Puota senelių globos namuose neišvertė direktorės iš posto

Belaukiant tikrintojų stalas buvo sutvarkytas, poilsio kambarys – išvėdintas. Tačiau pikantiški vaizdeliai senelių globos įstaigoje liko įamžinti korespondentų nuotraukose.

Telšių rajono senelių globos namuose darytos nuotraukos, kuriuose užfiksuotos darbo metu puotaujanti direktorė ir jos pavaldinės, neįtikino Telšių rajono savivaldybės tarybos narių – balsų dauguma nuspręsta vadovę palikti poste.<br>A.Budrio nuotraukos
Telšių rajono senelių globos namuose darytos nuotraukos, kuriuose užfiksuotos darbo metu puotaujanti direktorė ir jos pavaldinės, neįtikino Telšių rajono savivaldybės tarybos narių – balsų dauguma nuspręsta vadovę palikti poste.<br>A.Budrio nuotraukos
Daugiau nuotraukų (1)

Giedra Akavickienė

2015-03-27 21:16, atnaujinta 2018-01-08 02:45

Sutvarkė įkalčius, bet liko nuotraukos   Praėjusį penktadienį, kovo 20 dieną, darbo pabaigoje pusę trijų į Senelių globos namų darbuotojų poilsio kambarį įsiveržę žurnalistai apstulbo. Vaišėmis nukrautas stalas, keturios didelės taurės ir maždaug iki pusės nugertas degtinės butelis.   Išgertuvėse dalyvavo pati direktorė ir dar keletas moterų, kurios skubiai dingo. Apie darbo metu Senelių globos namų personalo girtavimą žurnalistai telefonu pranešė Telšių rajono savivaldybės administracijai.

Belaukiant tikrintojų stalas buvo sutvarkytas, poilsio kambarys – išvėdintas. Tačiau pikantiški vaizdeliai senelių globos įstaigoje liko įamžinti korespondentų nuotraukose.

Atskubėjusiai kompetentingų valdininkų delegacijai nieko kito nebeliko, kaip kviesti policiją siekiant nustatyti, ar valdiškos įstaigos personalas vartojo alkoholio. Nors ir be alkotesterio buvo akivaizdu, kad moteriškės ragavo „velnio lašų“.   Senelių globos namų direktorė Genovaitė Šliogerienė įpūtė 1,13 promilės, o jos sekretorė Dalia Jakumavičienė – 1,48. Nebežino, ką gėrė

Belaukiant komisijos, G.Šliogerienė žurnalistus tikino nė lašo negėrusi alkoholio. „Nebėra draugų ir sąžinės. Žurnalistus iškvietęs žmogus pats padarė man pagerintą arbatą. Ačiū Dievui, nespėjau jos išgerti“, – tvirtino vadovė.

Paskui moteriškės papasakojo pasidariusios kokakolos ir brendžio kokteilį, bet šio esą nespėjusios išgerti.

Tuo tarpu į įvykio vietą atvykusiems tikrintojams iš Savivaldybės direktorė jau aiškino išgėrusi pagerintos kavos.

Ta pati Senelių globos namų direktorė pasiaiškinime Savivaldybės administracijos direktoriui Sauliui Urbonui išdėstė, jog tądien šventė Žemės dieną ir darbe išgėrė kokteilį.

Gyvenimo ironija – tuo metu, kai policininkai davė pūsti alkotesterį direktorei ir jos pavaldinėms, kitame kabinete buvo skubiai kviečiami greitoji medicinos pagalba sunegalavusiam seneliui.

„Paslydusi“ direktorė sulaukė palaikymo

Surinktą policijos medžiagą tiria Telšių rajono savivaldybės administracijos darbuotojai.   Tačiau Telšių rajoną sukrėtęs skandalas Senelių globos namuose, kur demaskuotos darbo metu girtavusios direktorė ir sekretorė, baigėsi dideliu šnipštu – G.Šliogerienė toliau vadovaus valdiškai įstaigai ir ... turės nubausti kartu su ja gėrusią pavaldinę.   Praėjus pusei savaitės po nuotykio su alkoholiu valdiškoje įstaigoje prasižengėlės elgesį svarstė Telšių rajono savivaldybės tarybos Sveikatos ir socialinių reikalų komiteto narės – Irena Skernevičiūtė, Virginija Vitkauskienė, Laima Jurytė-Zakarauskienė ir Daiva Ragauskienė, kurios solidariai priėmė sprendimą – užteks griežto papeikimo.   Paskutiniame kadenciją baigiančios Tarybos posėdyje buvo svarstomas ir klausimas dėl tarnybinio nusižengimo, drausminės nuobaudos skyrimo G.Šliogerienei ir jos darbo sutarties nutraukimo.   Savivaldybės meras Vytautas Kleiva, užsimindamas, kad posėdžio pabaigoje liko nemalonūs klausimai, pasiteiravo, ar Senelių globos namų direktorė norinti tarti žodį?   Į tribūną įžengusi G.Šliogerienė visų pirma pasisakė nuoširdžiai besigailinti dėl to, kas įvyko. „Kalta – tik aš“, – sakė moteris. G.Šliogerienė pabrėžė ilgus darbo Senelių globos namuose metus nė karto neprasižengusi, o skatinta daug kartų. „Myliu savo darbą, prašau neatimti galimybės dirbti“, – prašė ji Tarybos narių.  

Girtaujantiems darbe – žalia šviesa

Po direktorės išpažinties pasisakė Savivaldybės tarybos narė Stefa Naujokienė, kuri leido suprasti, kad šis „paslydimas“ greičiausiai nėra pirmas.   Tiesa ta, kad pagal tikimybių teoriją darant klaidas sunku pirmą kartą įkliūti. Beje, tai patvirtino ir kiti šaltiniai, pasak kurių, praėjęs penktadienis, kai Senelių globos namuose darbuotojų rankose lingavo sklidinos taurės, toli gražu ne pirmas. Tokie vaizdai per valdiškos įstaigos langus esą aplinkinių daugiabučių namų gyventojams – jokia naujiena.   Socialdemokratė S.Naujokienė, kurią gyventojai išrinko ir į naująją Tarybą, posėdyje prašė kolegų susimąstyti – juk vis dėlto kalbama apie Savivaldybei priklausančią įmonę.   „Kokį signalą siunčiame kitoms įmonėms? Ar tai reiškia, kad Savivaldybės įmonių darbuotojai galės girtauti vidury dienos, nes atsipirks pabarimu?“ – retoriškai klausė S.Naujokienė.   Akivaizdu, kad Tarybos nariai Žemaitijoje gerai žinomos psichiatrės S.Naujokienės žodžių neišgirdo. Balsavimas baigėsi G.Šliogerienės naudai. Direktorė liko savo pareigose atsipirkusi griežtu papeikimu. Atlyginimas auga kaip ant mielių

Prasižengusiai Senelių globos namų direktorei viešai pasiūlyta atsistatydinti, tačiau kur Lietuvoje rasi tokį kvailį, kad savo noru atsisakytų valdžios galių, ramaus gyvenimo ir garantuoto atlyginimo?

Štai Savivaldybės interneto tinklapyje skelbiama, kad Senelių globos namų direktorė 2014 metais ant „popieriaus“ gavo 3845,02 lito atlyginimą, tai yra 1113,59 euro, o tų pačių metų ketvirtame ketvirtyje alga jau pašoko iki 4717,33 lito, tai yra 1366,23 euro.   Su direktore pagerintą kavą gėrusios sekretorės alga gerokai mažesnė. 2014 metais ji siekė 1110,36 lito arba 321,58 euo, o paskutinį tų pačių metų ketvirtį išaugo iki 1368,33 lito arba 396,30 euro.  

Ar etiška bausti sugėrovę?

Tarybos posėdyje S.Naujokienė prašė balsuojančių susimąstyti, kaip po šios istorijos Senelių globos namų direktorei reikės toliau dirbti kolektyve, kaip vadovė turės nubausti su ja pačia kartu gėrusią sekretorę? Galų gale, ar tai etiška?   Tarybos narė S.Naujokienė klausė kolegų, kaip direktorė užtikrins Senelių globos namų darbuotojų drausmę, jeigu ji skolinga pavaldiniams už tai, kad šie surinko prasižengelę palaikančius parašus? Blogiausia, kad Senelių globos namų vadovė į šį nešvarų žaidimą įtraukė ne tik savo personalą, bet ir prižiūrimus senelius.  

Prašė vertinti širdimi

Pirmadienį, kovo 25 dieną, Telšių rajono savivaldybėje užregistruotas prašymas, adresuotas Telšių rajono merui Vytautui Kleivai, Savivaldybės administracijos direktoriui Sauliui Urbonui, Tarybai ir Tarybos komitetams.   Ranka parašytame prašyme rašoma (kalba netaisyta): „Mes, žemiau pasirašiusieji, vakar sužinojome apie mūsų direktorės Genovaitės Šliogerienės penktadienio (popietės) situaciją ir esame labai sukrėsti. Direktorę vertiname, kaip nuoširdų, kvalifikuotą žmogų, atsidavusį tiesioginiam darbui ir netausojančią jėgų visų mūsų labui. Manome, kad vienas atsitiktinis netinkamas poelgis, negali nubraukti 21 metų nuoširdaus darbo. Prašome įvertinti ir netaikyti pačios grieščiausios priemonės, nes pati niekada negirtokliavo ir netoleravo alkoholio vartojimo darbuotojų, ar senelių namų gyventojų tarpe. Labai prašytume, kai kuriuos dalykus vertinti ir širdimi. Prašytume įvertinti elgesį į įdėtą darbo indėlį, apsiriboti švelnesnia, įstatymais numatyta lengvesnia atsakomybės forma ir netaikyti pačios griežčiausios nuobaudos.“

Surinktas 61 palaikantis parašas   Prašymą pasirašė 36 Senelių globos namų darbuotojai ir 25 jų globojami gyventojai arba, kitaip sakant, seneliai.   Beje, tarp pasirašiusiųjų – ir sunkią valandą direktorės išdavyste apkaltinta Ernesta Jokšienė. Matyt, taip darbuotoja tikisi pagerinti darbo santykius su vadove po šios viešo išpuolio. Ką gi, reikia pripažinti, gynybinė taktika pasiteisino – Telšių rajono senelių globos namuose visi toliau dirbs lyg nieko nebūtų įvykę.   O gal nieko ir neįvyko? Ne gi čia didelis įvykis, kad po medelių sodinimo sušalusi direktorė su geriausiomis bendradarbėmis pasišildė pagerinta kava – juk seneliai prižiūrėti, pavalgę ir nuprausti.

Tokios nuotaiką gerinančių kavučių popietės tebeegzistuoja daugelyje valdiškų įstaigų ir po šio laimingai pasibaigusio pavyzdžio tikrai neišnyks. Ir nesvarbu, kad galbūt už lango su fotoaparatais tyko žurnalistai, – užsitrauksime žaliuzes ir užtrauksime smagią dainą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.