaldybės gyventoju būtų laikomas tas asmuo, kuris savo gyvenamąją vietą savivaldybėje deklaravo likus ne mažiau kaip 90 dienų iki rinkimų dienos.

* Jeigu gyvenamoji vieta deklaruota likus mažiau kaip 90 dienų iki rinkimų, jis teisę balsuoti turi toje savivaldybėje, kurioje buvo registruotas anksčiau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.