Seimo senbuvis apie S.Skvernelį: „Ministras turėtų trauktis“

Siūlymą iki galvos įteisinti apsaugą dešiniųjų patriarchui Vytautui Landsbergiui pateikęs vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis po patirto fiasko Seime turėtų trauktis iš šio posto.

Ministras S.Skvernelis sulaukė priekaišto, kad nemoka politinės abėcėlės.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Ministras S.Skvernelis sulaukė priekaišto, kad nemoka politinės abėcėlės.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Tadas Ignatavičius

Mar 26, 2015, 5:14 PM, atnaujinta Jan 8, 2018, 4:56 AM

Tokios nuomonės laikosi vienas politikos senbuvių – Seimo Aplinkos apsaugos komiteto vadovas Algimantas Salamakinas. Socialdemokratas antradienį Seimo posėdyje susikirto su tribūnoje stovėjusiu politikos naujoku.

Parlamentarui užkliuvo, kad S.Skvernelis, ragindamas politikus pritarti siūlymui įstatymu įteisinti apsaugą buvusiam Aukščiausiosios Tarybos – Atkuriamojo Seimo pirmininkui V.Landsbergiui, daug kartų jį įvardijo buvus faktiniu valstybės vadovu.

Bet A.Salamakinas priminė, kad daugiau kaip prieš dešimt metų Konstitucinis teismas išaiškino, jog šios pareigos negali būti prilyginamos valstybės vadovo pareigoms. „Ministre, ar jums teismo išvados yra privalomos, ar jūs gyvenate pagal savo, atleiskite, paniatkas?“, – vartodamas kalinių žargoną į buvusį policijos vadovą kreipėsi parlamentaras.

Vėliau socialdemokratas piktinosi, kad ministras ne tik esą neskaito Konstitucinio teismo sprendimų, bet ir neišmano elementarios politinės abėcėlės. „Absoliučiai nenormalu, kai už valdančiosios daugumos ministro pasiūlymą Seime balsuoja vos vienas valdančiosios daugumos atstovas. Aš jo vietoje po tokio balsavimo atsistatydinčiau“, – rėžė Seimo senbuvis.

A.Salamakinas negailėjo kritikos ir partijos lyderiui Algirdui Butkevičiui, kurio vadovaujama Vyriausybė buvo pritarusi ministro S.Skvernelio teikiamam įstatymo projektui. „Aš ir premjerui turiu klausimų, ką jie neša į Seimą? Prieš tai jį reikėtų suderinti bent koalicijoje. Juk vieną kartą panašus klausimas Seime jau buvo svarstomas ir atmestas“, – priminė komiteto vadovas.

Tiesa, A.Salamakinas kiek sutirštino spalvas kalbėdamas apie balsavimo rezultatus. Už tai, kad V.Landsbergiui būtų įteisinta apsauga balsavo ne vienas, bet penki valdančiosios daugumos atstovai.

Vis dėlto dauguma valdančiosios koalicijos atstovų per antradienį vykusį balsavimą susilaikė, o opozicijos balsų pritarti įstatymo pataisoms po pateikimo neužteko. Seimas taip pat nepritarė, kad projektas būtų tobulinamas.

Panašu, kad tokie balsavimo rezultatai S.Skverneliui buvo netikėti. „Vyriausybė šitą įstatymą teikė tik gavusi politinį pritarimą. Kiek žinau, projektas buvo suderintas su visomis politinėmis partijomis ir visus tenkino“, – pripažino ministras.

S.Skvernelis negalėjo paaiškinti, kodėl projektui pasiekus Seimo salę nutiko priešingai. „Tai ne pirmas kartas, kai iš pradžių sutariama vienaip, po padaroma – kitaip“, – svarstė ministras.

Ministerijos vadovas apgailestavo, kad viena vertus politikai nepraleidžia progos pasidžiaugti atkurta nepriklausomybę, bet kažkodėl nenori atiduoti tam tikros duoklės ypač prie to prisidėjusiam asmeniui. „Juolab, kad ta duoklė visai nedidelė ir pagrįsta – apsaugoti tą žmogų. Manau, kad tokius balsavimo rezultatus lėmė kerštas“, – portalui pareiškė S.Skvernelis.

Nepaisant antradienį priimto nepalankaus Seimo sprendimo, S.Skvernelis tikino, kad V.Landsbergis ir toliau bus saugomas. „Kol tarnybos mano, kad yra grėsmė šiam žmogui, tol privalome užtikrinti jo apsaugą. Bet tai bus ir toliau daroma iš vidinių Vadovybės apsaugos departamento resursų“, – kalbėjo ministras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: prokurorai baigė ikiteisminį tyrimą dėl R. Žemaitaičio