Sostinės nuosmukis: Vilniui atėjo laikas mokytis iš Kauno

„Sostinė“

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

Mar 28, 2015, 7:00 AM, atnaujinta Jan 8, 2018, 2:38 AM

Tačiau sostinės bėdos iškelia porą klausimų, į kuriuos atsakymų, deja, ir vėl negausime. Pirmasis – kodėl viešuosius pirkimus vis laimi įmonės, nesugebančios užtikrinti normalaus savivaldybės tinklalapio darbo?

Antrasis – kodėl nė vienas savivaldybės valdininkas neatsakys už nepatogumus, kuriuos patyrė tėvai, registruodami vaikus į darželius?

Viešieji pirkimai ir valdžios atsakomybė – ne vien Vilniaus savivaldybės problema. Tai – visos Lietuvos nelaimė.

Prie kompiuterių budėti valandomis, prie savivaldybės durų laukti nuo paryčių. Tėvai ir vėl buvo pasmerkti tokiems išbandymams. Kur tai matyta? Nebent prie miestelio ambulatorijos durų, kur ligoniai vadinamojo talonėlio pas gydytoją rikiuojasi nuo penktos valandos ryto.

Tie, kurie beviltiškai maigė kompiuterių klavišus, įsitikino, kokia netikusi sistema. Šį kartą registruojant ji neleido įrašyti seniūnijų, tad vilniečiai vaikus registravo į darželius kur pakliuvo.

Sistema vis strigo, kurį laiką savivaldybės tinklalapis buvo nepasiekiamas arba veikė su trikdžiais. Laimė, šį kartą registracija nebus anuliuota, ne taip, kaip pirmąjį kartą sausio 12-ąją.

Bet tik dabar valdininkai suprato, kad pirmenybė turėtų būti teikiama ne pirmam prašymą registravusiajam – atsirado kiti atrankos kriterijai.

Tai jau buvo galima daryti ir praėjusiais metais, bet valdininkai kažkodėl negavo pritarimo tiems siūlymams iš politikų ir pasiliko prie senos sistemos.

Lyginti Vilnių su kitais miestais sunku, nes ten laisvų vietų darželiuose problema ne tokia opi. Panaši padėtis nebent Kaune, kur vietų mažyliams taip pat trūksta.

Tačiau kauniečiai nesusiduria su tokiomis bėdomis internetu registruodami savo atžalas į darželius. Niekas nestringa, nereikia numatytą dieną budėti nuo vidurnakčio.

Išrinktasis meras R.Šimašius lyg naujovę pateikė pasiūlymą: tiems tėvams, kurių vaikai negaus vietos darželiuose ir juos teks leisti į nevalstybines įstaigas, ketinama mokėti kompensacijas.

Vilniuje tai naujiena, Kaune tokia sistema įdiegta nuo praėjusių metų rudens. Tėvams, kurie į valstybinius darželius nepatekusius vaikus leidžia į privačius, mokama iki 100 eurų kompensacija. Taip savivaldybė padengia ketvirtadalį sumos, reikalingos vaikui ugdyti privačiame darželyje. Tokiu būdu Kaunas skatina privačių ikimokyklinio ugdymo įstaigų plėtrą.

Ir vis dėlto Vilnius registracijos į darželius dieną kai kuo panašus į provincijos miestelį. Bent jau eilėmis prie savivaldybės, labai primenančiomis eiles prie ambulatorijos durų.

„Sostinė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.