Politinės šmėklos iš Laisvės alėjos nesitraukia

Neveikiančių ar beveik nusibaigusių partijų, visuomeninių sambūrių štabai, pasipuošę iškilmingomis iškabomis, seniai tapo vaiduokliais, bet, tvirtai įleidę šaknis mieste, užima brangų plotą.

Apmirusi Kovotojų už Lietuvą sąjunga įsiskolino už būstinę Laisvės alėjoje.
Apmirusi Kovotojų už Lietuvą sąjunga įsiskolino už būstinę Laisvės alėjoje.
Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys („Lietuvos rytas“)

Mar 27, 2015, 11:13 AM, atnaujinta Jan 8, 2018, 4:07 AM

Jeigu Lietuvos politika per savivaldos rinkimus susidomėjęs užsienietis apie ją spręstų perėjęs Laisvės alėją, jam susidarytų klaidingas vaizdas. Atrodytų, kad pagrindinė valdančioji partija Lietuvoje – Vytauto Šustausko vadovaujama Kovotojų už Lietuvą sąjunga (KLS), kuri iš esmės jau mirusi.

Taip pat ir vos kvėpuojanti Tautos pažangos partija (TPP) atrodytų labai reikšminga, nes, kaip ir „kovotojai už Lietuvą“, yra įsikūrusi miesto vizitine kortele vadinamoje Laisvės alėjoje. Tiesa, miesto centre, Laisvės alėjoje ir gretutinėse gatvėse, veikia ir liberalų, socialdemokratų štabai, bet jie kukliai susigūžę tūno per kiemus pasiekiamose būstinėse.

V.Šustauskas išeina į pensiją

Gal Laisvės alėjai ir Kaunui apskritai būtų naudingiau, jei veiklos nevykdančių ar beveik nevykdančių partijų vietoje įsikurtų verslo įstaigos?

„Laikinoji sostinė“ apie tai paklausė Kauno mero rinkimus laimėjusio Visvaldo Matijošaičio – gal jis imsis žygių iškeldinti politines šmėklas iš miesto širdies ir skatins verslą?

Bet V.Matijošaitis tik tarstelėjo: „Aš tokių dalykų nepastebėjau.“

O juk ant Laisvės al. 37-uoju numeriu pažymėto namo kabo stendas, skelbiantis, jog čia yra Kovotojų už Lietuvą sąjunga, kurios pirmininkas – V.Šustauskas. Nurodytos ir priėmimo valandos, bet iš tiesų durys beveik visą laiką užrakintos.

Pats V.Šustauskas neslėpė, jog partinė veikla jam įgriso, o beveik 100 kvadratinių metrų patalpos – akmuo po kaklu.

„Na.. ta partija ir na... tos patalpos. Skolų tik pasidarėme, juk rėmėjų neturime, už šildymą susimokėti pinigų nėra. Patalpas grąžinsiu savivaldybei, partiją paleisiu, man jau laikas į pensiją“, – savikritiškai pareiškė žodžio, ypač rusiško keiksmažodžio, kišenėje neieškantis vargetų karalius.

V.Šustauskas įleido šaknis į Laisvės alėją 2000-aisiais, kai jo vadovaujama Laisvės sąjunga buvo laimėjusi daugumą miesto taryboje. „Šustauskinė“ savivaldybė tuomet Laisvės sąjungai patalpas skyrė 20 metų.

Išsikelti net negalvoja

Laisvės alėjoje virš buvusio „Kanklių“ kino teatro jau daugiau kaip 20 metų kabo kiek apsitrynusi, bet dar gerai matoma Tautos pažangos partijos (TPP) iškaba. Ši partija beveik pasitraukusi iš aktyvaus politinio fronto, jau seniai nėra laimėjusi nė vienos vietos net savivaldos rinkimuose.

Tačiau paskambinus atsiliepė Danute prisistačiusi moteris. Ji sakė čia dirbanti visuomeniniais pagrindais, atlyginimo negaunanti. Anot Danutės, čia veikia visuomeninė organizacija, puoselėjanti tautines vertybes. „Ateina žmonės, lektoriai, paskaitos skaitomos“, – paaiškino.

Iš „tvarkiečių“ gretų vėl vadovauti TPP sugrįžęs signataras Egidijus Klumbys tikino, jog partija dar gyva ir veikia. Už patalpas Kaune ji pati susimoka mokesčius.

Tačiau TPP tinklalapyje paskutinės naujienos baigiasi 2008 metų aktualijomis, apie partijos narių skaičių ten nieko nerašoma.

Besibaigiančios kadencijos miesto savivaldybėje partija „Jaunoji Lietuva" turi 3 vietas ir vicemero postą. Tačiau šiuos rinkimus jaunalietuviai pralaimėjo, neturės nė vieno mandato.

Jaunalietuviai – be vietos

Jaunalietuvių partija registruota Kurtinių gatvėje (Panemunėje), bet vargu ar suklypusį medinuką galima būtų pavadinti politinės organizacijos būstine. Vienintelis jaunalietuviškų idėjų liudininkas – apsitrynęs lietuviškas kryžius.

Pasirodo, jokios būstinės čia ir nėra, tai tik formalus „Jaunosios Lietuvos“, kaip juridinio asmens, registracijos adresas. Šiame name Kurtinių gatvėje gyveno 2011 metais miręs buvęs Kauno miesto tarybos narys Andrius Skimborauskas.

„Nuolatinės vietos susiburti mes neturime, Vyriausybė neremia, nes per rinkimus Lietuvos mastu neperžengėme 5 proc. barjero. Išlaikyti patalpas būtų per brangu“, – prisipažino jaunalietuvių vadas Stanislovas Buškevičius.

Ir konservatoriai taupo

Kaunas laikomas konservatorių tvirtove – nors pastarieji savivaldos rinkimai šiek tiek pakeitė šį įvaizdį, Tėvynės sąjunga Kaune, kaip ir visoje Lietuvoje, išlieka viena gausiausių partijų.

Tačiau tuo metu, kai mirštančios partijos paskutinės valandos laukia Laisvės alėjoje, konservatoriai glaudžiasi patalpose Savanorių prospekte.

„Anksčiau turėjome patalpas ir Laisvės alėjoje, bet jų atsisakėme. Taip padarėme po to, kai nusprendėme visų trijų skyrių veiklą perkelti į vieną būstinę. Nėra reikalo švaistyti lėšas“, – teigė Kauno konservatorių vadovas Andrius Kupčinskas.

Prievarta iškeldinti negalima

Antanas Slušnys, Kauno miesto savivaldybės administracijos Turto skyriaus vedėjas:

„Pagal papildytą įstatymą partijos, visuomeninės organizacijos patalpų nuomos sutartį turi atnaujinti kas 5 metus.

Kovotojų už laisvę sąjunga savivaldybės tarybos 2000 metų sprendimu sudarė nuomos sutartį iki 2020 metų. Tautos pažangos partija irgi spėjo laiku sudaryti ilgalaikę nuomos sutartį. Kol partija, visuomeninė organizacija neišregistruota iš Teisingumo ministerijos patvirtintų sąrašų, iškeldinti jos negalima. Kiek man žinoma, Laisvės alėjoje įsikūrusios partijos patalpomis naudojasi teisėtai.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.