A. Matulo pasiūlymas mažinti Seimo narių skaičių buvo išjuoktas

Seime svarstytas klausimas dėl parlamentarų skaičiaus mažinimo. Nieko nuostabaus, kad parlamente tai sukėlė audringas diskusijas. Nieko keisto ir tai, kad projektas buvo atmestas.

Siūloma mažinti Seimo narių skaičių.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Siūloma mažinti Seimo narių skaičių.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Evelina Valiuškevičiūtė

Mar 26, 2015, 6:19 PM, atnaujinta Jan 8, 2018, 4:56 AM

Projekto dėl Seimo narių mažinimo iki 101 nario iniciatorius ir rengėjas – konservatorius Antanas Matulas. Už jo inicijuotą pataisą balsavo 15 Seimo narių, prieš buvo 8, susilaikė 30 parlamentarų.

„Aš manau, kad Seimo darbas nepablogės, jei dirbs mažiau parlamentarų“, – sakė A.Matulas.

Pataisą kritikavo

Tačiau čia pat jis gavo kritikos – ne tik iš kitų frakcijų narių, bet ir konservatorių frakcijos.  Socialdemokratas Eduardas Šablinskas paragino „baigti žaisti su Konstitucija“.

„Pateikėte statistiką, bet ar tokiu būdu mes nelaužome tradicijų? Ką čia reikės daryti, futbolą lošti?“, – mostelėjęs į salę klausė E.Šablinskas.

Jis susirūpino korupcijos klausimu. Esą tokiu atveju bus galima papirkti mažiau Seimo narių, nei dabar. Toks argumentas papiktino A.Matulą: „Labai blogai, jeigu yra Seimo narių, kurios galima papirkti.“

„Saugumo požiūriu, Lietuva bus dar greičiau išparduoda. Pripratome, tai ir dirbkime, kiek yra. Gal neverta tokių dalykų daryti? Ne laikas prie tokios geopolitinės situacijos“, – sakė E.Šablinskas.

„Dėl salės problemos nėra, pats išmontuočiau kėdes. Čia būtų pastatytos gėlės ir būtų gražiau posėdžiauti. Naujos salės nereikės statys“, – atrėžė A.Matulas.

„Būtų geriausia iš viso paleisti Seimą. Turbūt reitingai pakiltų greitai. Čia įvairiai galima kalbėti, atsižvelgiant į populizmo laipsnį. Kas būtų, jeigu žmonės masiškai pradėtų grįžti į Lietuvą? Vėl keistume?“, – iš projekto šaipėsi parlamentaras Linas Balsys.

Politiką aršiai kritikavo jo frakcijos bendražygis Kęstutis Masiulis.

„Dar populiariau būtų siūlyti, kad po kadencijos, Seimo nariai tris metus atsėdėtų kalėjime. Tai visi tam pritartų ir tauta dar labiau nešiotų A.Matulą ant rankų už tokį pasiūlymą.

Labai saugu siūlyti tokį pasiūlymą, kuris tikrai nepraeis. Ir ypač smagu, kai žinai, kad tai populiaru. Žaisti tautos neišsilavinimu yra bjauru. Nepriimtina tai daryti“, – sakė konservatorių frakcijos narys K.Masiulis.

Sutaupytų lėšų

Iniciatoriai pabrėžia, kad priėmus šias pataisas, parlamento darbas taptų efektyvesnis ir racionalesnis, padidėtų visuomenes pasitikėjimas.

Skaičiuojama, kad sumažinus parlamentarų skaičių, valstybė vien dėl tiesioginių išlaidų sutaupytų apie 3,6 mln. eurų.

Tačiau Seimo Teisės departamentas įvertinęs projekto atitiktį, pateikė pastabas. Pagal projekto nuostatas Seimo narių skaičius sumažėtų 40 Seimo narių. Atitinkamai pagal Seimo rinkimų įstatymą sumažėtų Seimo narių, renkamų vienmandatėse ir daugiamandatėje rinkimų apygardoje.

Departamentas pabrėžia, kad svarstytina, ar Seimo narių skaičiaus sumažinimas, kaip priemonė, leidžianti sutaupyti valstybės biudžeto lėšas, nesikerta su poreikiu užtikrinti platesnį Lietuvos Respublikos piliečių atstovavimą parlamente. Sumažinus parlamentarų skaičių, reikėtų Seimo komiteto ir komisijų pertvarkymo.

„Projekte nėra nustatyta kita (vėlesnė) siūlomos nuostatos taikymo pradžios data. Todėl, jeigu šis projektas būtų priimtas šios kadencijos Seime, Konstitucijos 55 straipsnio nuostata „Seimą sudaro Tautos atstovai – 101 Seimo narys“ įsigaliotų ne anksčiau kaip po vieno mėnesio nuo priėmimo“, – rašoma departamento išvadoje.

Vadinasi, nuo tos dienos ši nuostata turėtų būti taikoma 2012-2016 m. kadencijos Seimo nariams. Todėl diskutuotina, kaip būtų sprendžiama teisinė situacija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.