Žuvusios šilališkės dukra gyvens ne Olandijoje, o Lietuvoje

Klaipėdos apylinkės teismas visiškai patenkino žuvusios šilališkės sesers ieškinį ir nusprendė mažametę motinos netekusią mergaitę atskirti nuo tėvo – Olandijos pilietybę turinčio pakistaniečio. Moteris, iki šiol buvusi laikinąja vaiko globėja, pripažinta nuolatine globėja.

Lietuvos teismų sprendimai M.T.Islamui kol kas nepalankūs.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Lietuvos teismų sprendimai M.T.Islamui kol kas nepalankūs.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aušra Pilaitienė

Mar 27, 2015, 9:08 AM, atnaujinta Jan 8, 2018, 4:27 AM

Mergaitės tėvas kas mėnesį savo dukters išlaikymui turės skirti po 145 eurus. Jis taip pat privalės apmokėti visas bylinėjimosi išlaidas – 621 eurą. Tėvas be teismo leidimo negalės vaiko išvežti iš Lietuvos.

Tokį sprendimą penktadienį paskelbė Klaipėdos apylinkės eismo teisėjas Vaclovas Paulikas. Jį per 30 dienų galima apskųsti.

„Sprendimas priimtas vadovaujantis tarptautiniais teisės aktais. Pagal juos nustatyta vaiko teisė gyventi su tėvais, tačiau yra ir išimčių. Iš Nyderlandų Karalystės gauta oficialios informacijos apie atsakovo neigiamą praeitį, jis buvo ne kartą teistas. Be to, žuvus mergaitės motinai jis ilgą laiką su savo vaiku nebendravo. Sprendimas atskirti vaiką nuo tėvo nėra galutinis. Praėjus kuriam laikui ir pasikeitus aplinkybėms tėvas vėl galės kreiptis į teismą. Vaiko atskyrimas nepanaikina tėvo teisių ir pareigų rūpintis vaiku“, – sakė V.Paulikas.

Teisėjas negalėjo pateikti daugiau bylos detalių, nes teismo posėdžiai buvo uždari.

Panašų sprendimą prieš keletą savaičių priėmė ir Vilniaus apygardos teismas.

Teismas atmetė 51 metų Mohameto Tazulo Islamo prašymą išduoti leidimą grąžinti vaiką į Nyderlandų Karalystę.

Nuspręsta, kad mergaitės grąžinimas ir apgyvendinimas kartu su tėvu neatitinka vaiko interesų. Teismas priėjo prie išvados, kad vaikas gali patekti į netoleruotiną aplinką.

Įsiteisėjus šiai nutarčiai panaikintos pagal Vilniaus apygardos teismo vasario 2 dienos nutartį pritaikytos laikinosios apsaugos priemonės – draudimas jos globėjai išvežti vaiką iš Lietuvos Respublikos į užsienio šalis, pranešant apie tai Vidaus reikalų ministerijai.

Ieškovas tokį sprendimą iškart apskundė aukštesniajai instancijai.

Kova dėl šešiametės vyksta jau beveik aštuonis mėnesius, kai pernai liepą nuo mirtino elektros kirčio savo tėvų sodyboje kartu su mylimuoju žuvo 25 metų šilališkė Lina Šiokytė.

Po tragedijos laikinoji mergaitės globa skirta tąkart per stebuklą išsigelbėjusiai žuvusiosios seseriai Dovilei Vaitkevičienei. Iš pradžių buvo nelengva – mergaitė kalbėjo tik olandiškai. Dabar ji čiauška lietuviškai, lanko vaikų darželį.

Tragedija nutiko tuomet, kai Lina su savo draugu olandu Misheliu ir dukra atvažiavo į Lietuvą pas tėvus atostogų.

Tik baigusi mokyklą Lina susipažino su gerokai vyresniu M.T.Islamu iš Olandijos ir išvyko pas jį gyventi.

Linos artimųjų teigimu, poros santykiai nebuvo itin geri, niekas nepasikeitė ir gimus dukrelei. Moteris su vyru išsiskyrė, bet liko gyventi Olandijoje – išmoko anglų, olandų kalbų, dirbo pardavėja.

Po kiek laiko ji susipažino su Misheliu. Nuo tada viskas ėmė klostytis gerai. Mishelis mylėjo jos mergaitę, Lina jautėsi laiminga.

L.Šiokytės artimieji net neįsivaizduoja, kad mergaitė galėtų gyventi ne Lietuvoje – ji čia turi daugybę mylinčių giminaičių. Šiokių šeimoje iš viso buvo devyni vaikai, dabar liko septyni. Žuvo Lina, o prieš keletą metų – jos brolis.

M.T.Islamas į Klaipėdos apylinkės teismą atvyksta kartu su jauna moterimi Dalia Penkauskaite, pora augina poros mėnesių dukrą.

„Aš myliu savo dukrą ir sieksiu, kad ji būtų su manimi. Be to, mergaitė – Olandijos pilietė. Jau daugiau kaip dvidešimt metų gyvenu Olandijoje, turiu savo verslą, turiu žmoną, dukrą. Kai Lina mirė, stengiausi susisiekti su dukra, bet man trukdė. Žinau, kad dukra sakydavo, jog nori kalbėti su manimi, kad jai manęs trūksta, bet Dovilė spaudė ją psichologiškai ir neleido mums susitikti. Jie norėjo pinigų, aš turėjau sumokėti, kad pasimatyčiau su dukra. Kreipiausi į Olandijos ir Lietuvos vaiko teisių apsaugos tarnybas ir tik tuomet išvydau savo vaiką. Galėčiau jums įrodyti, kaip ji manęs išsiilgo, – mūsų susitikimus nufilmavau. Mano vaikas nori būti su manimi, ir aš noriu būti su juo“, – kalbėjo M.T.Islamas.

Jis piktinosi, kad Linos artimieji vaikui daro neigiamą įtaką, vadina jį blogu žmogumi.

Teigiama, kad mergaitės tėvui Olandijoje buvo pateikti įtarimai dėl sunkaus nusikaltimo. Esą dėl to buvo apribotos tėvystės teisės.

„Tyrimas nutrauktas, viskas baigta. Aš nekaltas. Jei būtų kitaip, ar gaučiau leidimą išvažiuoti iš savo šalies? Matote, aš kalbu lietuviškai, aš myliu Lietuvą. Noriu būti laimingas su savo vaiku“, – aiškino jis, įterpdamas vieną kitą lietuvišką žodį.

51 metų vyras teigė, kad turi keturis vaikus ir vieną žmoną, su kuria jį sieja bažnytinė santuoka. Moteris jį lydi į teismus. Jis pridūrė, kad yra ne musulmonas, o krikščionis.

D.Penkauskaitė pasakojo, kad su Mohametu susipažino prieš dvejus metus, kartu gyvena Olandijoje, Lelistado mieste. Vyras vadovauja logistikos įmonei, verslas sekasi gerai, jie įsikūrę dideliame name, turi keturis prabangius automobilius.

Vyras esą puikiai sutaria su Vokietijoje gyvenančia moterimi, auginančia du jų vaikus – penkiolikametę dukterį ir keturiolikametį sūnų, dažnai juos aplanko.

Ji tikino, kad mielai augintų šešiametę vyro dukrą ir ją mylėtų.

„Mes pateikėme ieškinį dėl vaiko atskyrimo nuo tėvo ir tolesnio vaiko globos nustatymo. Nyderlanduose, kaip ir Lietuvoje, abu tėvai turi vienodas teises į vaiką. Tačiau motinai žuvus tėvas nepateikė jokio prašymo dėl vaiko grąžinimo, nors apie tragediją jam buvo pranešta iškart“, – aiškino D.Vaitkevičienės gynėja Vida Šeikienė.

Po L.Šiokytės mirties jis savo šalyje laiku nesikreipė dėl vaiko globos, todėl šias teises pagal Hagos konvenciją perėmė Nyderlandų tarnybos. Po trijų mėnesių šie apribojimai baigėsi, o kadangi vaikas tuo metu buvo Lietuvoje, pasak advokatės, Olandijos vaikų globos tarnybos „neįžvelgė pagrindo kištis į šią istoriją“.

Jos manymu, mergaitė puikiai prtapo Lietuvoje, gerai kalba lietuviškai, yra labai mylima ne tik savo tetos, senelių, bet ir visos didelės giminės, čia jai nieko netrūksta.

Gynėja pažymėjo, kad M.T. Islamas painiojasi, kiek turi vaikų. Vienuose dokumentuose nurodo keturis, kituose – penkis.

Klaipėdos apylinkės teisme siekiama laikinąją mergaitės globą pakeisti nuolatine.

„Tai nereiškia, kad tėvas su vaiku negalės bendrauti. Ir laikinoji globėja tam neprieštarauja – tėvas ir dukra buvo susitikę. Laiką ir vietą nustatė Vaikų teisių apsaugos tarnybos darbuotojai. Ir ateityje jie galės susitikinėti, bendrauti per skaipą“, – sakė V.Šeikienė.

Ji paaiškino, kad Olandijoje mergaitė vienus metus gyveno pas globėjus. Olandijos teismas ir Vaiko apsaugos tarnyba nusprendė, kad mergaitei augti savoje šeimoje – nesaugu.

Taip nutiko todėl, kad M.T.Islamas savo gyvenimo draugės Linos atžvilgiu naudojo fizinį ir psichologinį smurtą. Kadangi motina neturėjo galimybių užtikrinti vaiko saugumo, jį teko laikinai atiduoti kitai šeimai.

Kai motina visiškai nutraukė ryšius su vaiko tėvu ir išsikėlė gyventi kitur, pavojaus nebeliko, mergaitė buvo grąžinta motinai.

Gynėja atremia pakistaniečio argumentus, kad vaikas neteisėtai laikomas Lietuvoje. Jos teigimu, mergaitė čia atvežta gavus tėvo leidimą, o paskui Lietuvoje jai skirta laikinoji globa.

Tragedija Gatautiškės kaime netoli Laukuvos nutiko liepos 28 dieną apie 15 valandą. Olandijoje septynerius metus gyvenusi L.Šiokytė su dukra ir draugu Misheliu savo automobiliu „Ford Mondeo“ atvyko paviešėti į Lietuvą.

Pora planavo Lietuvos kaime praleisti visas atostogas – tris savaites. Tačiau jos truko tik tris dienas, o po savaitės moteris buvo palydėta į amžinojo poilsio vietą Požerių kapinėse.

Tą karštą dieną visi buvo kieme. Mishelis su Lina ir seserimi Dovile statė palapinę, kurioje turėjo nuo saulės pasislėpti ir žaisti vaikai.

Staiga pasklido keistas kvapas, pasigirdo pokšėjimas – atrodė, kad kažkas dega. Abi seserys puolė už namo į miškelį žiūrėti, kas nutiko.

Iš ten, kur stovi du aukštos elektros įtampos stulpai, ir sklido tie keisti garsai. Pamačiusios elektros laidą, nukritusį ant elektrinio piemens, ir aplink išdegusią žolę, moterys metėsi atgal.

Parbėgdama Dovilė šaukė: „Paskambinkite elektrikams, laidai sproginėja.“

Ji sugebėjo peršokti šalia keliuko į namus maždaug pusmetrio aukštyje nutiestą laidą – elektrinį piemenį.

O ūgiu žemesnė Lina tikriausiai pamanė, kad peršokti nepavyks, todėl nusprendė pralįsti pro apačią. Pasilenkusi mergina nugara kliudė laidą, kuriuo jau tekėjo aukštos įtampos elektros srovė. Nuo kirčio ji ėmė vartytis.

Tai išvydęs jos 45-erių draugas iškart puolė į pagalbą. Bėgdamas jis pasičiupo kastuvą. Ant to kastuvo vėliau ir krito, matyt, juo užkliudęs elektros laidą.

„Lina dar bandė mojuoti, iš paskutinių jėgų išropojo ant kelio ir prisilietė prie Mishelio. Taip ir mirė abu visai šalia“, – pasakojo viską savo akimis matę Linos artimieji.

Šilališkiai tuomet kalbėjo, kad jų apylinkėse nemažai pasenusių ir neremontuotų elektros stulpų: bet kuriuo metu gali nutikti dar viena panaši nelaimė.

Šilalės rajono policijoje dėl šio įvykio pradėtas ikiteisminis tyrimas dar nebaigtas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.