Kauną dažniausiai valdo arba Žuvys, arba Avinai

Pagal Zodiako ženklus Kauną

Pagal Zodiaką, Visvaldas Matijošaitis yra gimęs po Avino ženklu.<br>M.Patašiaus nuotr.
Pagal Zodiaką, Visvaldas Matijošaitis yra gimęs po Avino ženklu.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Mar 28, 2015, 9:21 AM, atnaujinta Jan 8, 2018, 2:30 AM

A. Kupčinskas gimė 1975-aisiais. Jį pakeisiančio pirmojo kauniečių tiesiogiai išrinkto Kauno miesto mero Visvaldo Matijošaičio gimimo datoje metų skaitmenys – tokie patys, tik sukeistos paskutinių dviejų skaitmenų vietos. V. Matijošaitis gimė – 1957-aisiais. Balandžio 14 – ąją išrinktasis švęs savo 58-ąjį gimtadienį. Pagal Zodiaką, A. Kupčinskas yra gimęs po Žuvų ženklu, V. Matijošaitis – Avino.

A. Kupčinskas prieš dvi kadencijas mero poste pakeitė Arvydą Garbaravičių (Avino ženklo atstovą). O šis svarbiausias miesto savivaldybėje pareigas eiti pradėjo po neilgos pertraukos, kai meras Vytautas Šustauskas (Žuvys) buvo išrinktas į šalies parlamentą.

V. Matijošaitis bus jau ketvirtasis (Lietuvai atkūrus nepriklausomybę) Kauno meras iš gimusiųjų po Avino ženklu.

Pirmasis (ir iš merų, ir iš Avinų) buvo Vidmantas Adomonis, valdęs miestą lygiai metus: nuo 1990-ųjų gegužės 31-osios iki 1991-ųjų gegužės 31-osios. Truputį daugiau nei metus Kauną valdė antrasis meras Vilimas Čiurinskas (beveik prieš dešimtmetį kauniečiai palydėjo jį į Amžinojo poilsio). Pagal Zodiaką jis irgi buvo Avinas.

Lygiai toks pat (pagal Zodiaką) – ir dvyliktuoju Kauno meru buvęs A. Garbaravičius. Jis miesto vadovo krėsle išsėdėjo ištisą kadenciją – ketverius metus, iki 2007-ųjų balandžio 12 dienos. Įdomu tai, kad A. Garbaravičiaus laikais Kauną valdė Avinų trijulė: po tuo pačiu Zodiako ženklu gimę tuometis miesto savivaldybės administracijos direktorius Robertas Stanionis ir buvusi Apskaitos skyriaus vedėja Birutė Liaudenskienė.

Pagal Stasio Dragūno knygelėje „Astrologinio žvilgsnio paslaptis“ bene garsiausios Lietuvoje astrologės Angelinos Zalatorienės išdėstytus Zodiako ženklų apibūdinimus, nors Avinui trūksta kantrybės, diplomatijos, jis vis tiek – lyderis, fakelo nešėjas. Be veiklos nebūna nė minutės. Avinas – impulsyvus optimistas, visada kažko besitikįs ir siekiąs, lengvai įsiveliantis į ginčus. Pirma garsiai pasako, o tik po to pagalvoja. Kai jis „užsidega“, nelaukia nė sekundės, – griaudžia ir žaibuoja. Nors panašus į švelnų, nekaltą avinėlį, neretai pyksta, bet neilgai. Puola, bet trenkia į sieną. Įdurti negali, nes ragai jo suraityti. Jis renka įvairiausias pasaulio idėjas, bet jų įgyvendinimą stengiasi permesti darbštuoliams Jaučiams ar Ožiaragiams.

Tiesa, tarp Kauno merų nerasime nė vieno Ožiaragio ar Skorpiono bei Šaulio. Užtai vienintelio Zodiake esančio „negyvo“ ženklo – Svarstyklių – atstovų būta dviejų. Tai – 3 metų kadenciją (1997-2000) savivaldybės tarybai vadovavęs meras Henrikas Tamulis ir lygiai 10 mėnesių (2002-2003) meru pabuvęs Giedrius Donatas Ašmys.

Svarstyklės, anot horoskopų kūrėjų, dažniausiai – intelektualūs, siekią bendradarbiauti, bet nesiveržą vadovauti žmonės. Jie lieka nepriklausomi, su sava nuomone, stengiasi patys formuoti pasaulį, supranta grožį, ieško harmonijos. Visas situacijas mato lyg šachmatų lentoje, kiekvienam veiksmo dalyviui skiria konkrečią vietą. Vengia konfliktinių situacijų, išsprendžia bet kokias problemas, visada turi paslapčių. Viršininkai Svarstyklės puikiai manipuliuoja ir lengvai nuginkluoja kiekvieną oponentą. Svarstyklėms nelengva rasti pusiausvyrą, bet visada jos ieško.

Apie trejus metus (1992-1995) Kauną valdė Dvynių atstovas – meras Arimantas Račkauskas. Pasak A. Zalatorienės, Dvyniai gyvena „su vėjeliu širdyje“, yra dvilypiai, keičia spalvas, priklausomai nuo scenos apšvietimo. Tai – patys pastabiausi žmonės. Jiems persitvarkyti – vienas juokas, todėl nepaprastai lengvai imasi naujos veiklos. Tačiau neieško naujų formų, nekuria nieko naujo, yra kategoriški. Lengvai bendrauja, bet nepaiso, ką žmonės apie juos pagalvos ar pasakys.

Rekordiškai trumpai (tik 43 paras, 1995-aisiais) Kauno vadovo krėsle sėdėjo Liūtas – meras Rimantas Tumosa. Sakoma, kad būtent Liūtas, sukaupęs ramią norų ir troškimų energiją, pasižymi didele vidine jėga. Gal tos savybės ir nulėmė tai, kad R. Tumosa, išgirdęs abejonių dėl jo praturtėjimo teisėtumo, nekovojo dėl mero kėdės, o užleido ją kitam pretendentui ir atsistatydino? Pagal horoskopą Liūtai – įgimti vadovai, organizatoriai, jie mąsto kaip administratoriai, sugeba pasirinkti pavaldinius. Jei neturi valdžios tarnyboje, – valdo namus, šeimą. Lengvai bendrauja, yra mėgstami, deja, tol, kol jų išdidumas nevirsta pasipūtimu.

Maždaug tris mėnesius 1997-aisiais Kauno meru dirbo Alfonsas Andriuškevičius – Jautis. Truputį ilgiau (2000-2001 metais) mero pareigos, politikų valia, buvo patikėtos Gediminui Budnikui – Vandeniui.

A. Zalatorienės teigimu, Jaučio gyvenime viešpatauja ne drama, bet ramybė, ištvermė ir pastovumas. Jis neregėtai puikiai „užuodžia“ materialinius dalykus, nori daug turėti, išeikvodamas mažai energijos. Puikiai numato, suplanuoja, ką įsigyti mažiausiomis sąnaudomis, nes jam sunku išsijudinti. Dažniausiai ir būna pasiturintys. Jaučiams svarbios tradicinės vertybės: namai, šeima, žemė, baldai, brangenybės. Jiems tinka darbas, reikalaujantis gilios, smulkmeniškos analizės.

Tuo tarpu Vandeniai yra maištingo, neramaus ir nepastovaus charakterio, judresni už kitus. Sugeba kaupti idėjas bei jas įgyvendinti. Jų nuomonė dažniausiai nesutampa su aplinkos nuostatomis, jie neretai abejingi tam, dėl ko kiti plėšosi. Logika – originali, motyvai – keisti, dvasiniai principai – savi. Jie gyvena savo „respublikoje“, kurią galima pavadinti „skraidymu padebesiais“. Yra impulsyvūs, nevengia ginčų. Garsėja gerumu ir nelaimės atvejais pirmi atbėga draugams pagalbon.

Apie 16 mėnesių (2001- 2002 metais) Kauno miesto savivaldybės tarybai vadovavo Mergelė. Toks yra buvusio mero (ir buv. Seimo pirmininko pavaduotojo) Eriko Tamašausko astrologinis vardas. Mergelė (anot A. Zalatorienės) – judrusis Žemės žmogus, turintis ne tik skvarbią akį, bet ir liežuvį. Veiklos atspirties taškas – reali nauda bei prasmė. Visus faktus apsvarsto savarankiškai ir nenori, kad kas nors kištųsi į jos reikalus. Ieško sistemos, mėgsta klasifikuoti, kritikuoti, tikrinti, daryti tvarką. Su kitais bendrauja laisvai, linksmai. Darbo intensyvumas užprogramuotas, tačiau Mergelės – savotiški pedantai, todėl per smulkmenas kartais gali nepamatyti esmės.

Niekas nepaneigs, kad garsiausias Lietuvoje bei už jos ribų iš Kauno merų buvo V. Šustauskas (nors gimęs kovo 19-ąją, jis atsinešė patį „tyliausią“ – Žuvų ženklą) Tą patį ženklą turėjo ir pusantrų metų Kauną valdęs meras prof. Vladas Katkevičius (jau miręs). Tryliktasis (ir penkioliktasis) Kauno meras A. Kupčinskas, primena ELTA, – irgi gimė po Žuvų ženklu.

A. Zalatorienė teigia, kad Žuvų ženklo žmonės – ne tyleniai, jie netgi labai iškalbingi. Tiesa, jų sielos turtingumas bei fantazija amžinai susiduria su realybe. Tad jie viską gali, viską įvykdo ir viską pasiekia... savo svajonėse. Realybėje būna per „minkšti“, menkai kovoja, beveik nesipriešina, todėl dažnai pralaimi. Žuvys amžinai susirūpinusios, tarsi būtų prisikrovusios į širdį viso pasaulio rūpesčius, deja, neretai ir pavargsta nuo atsakomybės jausmo. Kartais Žuvų žmonės jaučiasi bejėgiai, nors ne visi tai pastebi, kadangi Žuvys – artistiškos prigimties, lakios vaizduotės, moka gintis kvailiodamos. Tai – kūrybingi žmonės, tačiau visą gyvenimą jie „draskosi“ (neveltui horoskopo ženkle žuvys plaukia priešingomis kryptimis).

Dera prisiminti, kad 2011-aisiais, pusmetį šios, jau prie pabaigos priartėjusios Kauno miesto tarybos kadencijos, pradžioje, meru buvo Rimantas Mikaitis, gimęs liepos 10 -ąją, po Vėžio ženklu. Jis privertė A. Kupčinską (kaip merą) savoje biografijoje padaryti nedidelę pertrauką tarp vienos bei kitos „meravimo“ kadencijų.

Vėžys (horoskopai.lt aiškinimu) – ramus, nesiruošiantis pulti, nepavojingas „gyvūnas“. Tai – savita, nepriklausoma, tačiau dažnai – dvilypė asmenybė, siekianti savarankiškumo. Jai būdinga išvystyta vaizduotė bei intuicija. Kad ir ką darytų, Vėžys išsiskiria iš kitų, jis turi savitą sistemą, nemėgsta nereikalingo darbo bei išlaidų. Supranta vidinės drausmės reikšmę, mėgsta viską analizuoti. Dauguma Vėžių nepuola prie naujovių, yra linkę paklusti aplinkos sąlygoms.

Būtų įdomu apžvelgti ir paties Kauno, kaip miesto, horoskopą, tačiau tokio nėra ir negali būti. Nes iki šiol nežinoma konkreti šio dviejų didžiausių Lietuvos upių santakoje kažkada įsikūrusio miesto gimimo data. Kokios žvaigždės tada jo padangėje spindėjo, lieka tik spėlioti. Kaip yra sakęs Kauno gidas Radvila Pabilionis, tiksli miesto gimimo data nuskendo amžių glūdumoje. Beje, kauniečių švenčiama Kauno diena – gegužės 20-oji – išskirtine tapo jau šiais laikais, prieš porą dešimtmečių. Švęsti tariamą miesto gimtadienį pasirinkta sena bei žinoma data, kai Kaunui buvo suteikta viena iš kauniečių verslumui skatinti tinkamų privilegijų.

Pabrėžtina, kad senų senovėje sugalvota žvaigždžių ženklų sistema mūsų dienas pasiekė menkai tepakitusi. Dangus ir toliau dalijamas į 12 žvaigždynų, turinčių savo ženklus bei vardus. Milijonai žmonių tikėjo ir tebetiki, kad gimdami „po tuo ar kitu žvaigždynu“, atsinešė į Žemę visatos šviesulių nulemtą atitinkamą charakterį bei likimą. Šiais laikais horoskopai sudaromi ne tik asmenims, bet ir jų grupėms, organizacijoms, miestams, valstybėms. Netgi, – šunims ar katėms bei kitiems žmonių augintiniams. Tačiau beieškant pačių seniausių astrologijos ištakų, tektų mintimis keliauti toli į praeitį. Į Mesopotamijos miestą, koks jis buvo prieš keturis tūkstančius metų iki mūsų eros.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.